Zonnecellen uit een spuitbus

Zonnecellen uit een spuitbus

05-10-2010 08:51 Laatste update: 29-04-2018 03:29

Wetenschappers hebben een inkt ontwikkeld die licht oogst en op allerlei ondergronden gespoten kan worden: zonnecellen uit een spuitbus.

Wellicht dat de grafitti-kunstenaars van de toekomst niet met verf maar met vloeibare leds en zonnecellen hun kunstwerken op de muren spuiten. Toekomstmuziek wellicht maar vloeibare zonnecellen zijn in elk geval al een stuk dichterbij.

Wetenschappers in Amerika ontwikkelden een inkt die licht oogst en omzet naar elektriciteit. De inkt kan bij kamertemperatuur met een airbrush op allerlei soorten ondergrond gespoten worden, variërend van plastic tot textielen. Het pigment bestaat uit nanokristallen van koper indium diselenide, een halfgeleidermateriaal waarmee zonlicht geoogst kan worden.

De toepassingen zijn legio. Het Amerikaanse leger heeft interesse om onder meer makkelijk en goedkoop tenten te maken die energie opleveren. De spuitbare zonnecellen zouden ook op het autodak, op tassen en kleding gespoten kunnen worden. Maar zover is het nog niet.

Het rendement van deze spuitbare zonnecellen ligt op drie procent en wordt pas rendabel als de wetenschappers 7 procent van het licht in energie kunnen omzetten. Door meerdere lagen op elkaar te spuiten haalden ze in het lab 4,5 procent. Nog een paar procent te gaan en zonnecellen uit een spuitbus worden realiteit.