Vine uit Boston: 6 seconden horror op repeat

Vine uit Boston: 6 seconden horror op repeat

16-04-2013 17:47 Laatste update: 28-04-2018 12:30

De beelden van de aanslag in Boston zagen veel mensen niet eerst op tv, maar in een ultrakorte Vine-video.

Net als bij veel rampen en andere vormen van breaking news speelde Twitter ook na de aanslag bij de Boston Marathon weer een belangrijke rol in de real-time informatievoorziening. Bij de explosies kwamen zeker 3 mensen om het leven, onder wie een 8-jarig jongetje, en nog 17 mensen vechten een dag later voor hun leven. Twitter en Instagram stroomden vol met bloederige foto's. Maar opvallend in de nieuwsconsumptie was dit keer de populariteit van filmpjes gemaakt met Twitters video-app Vine.

Met Vine maak je een soort videotweets van maximaal zes seconden. Filmpjes die zichzelf eindeloos kunnen herhalen. Een twitteraar maakte zo'n Vine-filmpje van de beelden van de explosie op de lokale tv-zender, ruim voordat de aanslag wereldnieuws was geworden. Door een hausse aan retweets verspreidde het nieuws zich binnen minuten over de werled. Het filmpje toont hoe de bom vlakbij de finish afgaat, terwijl er hardlopers voorbijlopen, sommige met de armen al in de lucht. Een oudere hardloper gaat tegen het asfalt, mensen schieten in paniek alle kanten op.

Het Vine-filmpje is al 41 duizend keer geretweet en groeide daarmee uit tot tot het iconische beeld van de ramp. Het toont ook de kracht van dit soort ultrakorte video's: het staat net als een pakkende foto op je netvlies gebrand. Zes horrorseconden alsmaar achter elkaar. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer vragen het bij je oproept, stelt The Huffington Post.

Maar er klinkt ook kritiek van mensen die het ongepast vinden dat zoiets verschikkelijks massaal in een loop wordt bekeken. Daarmee speel je ook terroristen in de kaart: beelden van terreur alsmaar herhalen zou angst aanwakkeren, precies wat ze willen. Dat gebeurde na 9-11 ook.

De Amerikaanse autoriteiten roepen mensen die videobeelden van de explosies hebben gemaakt op om ze aan de politie te geven. De forensische video-analyse van alle beelden is een zeer tijdrovende klus en gebeurt met speciale software.