Versleutelde apps wellicht binnenkort verboden in UK

Versleutelde apps wellicht binnenkort verboden in UK

13-01-2015 09:24 Laatste update: 28-04-2018 02:10

Jody van den Tillaart

En ja hoor, opnieuw wil een regeringsleider de terreurdaad bij Charlie Hebdo inzetten voor een wetswijziging. Dit keer Cameron.

Het lijkt wel alsof Europa A zegt, maar B doet. Het was zo'n mooi gezicht, die honderdduizenden mensen die afgelopen zondag door Parijs liepen voor eenheid en tegen terreur. Alle kleuren, alle leeftijden, alle gezindten. Een hele duidelijke boodschap van het volk: we laten ons leven niet leiden en veranderen door terroristen.

Politiek spel

Helaas wordt het vanaf minuut 1 een politiek spel, zoals mijn collega Maarten betoogt in zijn commentaar. Een aanleiding om wetten te veranderen, die de vrijheid van meningsuiting helemaal niet beschermen, maar juist een kopje kleiner maken. En dit allemaal onder het motto dat het in het belang van onze vrijheid is.

In plaats van de gewone burger, die in groten getale aanwezig zijn bij de protestmars, staat in het nieuws toch vooral de politiek centraal. Het gekissebis gaat vooral over wie president Hollande een hand geeft en wie hij hartelijk begroet met een omhelzing. Het gaat over wie op welke plek loopt en wie er niet bij is (Le Pen) en wat dat betekent.

Versleutelde berichtenapps verbieden

Ivo Opstelten, meervoudig winnaar van de Big Brother Award en helemaal geen beschermer van de privacy van de gewone burger, deed er de afgelopen dagen weer een dikke schep bovenop. De laatste Europese regeringsleider die onder het mom van vrijheid de privacywetten wil aanpassen is premier Cameron van Groot-Brittannië.

Hij stelt voor om de wetgeving zo aan te passen dat versleutelde berichtenapps verboden worden. De regering moet tenslotte wel mee kunnen kijken met wat we allemaal naar elkaar sturen. Berichtenapps als Whatsapp (op Android), iMessage en Telegram versleutelen de berichten op een dusdanige manier dat ze voor de bedrijven zelf niet te lezen zijn. Op deze manier zijn ze dus ook niet aan de politie te overhandigen.

De regering wil meelezen

Cameron vraagt zich af 'of we een vorm van communicatie tussen mensen willen toestaan die we niet kunnen uitlezen'. Daarnaast wil hij de bewaarplicht van dit soort informatie opnieuw uitvoeren, die eerder afgelopen jaar nog door de oppositie werd tegengehouden. Het is de bedoeling dat hij deze wetgeving gaat vormgeven als hij in mei opnieuw de parlementsverkiezingen wint.

In plaats van te kiezen voor vrijheid en eenheid, waartoe zoveel mensen zondag in Parijs opriepen, lijken Europese regeringsleiders zich daarentegen door angst te laten leiden. Of door een mooie gelegenheid om nog meer te weten te komen van de Europese burger.