Wat moet ik met die Facebook Timeline?

tags:
Userpica

Facebook Timeline wordt binnenkort verplicht voor iedere profielpagina. Waarom, in hemelsnaam, waarom?

Sinds 15 december vorig jaar is Facebook Timeline (ook wel: Tijdlijn) beschikbaar voor iedereen: een nieuwe weergave van je profielpagina, met als oogpakker een grote coverfoto en daaronder chronologisch jouw belangrijkste posts. De naam is een beetje verwarrend, want de updatebalk rechtsbovenin wordt ook Timeline genoemd. Daar begint het al mee.

Er heerste vreugde, want er was iets nieuws en nieuw is tof. Dat vind ik ook, nieuw is altijd leuk, in ieder geval leuker dan oud. Maar een maand later ben ik blij dat ik niet in de Timeline-boot gestapt ben.

Mijn belangrijkste reden is het gebrek aan structuur. Ik gebruik Facebook ook als archief, zoals ik dat ook met mijn mail doe. Over welk filmpje had hij het ook al weer? Wanneer was zij ook al weer op vakantie gegaan? Bij welk podium trad hij vanavond ook al weer op? Mijn extern geheugen. Ik weet vaak wel nog wie het zei, maar niet meer precies wat.

Bij de oude versie van de profielpagina was het zoeken een uitdaging. Maar met wat ervaring en een hoop gescroll en gevloek kwam ik meestal op de juiste bestemming aan. Met Facebook Timeline is dit onmogelijk. Alleen je eigen activiteiten zijn - op een omslachtig wijze - te achterhalen.

Natuurlijk zie ik wel de voordelen. De grote coverfoto geeft mogelijkheden om je als creatieveling te onderscheiden. Er zijn al mooie voorbeelden en een app die het makkelijk maakt. En als je over 20 jaar nog op Facebook zit, heb je een mooi overzicht van je leven. Maar op dit moment ziet de chronologische tijdlijn er uit of 'ie zo uit elkaar kan vallen.

Ik kan me niet voorstellen dat Facebook tevreden is. Dan zou er een andere reden moeten zijn voor de invoering. Facebook komt bijvoorbeeld meer over je te weten, dat geeft betere advertentiemogelijkheden. Verder dan dat kom ik niet.

Kan iemand van jullie mij uitleggen wat er fijn is aan de Facebook Timeline? En dit is echt een vraag, want ik wil het écht weten. Want ik hou van nieuwe dingen. Maar als het nieuwe ding een achteruitgang betekent, dan blijf ik trouw aan de lelijke prikbordprofielpagina. Zolang het nog mag, tenminste, en dat is niet heel lang meer.


Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Oke, gaan we dan:

-Hoezo zou Facebook aan de hand van de Timeline meer over iemand te weten komen?

-"Maar op dit moment ziet de chronologische tijdlijn er uit of 'ie zo uit elkaar kan vallen."
Kun je dat nader uitleggen?

-"Maar met wat ervaring en een hoop gescroll en gevloek kwam ik meestal op de juiste bestemming aan. Met Facebook Timeline is dit onmogelijk."
Wat bedoel je? Je kunt gewoon bij ieder willekeurige vriend door diens Timeline scrollen en met ctrl-F zoeken. Ik zie het probleem echt niet.

Bram van Dijk, 3 jaren geleden
afbeelding van Bram van Dijk

Dank voor je reactie, Simon.

1. Omdat jij zelf aangeeft welke berichten voor jou belangrijk zijn, weet Facebook dus waar jouw echte interesses liggen.

2. De chronologische timeline is niet uitgelijnd, er lijkt geen verschil tussen links en rechts en daarom komt het enorm chaotisch op mij over.

3. Met de Timeline bepaal je dus zelf wat er wel of niet op je profielpagina komt. Dus lang niet al je berichten zijn terug te vinden.

Simon90, 3 jaren geleden
afbeelding van Simon90

Hm, dan begrijp ik het concept zeker nog niet helemaal goed. Op m'n wall kon ik namelijk ook gewoon naar hartelust berichten toevoegen en verwijderen.
En met "Omdat jij zelf aangeeft welke berichten voor jou belangrijk zijn" bedoel je dat knopje met een ster om het berichtje groter of kleiner te maken?

Maar inderdaad, de keuze om de tijdlijn in het midden te zetten is soms nog wat verwarrend..

Rik, 3 jaren geleden
afbeelding van Rik

3. Met de Timeline bepaal je dus zelf wat er wel of niet op je profielpagina komt. Dus lang niet al je berichten zijn terug te vinden.

Reactie: Heb je het knopje "Highlights" / "All Stories" als ontdekt? Ga je terug in het verleden, ook bij vrienden, dan verschijnt er een knoppenbalk boven in het scherm. Kies daar voor "All Stories" i.p.v. "Highlights" en je ziet weer al je berichten.

Bram van Dijk, 3 jaren geleden
afbeelding van Bram van Dijk

Aaaah, wauw, die hebben ze goed verstopt. Maar inderdaad, als je bij de tijdbalk naar beneden scrollt, en dat op die knoppenbalk boven in het scherm op 2011 of eerder klikt, verschijnt er de knop 'Hoogtepunten'.  Daar kun je aangeven dat je 'Alle verslagen' wil zien.

Maar wil dat zeggen dat je voor deze maand en vorige maand wel heel je prikbordactiviteiten kan zien?

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Die timeline voegt niks toe. Maar het wordt je strot ingeduwd door FB. Zij bepalen hoe het gebeurt. Account maken voor Spotify? Facebook nodig! Zo zijn er 100 voorbeelden te vinden.

Eigenlijk zou je je account op moeten zeggen, maar ja...

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Maar ja, facebook weet dat jij dat niet gaat doen :)

Atheistus, 3 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Wat "maar ja"?
Om je gegevens aan fb te geven is tamelijk gestoord, dus gewoon opzeggen.

iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Ik wil mn account wel verwijderen, maar dat mag niet van mijn moeder die een facebook-junk is...

Roni el Tamponi, 3 jaren geleden
afbeelding van Roni el Tamponi

Daarom ben ik er nooit aan begonnen.

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

Timeline is visueel beter dan de oude pagina's. Dingen terugzoeken valt inderdaad niet mee. Wat wel tof is dat je activiteiten/posts worden gebundeld per onderwerp (wat doe je/waar was je /wat luister je etc.). En inderdaad is het weer een extra stap van FB om meer over zijn gebruikers te weten te komen want je wordt meer dan ooit geprikkeld om locaties toe te voegen, foto's te taggen etc.

Bezoeker, 3 jaren geleden
afbeelding van Bezoeker

All obey hypnobook.

gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van gebruiker

i like facebook. i like my sister, too.

Baer, 3 jaren geleden
afbeelding van Baer

Ik ben meteen op Timeline overgestapt toen de mogelijkheid zich aandiende. Het viel me toen op dat Facebook al mijn privacysettings (die ik erg strikt had ingesteld) op openbaar had gezet.
Ik heb deze klacht niet van anderen gehoord, dus ik hoop dat mijn geval een uitzondering betreft!

Margit, 3 jaren geleden
afbeelding van Margit

Waar kan ik dat checken waar ik prive-instelling strikt ingesteld heb op timeline

iOS BRIGHT, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT

Waar maak een mens zich druk om zeg!

iPhone Gerrie , 3 jaren geleden
afbeelding van iPhone Gerrie

Facebook hebben we allemaal wel zo een beetje genoeg over gehoord. Niet meer doen, anders ik zzzz doen. Ja is dreigement.

Diatopia, 3 jaren geleden
iOS BRIGHT.app gebruiker, 3 jaren geleden
afbeelding van iOS BRIGHT.app gebruiker

Path is nog lekker simpel!!

feestboek, 3 jaren geleden
afbeelding van feestboek

Facebook komt alleen meer over je te weten als je het er zelf opzet. En dat gezeur over gepersonaliseerde reclame...wees juist blij dat je niet lastig gevallen wordt met reclame voor zaken die je niet interesseren! En reclame is nu eenmaal nodig om de boel in de lucht te houden en er een (goed belegde) boterham mee te verdienen. Dat heet ondernemen...

Martijn Wessels, 3 jaren geleden
afbeelding van Martijn Wessels

Naar mijn mening is het gewoon een truck om meer te weten te komen van een persoon. Toen ik de timeline opgezet had in december zag ik dat ik meer info over mezelf kwijt kon die ik in het verleden op mijn timeline kon zetten. Het kan dus gewoon een mooi iets zijn om nog meer informatie over iemand te vergaren... Aan de andere kant vind ik het zelf prachtig dus ik ben er zelf alleen maar blij mee en bovendien heb ik nog nooit geld uitgegeven aan facebook dus wat dat betreft verdienen ze aan mij geen cent meer. Dit klinkt wat facebook con, maar dat ben ik geenszins.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 165 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl