Zelfrijdende tractor

Zelfrijdende tractor

21-09-2011 08:44 Laatste update: 28-04-2018 21:48

Christophe De Schauvre

Met een zelfrijdende tractor die zelfstandig kan ploegen, zaaien of schoffelen krijgt de boer meer ruimte op het landbouwbedrijf.

Het Flanders' Mechatronics Technology Centre en de Leuvense universiteit hebben een tractor van New Holland omgebouwd tot een autonoom rijdende veldrobot. De tractor gps-gestuurd een traject laten afleggen is op zich niet zo vernieuwend, maar wel als je weet dat deze tractor zich aanpast aan de verschillende ondergronden. De tractor leert uit de bodemkarakteristieken door de snelheid én de stuurhoek te gaan aanpassen om zo het optimale traject te kiezen en nauwkeurig uit te voeren.

Het principe van lerende sturing betekent een grote doorbraak om effectief land te gaan bewerken. Doordat er extra sensoren zijn aangebracht gaat de computer berekeningen maken waarbij de werkelijke positieverandering met een gps-systeem vergeleken wordt met de verwachte positiebepaling. Slippen de wielen wat door op een stuk ondergrond, dan kan de computer de verdere berekening maken om met een nauwkeurigheid van enkele centimeter de juiste banen aan te snijden. Op de website van Lecopro - dat staat voor Learning Control of Production Machines - wordt in een filmpje de werking van de tractor toegelicht.

Het hele onderzoek naar deze lerende sturing nam maar liefst twee jaar in beslag en het prototype van deze tractor wordt voorgesteld op de 30ste internationale Werktuigendag die plaatsvindt in het Vlaamse Oudenaarde. De onderzoekers van de afdeling MeBios van de Katholieke Universiteit Leuven wijzen er echter op dat dit soort innovaties nog niet meteen de boer het werk ontnemen. Door de hoge graad van precisie biedt het eerder perspectieven in de optimale benutting van de akkers, want een plantenrij op exact dezelfde afstand betekent meer capaciteit.