Waarom 122 miljardairs de helft van hun geld weggeven

Waarom 122 miljardairs de helft van hun geld weggeven

07-04-2014 13:01 Laatste update: 28-04-2018 06:49

122 miljardairs beloofden al minstens de helft van hun fortuin voor hun dood weg te geven aan het goede doel. 

De Bill & Melinda Gates Foundation klinkt misschien als een zoetsappige pensioenhobby van één van de rijksten ter aarde, maar hoe serieus meneer Microsoft en zijn vrouw zijn, blijkt uit het succes van the Giving Pledge. Warren Buffet (de 83-jarige op twee-na-rijkste man ter wereld) en Gates verzonnen het idee. De rijksten ter aarde worden aangesproken om tenminste de helft van hun bezit weg te geven voor ze overlijden.

Het tikt al aardig aan dat Gates en Buffet dat zelf beloofden, maar inmiddels zijn er nog ruim 120 anderen aangesloten. Niet alleen mensen met (bijna) grijze haren overigens. Ook Mark Zuckerberg liket the Giving Pledge en Tesla's en Space X's Elon Musk zette ook zijn krabbel onder deze belofte.

Musk en Zuckerberg

In het geval van de familie Gates is liefdadigheidswerk bijna een full time business geworden. Met een nadruk op vaccinaties en onderwijs doen zij ontwikkelingswerk op schaal waar overheden niet meer aan toe komen en met een daadkracht waar ze nooit toe in staat zijn geweest.

Dat jonge ondernemers als Musk en Zuckerberg ook aanschuiven met serieuze bedragen is een hoopvolle ontwikkeling. Zuckerberg gaf een half miljard dollar in Facebook aandelen aan de Silicon Valley Community Foundation die gezinnen met lage inkomens helpt, educatie stimuleert en betaalbare huizen bouwt.

Gates probeert nu ook meer Chinese rijken aan boord te krijgen. Volgens hem worden er in China te weinig donaties gedaan aan gezondheidszorg, onderwijs en de zwakkeren in de samenleving.

Schuldgevoel

Warren Buffet legt in zijn pledge (pdf) uit waarom hij deze keuze maakt. "Ik heb in een economie gewerkt die iemand die een leven red op een slagveld met een medaille beloont, een goede docent met een dank-je-wel-briefje van de ouders, maar degene die verkeerde waardering van effecten kan herkennen ontvangt miljarden."

"Mijn familie en ik hebben nooit met een schuldgevoel op ons ongelovelijke geluk gereageerd, maar met dankbaarheid. Als wij leven op 1% van mijn inkomsten gaan wij er in geluk en welzijn niet op achteruit, terwijl het geluk en welzijn van vele anderen kan toenemen met die overige 99%."