Wie wint wat in de architectuur?

Wie wint wat in de architectuur?

14-12-2010 14:06 Laatste update: 29-04-2018 01:56

Weer helemaal bij met de mooiste gebouwen van het afgelopen jaar.

Het einde van het jaar is in zicht, dus de tijd van lijstjes en prijsjes is daar. Ook in de Nederlandse architectuur worden de lauweren en veren uitgedeeld. Dat geeft je mooi de gelegenheid om alle moois dat je gemist mocht hebben, toch nog even mee te pakken.

Allereerst de uitreiking van Architect van het Jaar. Onix uit Groningen mag deze titel nog de rest van 2010 dragen - en wat mij betreft tot de jaarlijkse prijs eind volgend jaar weer wordt uitgereikt. Onix krijgt deze prijs van de jury vanwege innovatie maar ook vakmanschap. Een voorbeeld daarvan is de prachtige houten schuur in Noord-Drenthe, woonhuis Bosschenhoofd of het kinderdagverblijf in het Noorse Brueland.



LEVS architecten wint de bijbehorende Publieksprijs. En dat komt het Amsterdamse bureau goed uit: 'Om publiek, opdrachtgevers en bewoners gaat het ons.' Op de vraag wat voor bureau zij vormen, is het antwoord: 'In wezen zijn wij een bouwend bureau. Dat klinkt heel gewoon, maar dat is het niet.' Daarmee doelt het bureau op de vele gerealiseerde projecten voor grote aantallen bewoners en gebruikers, in contrast met prachtige schetsen voor futuristische verkenningen en dure musea of villa's voor de happy few.

Marlies Rohmer wint de Zuiderkerkprijs 2010 met het project De Buurtfabriek. Daarin is plaats voor zowel wonen en werken, een café en parkeren. Ook door de grote betrokkenheid van omwonenden neemt het gebouw een sociale plaats in de buurt in.

En dan nog de prestigieuze AM/NAi prijs voor jonge architecten. Die wordt deze keer aan twee bureaus uitgedeeld. Allereerst het welbekende hotelconcept in modules citizenM, waar de Amsterdamse opvolger van het hotel op Schiphol zorgt dat de prijs naar Concrete gaat.
Atelier Kempe Thill wint met het sociale woningbouwproject HipHouse in Zwolle. 'Een existentiële benaderingswijze van wat architectuur zou moeten zijn: terwijl iedere vorm van opsmuk verdwijnt, blijft de ruimte zijn kwaliteit behouden en is zelfs genereus,' aldus de jury.