Welvaartsziekten voorkomen door te eten als oermens

tags:
Userpica

Het oerdieet lijkt de oplossing voor onze welvaartsziekten. In Hunt, Gather, Cook wordt dat smakelijk in beeld gebracht. 

Recent had ik het genoegen om prof. dr. Frits Muskiet te mogen interviewen. Een man met een eenvoudig overtuigend verhaal dat weigert te landen in de voedingswetenschappen door de stugge westerse mentaliteit in die hoek. Muskiet zat als biochemicus jarenlang in de molen waar mensen doorkomen met suikerziekte of een te hoog cholesterol. Die krijgen pillen voorgeschreven om de symptomen te bestrijden. Goed voor de farmaceutische industrie, kortzichtig als het om het belang van de patiënt gaat.

Meer en meer begon Muskiet zich te interesseren in de oorzaken. Hij zocht bestaande onderzoekresultaten op, deed zelf onderzoek en vond een aantal opzienbarende zaken. Meer dan 90 procent van de ziektes die we krijgen zijn lifestyle-gerelateerd. Dat wil zeggen dat met ander gedrag de ziekte voorkomen zou kunnen worden. Denk daarbij aan vormen van suikerziekte en zelfs een aantal vormen van kanker. Beweging, stressreductie, meer slaap en vooral gezonde voeding zijn daarin van essentieel belang.

Muskiet stelt dat we terug moeten naar de voeding van de oermens. Ons DNA is namelijk helemaal niet aangepast aan de hoeveelheden suiker, zout en vet die we binnen krijgen. Als we door de Albert Heijn gaan als jager-verzamelaars, worden we gezonder. Daarbij kunnen zuivelproducten uit het dieet. De meeste mensen verdragen überhaupt geen lactose. Blanken zijn daar door de jaren heen toleranter voor geworden, maar 'melk is goed voor elk' is onzin. De schijf van vijf, die nog steeds door het voedingscentrum gepropageerd wordt, kan vast twee schijven verliezen. De koolhydraten hoeven we niet via granen binnen te krijgen, maar kunnen prima via vlees, groente, fruit en vis. Vet verdient ook geen eigen schijf.

Sinds ik Muskiet gesproken heb, besef ik me hoe desastreus slecht ik eet. Snoepjes, koekjes, suiker in de thee, borden met aanzienlijk meer pasta dan tomaten. Je gewoontes aanpassen is niet makkelijk, zeker niet in een sceptische omgeving. Muskiet vertelde zelf dat hij dagelijks een enorme tupperware bak met salade meeheeft, met wat sardientjes erin voor de smaak. Praktisch is anders, geeft hij zelf ook toe.

Hank Shaw maakt het oerdieet sexy in zijn boek Hunt, Gather, Cook. Dat gaat over het weer leren kennen van wat je eet, het écht bereiden (dus niet water bij een zakje gedroogde kruiden doen) van wat je op je bord krijgt. Eet smakelijk.


Joekewarmerdam, 3 jaren geleden
afbeelding van Joekewarmerdam

Ha Rutger,
Vanuit mijn interesse in voedsel gelijk even gekeken naar het boek en bijbehorende website, maar wat ik niet begrijp is dat er op de websiter een heel gedeelte is gewijd aan pasta's met meer pasta dan tomaat...begrijp me niet verkeerd, ik vind het super dat dit aoort zaken ook op bright staan, maar ik mis de link tussen muskiet en shaw een beetje

Rutger Middendorp, 3 jaren geleden
afbeelding van Rutger Middendorp

Dank je wel voor je commentaar. 

Toegegeven: Shaw is minder radicaal dan Muskiet, maar in eerste instantie gaat het om bewustwording. Zo'n sexy vormgegeven boek als dat van Shaw kan helpen. Wellicht dat je met zijn manier van koken niet 100% gezond eet, maar al snel een stuk beter dan dat je nu doet. 

Joekewarmerdam, 3 jaren geleden
afbeelding van Joekewarmerdam

Beste Rutger,

Leuk dat je even de moeite neemt om te reageren.
Ik heb dit artikel inderdaad op een andere manier benaderd, wat radicaler misschien ;)
Om je een idee te geven, ook qua sexyness, kijk eens op www.sergiology.com , lijkt mij trouwens ook echt iets voor Bright

Rutger Middendorp, 3 jaren geleden
afbeelding van Rutger Middendorp

Leuk. Bedankt voor de tip. 

Erik Jan, 3 jaren geleden
afbeelding van Erik Jan

"Sinds ik Muskiet gesproken heb, besef ik me hoe desastreus slecht ik eet."

http://bit.ly/besefme


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 4 Bright Bunch leden en 114 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl