Whizzkids: eerste indruk Techniekset Elektronica Heutink

Whizzkids: eerste indruk Techniekset Elektronica Heutink

04-05-2015 10:12 Laatste update: 28-04-2018 00:38

Astrid Poot

Wat vonden drie 6-jarigen van deze elektro-set?

We worden overspoeld door nieuw en innovatief technisch speelgoed voor ons kroost. Steeds weer kunnen we gekickgestarte waanzinnige gave dingen kopen die onze kinderen voorbereiden voor hun (technische) toekomst. Maar techniek is helemaal niet nieuw. En technisch speelgoed ook niet.

Samen met een testteam hebben de onderstaande (retro-ish) set aan een nauwkeurige test onderworpen. We hebben onderzocht hoe leuk deze set is en hoe leerzaam. En natuurlijk geven we je advies over het al dan niet aanschaffen.

De techniekset is onder meer namen, op veel plekken en in veel maten en verpakkingen te krijgen (onder andere ook op de markt als Snap Circuits). Ik koos de techniekset elektronica zoals die wordt verkocht door Heutink. Deze is voor scholen, dus er zitten werkbladen bij. Ik stel me voor dat er in de consumentenversie een boekje zit. Overigens kan iedereen de school-doos kopen. De doos is officieel bedoeld voor 8+. Ons testteam bestond uit drie woestelingen van 6 jaar.

Eerste indruk

De doos zit stampvol met spullen. De set is enorm! De onderdelen zien er aantrekkelijk uit, van stevig plastic en beslist hufterproof.

Er zijn diverse soorten schakelaars, lampjes, leds, weerstanden, condesatoren, motortjes, speakertje, batterijhouders, en voorgebouwde functieblokken met geluiden erin (alarm, muziek en een radio). Alles wordt gemonteerd op een plastic plaat, en aan elkaar geklikt met drukknoop-verbindingstukjes.



Aan de slag

Natuurlijk begonnen met met het zorgvuldig lezen van de instructie. Nou, ik dan. Want het testteam zat al meteen te hacken.
Het drukknoopsysteem is geweldig. Het klikt makkelijk en zit goed vast.



De bijgeleverde kaarten beschrijven ieder één schakeling. Op de kaarten staat een beetje uitleg, maar die werd volledig overgeslagen door de testgroep. Ze keken alleen naar de foto.



Vliegende propellor

Lampje-schakelaartje hadden ze meteen voor elkaar. Meer daarvan (in serie, parallel) vonden ze niet nodig. Ze wilden liever met de MOTOR!
Dit vind ik één van de leukste projectideeën omdat het voelt als speelgoed. Je hebt echt iets gemaakt waar je mee kunt spelen. En dat gebeurde!



Onder luid geroep vloog de propeller en moest ie worden gevangen (spelletje!). Uit zichzelf probeerde de testgroep de motor om te draaien om te zien of ie dan harder vloog (nee, hij vloog helemaal niet meer). Applaus voor Heutink voor het leveren van 4 propellers, er vloog er meteen er al één achter de piano.

In het kiezen van de volgende projecten wilde de testgroep snel moeilijker. En grappiger! Het maken van verschillende sirenes vonden ze leuk, maar de grote knaller was de radio. Die het echt doet!

De uitlegbladen zijn superhelder, de onderdelen makkelijk om mee te werken. Dus voor ons (te jonge) testteam was ook de radio geen probleem. Heel geconcentreerd en samen zetten ze hem in elkaar.

De volgende dag...

Was het een succes? Ja. JA. Het testteam vond de set geweldig. Ze hebben er net zo geconcentreerd mee gespeeld als met hun LEGO. De set zorgde voor samenwerking, gesprekken en onderzoekend leren. (Hij doet het niet! Waarom?) Geen moment was de frustratie zo groot dat ze niet verder wilden. Alleen lege batterijen zijn natuurlijk erg stom.

Het beste bewijs kregen we de zaterdagmorgen na de test. Om 6 uur 's morgens zat het blondste testteamlid al een radio in elkaar te fixen.



Goedemorgen.


Ook nog leuk

Nog een paar dingen zijn interessant om te vertellen. De set met de werkbladen leggen alles beknopt en goed uit: een weerstand is een trechter, een condensator een emmertje met een gat. Wat ik ook fijn vind, is dat de symbolen die gebruikt worden in elektronische schema's ook op de onderdelen staan. Dat is handig, zo leg je meteen de basis voor het lezen van die schema's.


Wel kan er nog een flinke slag worden gemaakt op het aantrekkelijk maken van de werkbladen. Veel uitleg kan beter met een illustratie dan een tekst. Meer kans dat de kinderen het zien!


Verder is het denk ik interessant de link naar de echte wereld sterker te maken. Ik had echt een AHA-Erlebnis met de magneetschakelaar. Ik kende die niet, en toen stond er vrij onopvallend dan een km-teller op je fiets zo werkt! Dat is toch te gek!

En als allerlaatste een probleem waar bijvoorbeeld ook LittleBits constant mee worstelen. Hoe komt het in de echte wereld?


Het zou zo goed zijn als het niet alleen een leerset is, maar dat je projecten ook echt in je kamer kunt monteren of aan je fiets kunt binden. Dus verlengsnoertjes erin, kleiner prikbordje en voor je het weet heb je een trilalarm aan je kamerdeur dat een lampje aandoet in je bed! (Daar levert Snap Circuits overigens ook kleinere sets voor.)

Conclusie

Ik vind het een geweldige set. Zijn geld meer dan waard. Enorm leuk om mee te spelen en heel leerzaam. Geweldig ook om samen met je kind te doen. En als Heutink dan nog een slag maakt om de werkbladen toegankelijker en aantrekkelijker te maken, zijn er alleen maar winnaars!
Maar je kunt 'm nu al met een gerust hart aanschaffen. Gaaf voor op een kinderfeestje.

Koop de set hier:

Heutink, Techniekset Elektronica, 90 elementen, €76,62

Kiwi electronics, Snap Circuits Extreme, 80+ elementen € 109,95

Er zijn nog veel andere dozen van Snap Circuits, in een brede prijsrange.