Voor 15 euro stop je 5 stekkers in een stekkerdoos

Voor 15 euro stop je 5 stekkers in een stekkerdoos

30-01-2014 08:01 Laatste update: 28-04-2018 07:51

Startupsucces uit Delft: in de PowerCube passen tot 5 stekkers zonder elkaar in de weg te zitten. Kost maar 15 euro.

Wie zijn telefoon (mini-USB-adapter) en laptop (Apple-oplaadblok) tegelijk wil opladen, kent deze ergernis. De stekkers passen niet naast elkaar in de stekkerdoos. Eerst probeer je met wat draaien een oplossing te vinden, maar dat lukt niet. Ligt het aan jou, een wereldwijd geaccepteerd product kan toch niet zo dom ontworpen zijn? De start-up Allocacoc uit Delft laat zien hoe het hoort.

De PowerCube is een kubus op vijf kanten plek voor een stekker en op de laatste zijde het snoer naar de wand. Door van een langwerpige stekkerdoos de sprong te maken naar een meerzijdige, zitten stekkers elkaar onmogelijk in de weg. Briljant. Maar er is meer. Door zoiets a-sexy’s als een doos contactpunten een aantrekkelijk uiterlijk te geven, zou je het op tafel kunnen leggen, op de bank, of meenemen naar bed. Zo beweegt de contactdoos mee met jou en je laptop.

De drie industrieel ontwerpers Yixia Jiang, Arthur Limpens en Khoi Ho Si, starten hun bedrijf Allocacoc vanuit startuppunt YES!Delft van de TUDelft, gemeente Delft en TNO. Om de naam te snappen moet je je perspectief veranderen: achterstevoren lees je inspiratiebron Coca-Cola. Collacacoc beziet de dingen anders: ze ontwerpen een manier om je gear op te laden, niet een stekkerdoos. Zo komen ze tot de handigere vorm, die ook nog met een enkele nieuwe aanvoerdraad 5 stekkers voor in een vreemd land levert (wie heeft er nou genoeg aan één wereldstekker) en een verlengsnoer dat je aan of uit zet door de stekker te draaien.

Om de stekkerdoos in zijn gevestigde vorm van de troon te stoten en een nieuwe standaard geaccepteerd te krijgen, zijn grote aantallen gebruikers nodig. Dus moest PowerCube betaalbaar worden. De verkoopprijs vanaf 14,95 euro is van tevoren vastgelegd, waarna de ontwerpkeuzes daaruit volgden in plaats van de prijs een gevolg te laten zijn van de productiekosten van een beginoplage.

Inmiddels verkopen meerdere webwinkels de verschillende PowerCube-modellen. En stond de startup deze maand op de CES-beurs in Las Vegas, met veel internationale aandacht als gevolg.

Wie toch iets anders wil, kan eens kijken naar deze PlugTruck.