Zelf StreetView-foto's maken met Bublcam

Zelf StreetView-foto's maken met Bublcam

07-12-2013 11:22 Laatste update: 28-04-2018 08:53

Foto's waarop je 360 graden in het rond kunt kijken maak je met deze crowdfunded camera in een handomdraai.

De speciale Street View-auto's van Google hebben er eentje op het dak zitten: een bol met verscheidene camera's die elkaars gezichtsveld overlappen zodat je foto's krijgt waarop je helemaal rond kun kijken. Het handigste: de verhouding klopt altijd en je hebt in één klik de hele omgeving, iets wat bij de handmatige vegende beweging van een panoramafoto op een smartphone nog weleens fout gaat.

Sean Ramsey werkte vijf jaar geleden voor Immersive, dat onder andere de camera's voor op Street View-voertuigen verzorgt. De technologie werd toen alleen nog maar gebruikt voor dingen als Street View. Zonde, vond Ramsey, voor consumenten is het ook leuk om makkelijk foto's in 360 graden te kunnen nemen. Dat werd de Bublcam.

De camera is van het formaat honkbal en daarmee lekker draagbaar, en onderop zit een standaard statiefmount zodat je panorama's stabiel zijn. Daar houdt het echter niet op: je kunt met de Bublcam ook filmen, en dat biedt veel mogelijkheden. Zo is het mogelijk tijdens het kijken van een video om je heen te kijken. Dat maakt de Bublcam een interessante concurrent van de GoPro. Maar ook bij zaken als groepschats over video komt de Bublcam van pas.

De makers hebben er zelfs aan gedacht ondersteuning voor Oculus Rift in te bouwen, waardoor je zelfs in video's waar je zelf bij was dingen ziet die je gemist hebt. De Bublcam heeft vier camera's die video schieten in 720p en 1080i, in respectievelijk 30 en 15 fps. De vier ingebouwde camera's schieten met 5 megapixels, wat foto's van 14 megapixel oplevert.

Niet zo groot als het 72 megapixel plaatje dat de vergelijkbare Panono maakt. Anders dan de makers van die panoramische camera sporen de makers van de Bublcam je overigens niet aan de camera in de lucht te gooien. Iets goedkoper is de Bublcam met 470 dollar wel, de Panono kost bijna 600 dollar. De Bublcam heeft nog zeven dagen te gaan op Kickstarter en heeft zijn streefbedrag al driedubbel binnen, de Panono moet nog een maand en is pas op de helft.