Virtualreality als therapie in Gronings ziekenhuis

Virtualreality als therapie in Gronings ziekenhuis

07-07-2014 09:22 Laatste update: 28-04-2018 05:16

Lopen in een virtuele omgeving moet psychosepatiënten helpen.

Het Universitair Centrum Psychiatrie (UCP) in Groningen begint deze zomer met het behandelen van psychosepatiënten met virtualreality. Patienten met achterdocht en sociale angst worden op die manier gecontroleerd blootgesteld aan een virtuele omgeving.

Wennen aan mensen

Deze behandeling is nieuw in Nederland. De patiënten zetten een virtualreality-bril op en komen terecht in een 'andere wereld', waar ze met een controller doorheen kunnen lopen. Ze kunnen hiermee op een realistische manier wennen aan bijvoorbeeld een drukke winkelstraat of aan boodschappen doen in de supermarkt.

Virtuele wereld aanpassen

De behandelend psycholoog kan de virtuele wereld beïnvloeden. Zo is in te stellen hoeveel mensen er in de virtuele wereld zijn, of die mensen vriendelijk of onvriendelijk zijn, of ze praten en wat ze zeggen. "We kunnen de omgeving steeds ingewikkelder maken en patiënten hier steeds opnieuw aan blootstellen", zegt psychiater Wim Veling, hoofd van het UCP-psychoseteam. "Hierdoor zakt de angst, leren patiënten omgaan met hun achterdocht en hoeven ze minder sociale situaties te vermijden."

Psychosepatiënten gaan niet gemakkelijk de straat op om te oefenen. Met virtualreality kunnen ze in een veilige omgeving wennen en de begeleider krijgt inzicht in wat een patiënt wel en niet aankan.

bekijk op YouTube