Weer ophef over Buma-tarieven voor embedden

tags:
Userpica

Buma/Stemra stuurde een muziekblog een rekening voor embedden van onder meer YouTube-filmpjes.

Net als in 2009 is vrijdag weer ophef ontstaan over de tarieven die Buma/Stemra in rekening brengt aan zogenaamde commerciële sites. De kleine muziekblog Kicking the Habit kreeg een brief met de vraag te betalen voor embedden van muziek, waaronder YouTube-filmpjes of Soundcloud-liedjes. Het maakt niet uit dat Google en muziekdiensten zelf al betalen aan Buma/Stemra, embedden ziet de organisatie als een nieuwe vorm van openbaarmaking. Sites die geld verdienen en ergens iets embedden met muziek erin moeten betalen, stelt Buma-woordvoerder Bas Erlings: “Embedden is een nieuwe openbaarmaking waarvoor moet worden betaald, ook al staat het op YouTube.”

Een blog als Kicking the Habit valt daar ook onder, omdat er advertenties op staan. De bloggers kregen deze week een brief van Buma in huis en stuurden hem verontwaardigd door naar VPRO 3voor12. Peter Boorsma, een van de bloggers van Kicking the Habit: “We zijn geen bedrijf, we maken deze site met een paar muziekfanaten. We maken met de blog een beetje inkomsten en betalen daar de hosting van of geven vrijwilligers een keer een fles whisky.” Hij wil componisten en tekstschrijvers best vergoeden, maar vindt dat er 'een redelijke discussie' over de tarieven moet zijn.

Boorsma zegt niet zomaar te willen betalen: “Ik zou er wel een rechtszaak over willen voeren, maar daar hebben we geen geld voor. Buma/Stemra zou op een normale manier het gesprek aan moeten gaan over de tarieven. Nu krijgen wij als bijna de enige site zo’n brief. Andere muzieksites hebben dit niet gehad.” Een probleem bij het vaststellen van de vergoeding voor embedden is dat lastig is aan te tonen hoe vaak op een video ook daadwerkelijk op Play is geklikt. Anders is er immers helemaal geen sprake van openbaarmaking. Voor Youtube-filmpjes heeft Google die gegevens per site, maar die deelt ze niet met de sites die embedden, wel met artiesten.

Google heeft met Buma/Stemra sinds eind 2009 een deal over vergoedingen voor muziek op YouTube. Daarbij werd destijds in het persbericht gemeld dat die overeenkomst ‘met inbegrip van embedded video’s’. Dat betekent volgens Buma/Stemra echter niet dat sites die embedden niet alsnog moeten betalen. In feite krijgen rechthebbenden dubbel betaald, maar zo zou dat juridisch zo geregeld zijn.

Volgens de Buma-tarieven betalen sites met 'een muziekgerelateerde omzet van minder dan 6500 euro' per stream 130 euro (tot 40 duizend keer beluisterd), of 260 euro (80 duizend plays) of 650 (200 duizend plays). Voor downloads van muziek is het tarief vanaf 130 euro per 2166 downloads. Bij sites die met muziek meer dan 6500 euro omzet maken liggen de tarieven hoger. Dan rekent Buma voor muziek 10 procent van de omzet, plus 0,0033 euro per stream of 0,06 euro per download.

Volgens Erlings schakelt Buma een speciaal bureau in dat technisch onderzoekt hoeveel embedded muziek er op commerciële sites staat. Sitebeheerders moeten zelf opgeven hoeveel omzet ze in totaal maken, maar de controle is niet duidelijk. Erlings: "We doen onderzoek als we de opgave niet vertrouwen."


Der Rudy, 2 jaren geleden
afbeelding van Der Rudy

Wat zouden de rechthebbenden daar van vinden?

Joran, 2 jaren geleden
afbeelding van Joran

BE LA CHE LIJK! Ze slaan door bij de buma. Zijn dat dezelfde ratten/ geldwolven als BREIN ofzo?
Muzikanten verenigt u, en maakt u klaer voor den revolutie!

Atheistus, 2 jaren geleden
afbeelding van Atheistus

Even voor de duidelijkheid. Muzikanten kiezen er zelf voor om zich aan te sluiten bij buma.
Dus ze zijn al "verenigt".

Joran, 2 jaren geleden
afbeelding van Joran

Het gaat hier om muzikanten die " ge-embed" worden. En bloggers die muziek Embedden. Die zijn niet allemaal aangesloten bij B#%$$ ST3€%#A.

Cyclus, 2 jaren geleden
afbeelding van Cyclus

Is het geen idee om een rechtzaak te starten via crowdfunding? Daar wil ik wel aan bijdragen....

Sjorske, 2 jaren geleden
afbeelding van Sjorske

Buma zou ook eens een keer op Facebook of Hyves moeten rondneuzen. Bijna iedereen die daar op zit heeft wel eens een liedje of een videoclip gedeeld..

Omnidextrous, 2 jaren geleden
afbeelding van Omnidextrous

Helemaal met je eens, maar het verschil is denk ik (zoals in het artikel uitgelegd) dat de betreffende site inkomsten genereerd d.m.v. reclame. Nu schijnt er op Facebook ook reclame te staan, maar daar hebben de individuele gebruikers niets mee te maken of over te zeggen. Dus feitelijk zouden ze dan Facebook zelf aan moeten klagen.

Ik vraag me ook af of er daadwerkelijk per geval bekeken wordt in hoeverre embedded muziek ook daadwerkelijk inbreuk maakt op het recht van een artiest. YouTube en SoundCloud staan vol met schitterende muziek van amateurs. Zou er daadwerkelijk worden bekeken welke muziek wel of niet een auteursrecht schendt of zou dat weer het bekende natte vingerwerk zijn dat volledig in het voordeel van de muziek-mafia uitpakt?

Shamrock, 2 jaren geleden
afbeelding van Shamrock

Er zijn mensen die het internet toeeigenen en kapot maken. Internet moet vrij blijven! Ratten zijn het.

Bert, 2 jaren geleden
afbeelding van Bert

Als je een muzieksite draait, lees je dan even in hoe je bumabots kunt spoofen. Hun IP adressen zijn bekend, en dan kun je simpel porno i.p.v. joeptjoeps serveren.

Werner, 2 jaren geleden
afbeelding van Werner

Buma/Stemra maakt het internet dood!!!

Rebel without a Clue, 2 jaren geleden
afbeelding van Rebel without a Clue

En dan te bedenken dat Google millioenen onrechtmatige views heeft verwijderd die de entertainment industrie zelf gecreeerd hebben.

Hottentottententoonstelling, 2 jaren geleden
afbeelding van Hottentottententoonstelling

Dat te bedenken dat het delen op Internet nu juist voor gratis reclame en exposure zorgt.

Hottentottententoonstelling, 2 jaren geleden
afbeelding van Hottentottententoonstelling

Misschien moeten we een vereniging starten, die alle artiesten die aangesloten zijn bij Buma en Brein geboycot worden en alleen nog maar illegaal beluisterd worden. Dan wordt het vanzelf een stigma en zonder die artiesten kunnen Brein en Buma de deuren sluiten.


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 0 Bright Bunch leden en 100 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl