Webredacteuren hebben het zwaar

Webredacteuren hebben het zwaar

21-07-2010 13:05 Laatste update: 29-04-2018 04:30

Het is slavernij 2.0: journalisten die voor online publicaties werken hebben het zwaar. De druk om te scoren is hoog.

Journalisten die voor bekende Amerikaanse internetnieuwssites zoals Gawker en Politico werken hebben het zwaarder dan hun collega's bij traditionele media. Dat is de strekking van een verhaal in The New York Times. In plaats van dat ze zich moeten richten op (hooguit) één deadline per dag werken online journalisten onder permanente hoogspanning.

De druk om te scoren is bij sites als Politico en Gawker permanent aanwezig. Dat betekent niet alleen dat journalisten hun concurrenten te snel moeten af zijn, maar ook dat ze rekening moeten houden met welke onderwerpen het goed doen bij lezers en zoekmachines. Op het hoofdkwartier van Gawker hangt een scherm aan de muur dat voortdurend in realtime weergeeft welke artikelen (van welke auteur) het beste worden gelezen.

De werkdruk heeft gevolgen voor de mensen die bij de genoemde nieuwssites werken: ze krijgen bijvoorbeeld sneller last van een burnout. Ook is er een hoge omloopsnelheid bij online redacties: bij Gawker werken redacteuren vaak maar een jaar en bij Politico vertrok bijna 20 procent van de redactie in de eerste zes maanden van dit jaar.

Dat de werkomstandigheden bij internetbedrijven soms vergelijkbaar zijn met die van sweatshops in Zuidoost-Azië is overigens niet een geheel nieuwe klacht. Eind jaren negentig deden overspannen dotcom-medewerkers in het boek (en op de bijbehorende site) Netslaves hun beklag over de barre werkomstandigheden waaronder ze moesten werken.