Zo checkt Dropbox of je illegale content deelt

Zo checkt Dropbox of je illegale content deelt

31-03-2014 16:40 Laatste update: 28-04-2018 06:49

Heisa! Dropbox zou folders van gebruikers bekijken, op zoek naar auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Een tweet met een screenshot waar te zien is dat Dropbox een bestand op verzoek van de Amerikaanse waakhond DMCA heeft verwijderd, deed veel stof opwaaien. Duizenden retweets volgden en Dropbox werd beschuldigd van het bespioneren van zijn gebruikers. Zijn Dropbox-medewerkers soms actief jouw bestanden aan doorspitten om te kijken of je auteursrechtelijk bescherm materiaal deelt? Of mag de DMCA dit doen? Nee, het zit net even wat anders.

Hashen

Dropbox gebruikt al jaren eenzelfde scanmethode om te zoeken naar auteursrechtelijk bescherm materiaal. Bestanden die naar de clouddienst worden geüpload, krijgen een hash-identificatie mee. Een hash is een soort lange code (2458fsah217dsd7sxsd) die per bestand uniek is. Pak een bestand en verander een paar bits en je krijgt een compleet andere hash. Een hash is dus eigenlijk de vingerafdruk van een bestand, maar een hash geeft bijvoorbeeld geen échte informatie over een bestand - bijvoorbeeld of het een video of een foto is.

Bij het uploaden naar Dropbox worden je bestanden ook versleuteld. Dit betekent dat gebruikers zonder de encryptiecode de bestanden niet in kunnen zien. Dropbox heeft deze codes wel - en zouden dus in jouw bestanden kunnen kijken -, maar legt haarfijn uit waarom ze deze codes hebben en wat ze er precies mee doen. Ondanks dat je bestanden versleuteld zijn (en daarmee niet 'direct' te zien), scant Dropbox je folders wel op hash-codes.

Blokkeren

Door het scannen van hash-codes kan Dropbox deze codes koppelen aan 'verboden hash-codes'. Dit zijn bijvoorbeeld de hash-codes van illegale films. Dropbox krijgt deze hash-codes van de DMCA en soortgelijken, en blokkeren vervolgens alle bestanden die precies dezelfde hash-code hebben. Een film als de nieuwe The Hobbit zou bijvoorbeeld wel uit tientallen verschillende hash-codes kunnen bestaan, waarbij elke hash-code een ander soort dvd-rip indentificeert.

De auteursrechtelijk beschermde bestanden worden echter niet van de Dropbox van de gebruiker verwijderd, alleen het delen van het bestand wordt geblokkeerd. En that's it. Een vrij logische en normale manier van omgaan met het verwijderen van auteursrechtelijk beschermd materiaal.

Lees ook

Uitlegparty: haal meer uit je Dropbox