Welvaartsziekten voorkomen door te eten als oermens

Welvaartsziekten voorkomen door te eten als oermens

17-07-2012 16:04 Laatste update: 28-04-2018 17:09

Het oerdieet lijkt de oplossing voor onze welvaartsziekten. In Hunt, Gather, Cook wordt dat smakelijk in beeld gebracht. 

Recent had ik het genoegen om prof. dr. Frits Muskiet te mogen interviewen. Een man met een eenvoudig overtuigend verhaal dat weigert te landen in de voedingswetenschappen door de stugge westerse mentaliteit in die hoek. Muskiet zat als biochemicus jarenlang in de molen waar mensen doorkomen met suikerziekte of een te hoog cholesterol. Die krijgen pillen voorgeschreven om de symptomen te bestrijden. Goed voor de farmaceutische industrie, kortzichtig als het om het belang van de patiënt gaat.

Meer en meer begon Muskiet zich te interesseren in de oorzaken. Hij zocht bestaande onderzoekresultaten op, deed zelf onderzoek en vond een aantal opzienbarende zaken. Meer dan 90 procent van de ziektes die we krijgen zijn lifestyle-gerelateerd. Dat wil zeggen dat met ander gedrag de ziekte voorkomen zou kunnen worden. Denk daarbij aan vormen van suikerziekte en zelfs een aantal vormen van kanker. Beweging, stressreductie, meer slaap en vooral gezonde voeding zijn daarin van essentieel belang.

Muskiet stelt dat we terug moeten naar de voeding van de oermens. Ons DNA is namelijk helemaal niet aangepast aan de hoeveelheden suiker, zout en vet die we binnen krijgen. Als we door de Albert Heijn gaan als jager-verzamelaars, worden we gezonder. Daarbij kunnen zuivelproducten uit het dieet. De meeste mensen verdragen überhaupt geen lactose. Blanken zijn daar door de jaren heen toleranter voor geworden, maar 'melk is goed voor elk' is onzin. De schijf van vijf, die nog steeds door het voedingscentrum gepropageerd wordt, kan vast twee schijven verliezen. De koolhydraten hoeven we niet via granen binnen te krijgen, maar kunnen prima via vlees, groente, fruit en vis. Vet verdient ook geen eigen schijf.

Sinds ik Muskiet gesproken heb, besef ik me hoe desastreus slecht ik eet. Snoepjes, koekjes, suiker in de thee, borden met aanzienlijk meer pasta dan tomaten. Je gewoontes aanpassen is niet makkelijk, zeker niet in een sceptische omgeving. Muskiet vertelde zelf dat hij dagelijks een enorme tupperware bak met salade meeheeft, met wat sardientjes erin voor de smaak. Praktisch is anders, geeft hij zelf ook toe.

Hank Shaw maakt het oerdieet sexy in zijn boek Hunt, Gather, Cook. Dat gaat over het weer leren kennen van wat je eet, het écht bereiden (dus niet water bij een zakje gedroogde kruiden doen) van wat je op je bord krijgt. Eet smakelijk.