Voetbal met voorkennis: Nederland nog niet afgeschreven

Voetbal met voorkennis: Nederland nog niet afgeschreven

15-06-2012 16:04 Laatste update: 28-04-2018 17:40

Voor een team dat twee keer verloor staan we er best goed voor. De bookmakers hebben ons nog niet afgeschreven. 

Wie het achtergrondverhaal in de papieren versie van Bright had gelezen, had het al geweten: Nederland zou met 2-1 verliezen, nadat het eerst op een 2-0 achterstand was gezet. Maar toch hadden we op meer gehoopt. Op de ranglijst van gokwebsite Betfair zijn we in elk geval flink gekelderd.

Stonden we voor de eerste wedstrijd nog derde met een kans van 12 procent, inmiddels staan we 8e met een toegedichte kans van 2,5 procent op de titel. Valt nog mee, zou je zeggen.

Spanje en Duitsland staan nog altijd ruim aan kop, na hun overwinningen van gisteren en eergisteren. Na vandaag zullen we zien of Frankrijk derde blijft. Sterkste stijger in dit rijtje is Oekraïne, dat met een kans van 2 procent op de eindzege nog maar net onder Nederland staat.

Zelf vulde ik in de Bright Bunch pool bij wijze van experiment de voorspellingen in die rolden uit de simulatie van Electronic Arts. Tot nu toe levert dat me op wat ik al in het achtergrondartikel voorspelde: een plek bovenin de middenmoot, op 89 van de 397. De simulatie calculeerde namelijk geen enkele verrassing in en voetbal is nu eenmaal grillig.

Voor laatste groepswedstrijden brengt de EA-simulatie een pijnlijk resultaat: Nederland zou met 2-3 winnen van Portugal en Duitsland met 2-1 van Denemarken. Portugal gaat dan door met een doelsaldo van 5 voor en 6 tegen, Nederland en Denemarken blijven steken op 4 voor en 5 tegen. Dan kunnen we maar beter gewoon dik verliezen.

De meeste gokkers op Betfair houden het voorlopig trouwens op een gelijkspel tussen de Portugezen en oranje (kans van 1 op 7), hoewel er ook redelijk wat inzetten op 0-2 (kans van 1 op 13). Daar staat tegenover dat ze de kans het grootst achten dat Duitsland en Denemarken tot een salonremise zullen komen (1 op 7).

De infostrada groep, een groot bedrijf in sportstatistieken, berekende dat Nederland een kans heeft van 1 op 190 om door te gaan.

In alle continentale en mondiale landenkampioenschappen finishte slechts één van de 190 teams die begonnen met twee verliesbeurten alsnog in de top twee van de groep, de Verenigde Staten tijdens de Confederations Cup in 2009. Een onzinnige statistiek, want voor een team dat de eerste twee wedstrijden verloor, staan we er dankzij de andere uitslagen relatief goed voor. We hoeven alleen maar twee keer meer te scoren dan de Portugezen. De situatie doet meer denken aan het EK 2004, toen we het met een 3-0 tegen Letland ook flikten.

En mochten we het redden tot de kwartfinales, wat wacht ons dan? Laten we ons vastklampen aan deze gedachte: na de groepsfase gaat het niet meer om de teamsterkte en samenspel, maar om individuele klasse, zoals de Groningse beweginswetenschapper Koen Lemmink in Bright vertelde. We rekenen op jullie, Wesley, Robin, Klaas-Jan en Arjen.

Tekst: Jop de Vrieze