Vibrerende pen leert je correct spellen

Vibrerende pen leert je correct spellen

08-02-2013 07:08 Laatste update: 28-04-2018 13:32

De Lernstift is een elektronische pen die vibreert zodra je tijdens het schrijven grammaticale of spellingsfouten maakt.

De kreet Internet of Things mag dan wel een tikje cliché zijn, de belofte dat in de nabije toekomst vrijwel alles om je heen voorzien is van elektronica en een vorm van kunstmatige intelligentie is dat niet. Nu is de oude vertrouwde balpen aan de beurt. We hebben al de slimme LiveScribe pen waarmee je gesprekken opneemt en via geschreven trefwoorden meteen afspeelt wat er op het moment van schrijven gezegd werd. Nu komt er ook een slimme balpen aan die kinderen helpt bij het leren spellen, attendeert op gramaticale fouten en kan helpen schoonschrift te schrijven.

De Duitse Lernstift is een prototype pen die de beweging herkent die bij iedere letter hoort. In de Calligrafie-modus vibreert de pen als je een letter vervormt. Veel interessanter is de orthografie-modus die één keer vibreert als je een spellingsfout maakt en twee keer bij een grammaticale fout. Met de Lernstift kan je ook in de lucht schrijven. De makers zeggen dat de pen in twee generaties ontwikkeld wordt. De eerste versie die halverwege dit jaar op de markt komt, heeft bewegingssensoren en woord-herkenning ingebouwd. De tweede versie, die een jaar later volgt zal ook uitgerust zijn met een druksensor. De druksensor moet kinderen helpen te leren hoe ze een pen goed vasthouden en hoe hard ze moeten drukken tijdens het schrijven. De Lernstift draait op een Linux platform.

De makers willen de pen via crowdfunding realiseren. Als dat lukt willen ze de pen uitbreiden met wifi waarmee de gebruiker via een pc of een smartphone data kan delen. Dat lijkt me overigens geen overbodige luxe. Als de Lernstift kinderen moet leren om correct te spellen dan is het niet voldoende dat de pen alleen maar aangeeft dat je een spellingsfout hebt gemaakt. Dat is als een juf die zegt; “Fout!” en vervolgens niet vertelt hoe je het wel correct moet spellen. Een display op de pen zelf of een verbinding met een tablet die het juiste antwoord geeft, is wel zo’n beetje een minimum eis.