Wales heeft eerste Wikipedia-stad

tags:
Userpica

Monmouth in Wales is de eerste Wikipedia-stad ter wereld, dankzij duizend qr-codes.

Monmouthpedia is een project met als doel een complete plaats voor het eerst helemaal te wiki'en, ook in het echte leven. Het stadje Monmouth in Wales is voorzien van een  wifi-netwerk en van duizend qr-codes die verwijzen naar Wikipedia-pagina's over zo'n beetje alles in de plaats. Zaterdag vindt de officiële opening van Monmouth als eerste Wikipedia Town plaats.

Wikipedia-vrijwilligers hebben 500 nieuwe artikelen over Monmouth in maar liefst 25 verschillende talen geschreven. Ongeveer 200 bedrijven en diverse onderwijsinstellingen hebben ook meegewerkt aan het project. Elk belangrijk gebouw van het dorp met zo'n negenduizend inwoners heeft een qr-code. En dat zijn geen lullige stickers. De codes zijn geplaatst op keramische plakkaten die decennia mee moeten gaan.

Monmouth is trouwens niet zomaar een stadje. Het is de geboorteplaats van koning Hendrik V en heeft de enige dertiende-eeuwse brug die nog over is in Groot-Brittannië. Weet je dat ook weer.


Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Ze hadden beter op AR technieken van bijvoorbeeld Layar kunnen inzetten, dat heeft wel toekomst.

Sturkenbaum, 3 jaren geleden
afbeelding van Sturkenbaum

Er zitten veel meer kosten aan Layar gebonden, tel daarbij op dat je ook nog interactieve content moet leveren die snel achterhaald is én moeilijk te vervangen zonder grote investering. Zo gek is deze eerste implementatie niet, ze kunnen altijd nog verder gaan als de tijd daar rijp voor is.

Layar is zeer interessant voor advertenties of kleinschalige bedrijven die een bepaalde service willen bieden (bv. horeca).

pimbee, 3 jaren geleden
afbeelding van pimbee

Ik vind het wel leuk

Sander db, 3 jaren geleden
afbeelding van Sander db

Ik vind een QR toch wel wat makkelijker dan AR. Wellicht ook qua ontwikkeling van het geheel.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 1 Bright Bunch lid en 122 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl