© Duke Neurobiology

VR 'Brain Training' laat verlamde mensen weer bewegen én voelen

Een patiënt ondergaat het VR-gedeelte van de rehabilitatie

VR 'Brain Training' laat verlamde mensen weer bewegen én voelen

12-08-2016 10:09 Laatste update: 17:05

Een groep volledig verlamde mensen kan nu zelfstandig bewegen dankzij proeven met breingestuurde robotica en Virtual Reality. De patiënten kregen niet alleen een gedeelte van hun mobiliteit weer terug, maar zelfs gevoel in de voorheen verlamde lichaamsdelen.

De resultaten van het drie jaar lopende onderzoek waren het grootst bij een vrouwelijke patiënt. Zij was al dertien jaar volledig verlamd en kon aan het begin van de training niet staan met behulp van krukken. Na dertien maanden training kan ze nu zelfstandig haar benen bewegen met behulp van een harnas.

VR-training en robotskeletten

De rehabilatie bestond uit verschillende onderdelen, waaronder verschillende sessies met Virtual Reality. In deze sessies leerden de patiënten hun brein opnieuw om te gaan met de sensatie van bewegen. Verder waren er ook trainingen met een robotisch exoskelet dat werd bestuurd met de hersenactiviteit van de patient.

De onderzoeksmethode waarin de patiënten gebruik maken van Virtual Reality en breingestuurde robots. 

Het onderzoek is onderdeel van het Walk Again Project, een initiatief van 100 wetenschapers van over de hele wereld. Acht verlamde mensen werken mee aan het onderzoek dat nu drie jaar loopt. De resultaten van het eerste jaar zijn nu gepubliceerd en lijken veelbelovend.

Alle deelnemers aan het onderzoek waren gediagnostiseerd met complete verlamming. Traditionele rehabilitatie bleek niet te werken voor deze mensen. De resultaten van het onderzoek wisselen sterk per patiënt, maar bij iedere deelnemer is de spierbeweging in ieder geval gedeeltelijk hersteld.

Vrouw kon haar weeën voelen

Sommige deelnemers kregen zelfs gevoelens terug in de ingewanden, waardoor ze nu kunnen aangeven wanneer ze naar de WC moeten. Een vrouw besloot door het succes van de proeven zelfs een kind te verwekken, en kon tijdens de bevalling de weeën voelen. 

Van de acht deelnemers aan het onderzoek, waren er bij vier de resultaten zelfs zo goed dat hun medische status inmiddels is aangepast van volledig verlamd naar gedeeltelijk verlamd. 

Wetenschappers verrast

De bedoeling van het onderzoek was om de patiënten te helpen lopen met behulp van breingestuurde robotica. Vooral de terugkeer van gevoelssensatie is ook voor de wetenschappers een verrassend resultaat.

Dr. Miguel Nicolelis, een van de 100 onderzoekers van het Walk Again Project: "We strompelden eigenlijk in deze klinische ontdekking, wat bijna aanvoelt als een droom omdat het onze aanpak naar een heel nieuw level stuwt."

De gepubliceerde resultaten gaan nog alleen over het eerste jaar van het onderzoek. Later dit jaar verschijnt een tweede publicatie van het onderzoek, waarin de resultaten van de laatste twee jaar worden onthuld. 

In Nederland was er recent ook succes toen de verlamde Ruben de Sain met behulp van een exoskelet weer kon lopen. Dat beviel hem destijds zo goed, dat hij een crowdfunder startte om het robotpak te kunnen houden. Onze collega's van Bright gingen langs om te kijken hoe dat beviel.