Zo maak je muziek met hersengolven

Zo maak je muziek met hersengolven

10-02-2014 09:01 Laatste update: 28-04-2018 07:51

Een orkest dirigeren door aandachtig na te denken. Het kan met technologie die je hersengolven naar muzieknoten omzet.

Het is de grote droom van professor Eduardo Miranda om muziek te componeren door enkel en alleen te denken. Mirandi, die naast wetenschapper ook componist is, noemt het project music neurotechnology en is al jaren bezig met de ontwikkeling van deze technologie. Laura-Janse Rich, verslaggeefster bij de BBC ging langs bij Miranda en probeerde zijn technologie uit.

Miranda gebruikt een hoofddeksel met allemaal sensoren die hersengolven registreert. Deze hersengolven kan hij in muzieknoten omzetten, om vervolgens muzikanten de noten te laten lezen en spelen. Eén van zijn composities via 'music neurotechnology', getiteld Activating Memory, is recentelijk gespeeld op het Peninsula Arts Contemporary Music Festival.

Concentreren op ruitjes

Ook Rich zet het speciale hoofddeksel op haar hoofd. Aan de achterkant van het hoofddeksel zit een elektrode die hersengolven registreert, de rest van de sensoren helpen de elektrode om ruis te filteren. Je bedient het apparaat door te concentreren om geruite patronen. Deze patronen flikkeren op verschillende snelheden waardoor het visuele deel van de hersenen een elektrisch signaal afgeven. Dit signaal wordt door het hoofddeksel opgepikt.

Als het patroon goed door de hersenen is doorgegeven, worden de golven omgezet in muzieknoten. Rich had er de eerste uren veel moeite mee, maar uiteindelijk lukte het haar om haar hersengolven naar muziek om te zetten. De technologie laat gebruikers nog niet hun hersengolven in willekeurige muziek omzetten: vooralsnog kunnen specifieke hersengolven als een opzichzelfstaand muziekstuk worden herkend.

Meer dan muziek

Op de vraag of het niet veel interessanter is om mensen de vrijheid te geven om hun hersengolven direct in muzieknoten om te zetten, antwoordt Miranda twijfelend: "Dat zou voor even fascinerend en interessant kunnen zijn, maar het wordt ook snel saai."

Miranda denkt daarbij verder dan alleen muziek: "Het registreren van hersengolven zou bijvoorbeeld ook interessant kunnen zijn voor wie niet meer zo mobiel is." Deze groep zou door middel van denken bijvoorbeeld hun elektrische rolstoel kunnen besturen.

Mocht je niet zo veel met muziek hebben: je hersengolven kunnen ook worden gebruikt om een sjaal te breien.