Zwevende straatverlichting in Eindhoven

tags:
Userpica

De Nederlandse lichtstad is de eerste met zwevende straatlantaarns. Geen lantaarnpalen meer op 't Catharinaplein.

Vorig jaar won Philips er al de Dutch Design Award in de categorie Beste Professionele Product mee: hun bijzondere FreeStreet-straatverlichting. En nu hangt de 'zwevende lantaarn' als eerste in thuishaven Eindhoven boven het Catharinaplein. De FreeStreet is eigenlijk niks meer dan een lange kabel met in het midden een verdikking: de LED-lamp. De huidige LED-module gaat zo’n 12,5 jaar mee, Philips verwacht tegen die tijd nog veel zuinigere LED-lampen ontwikkeld te hebben. Maar het is niet die LED die hoge ogen gooit, juist het ingetogen design is zo slim. 

Omdat de lamp namelijk in het snoer zit, is het volgens Philips mogelijk om grote ruimtes te overspannen zonder dat de kabels gaan schommelen. Er hangt niks aan de kabel en daarom blijft de lamp altijd naar beneden gericht. De FreeStreet kan tussen twee gebouwen gespannen worden, zoals je met kerstverlichting in winkelstraten nogal eens ziet gebeuren. De versie in Eindhoven hangt tussen vier palen maar beslaat zo wel een groot deel van het plein. Later dit jaar zullen we de FreeStreet in meer steden in binnen- en buitenland kunnen tegenkomen.

door Floris Poort, 12-04-2012 7 reacties, 6206 views

Bert, 3 jaren geleden
afbeelding van Bert

Ach, 12,5 jaar aan het Catharinaplein is complete onzin natuurlijk. Weten jullie hoevaak dit plein op de schop gaat? Grofweg iedere 2 jaar. Had dus prima een ouderwets peertje in gekund van een paar euro.

hierislisa, 3 jaren geleden
afbeelding van hierislisa

Het ziet er fragiel uit. Ben benieuwd hoeveel vandalisten en stormen dit overleeft.

flappah, 3 jaren geleden
afbeelding van flappah

Het is niet de eerste stad in Nederland. In Den Haag aan de Amsterdamse- en Stille Veerkade hangt al al zeker drie jaar een zwevende straatverlichting. Het heet dan geen FreeStreet maar het principe is hetzelfde. Er hangen kabels tussen de gebouwen waaraan de straatverlichting opgehangen is.

Floris Poort, 3 jaren geleden
afbeelding van Floris Poort

De hele grap hier is natuurlijk dat de lamp in het snoer zit. Sterker: juist doordat de lamp in het snoer zit en er niet aan bungelt, zou je hetzelfde, stabiele licht krijgen als bij ouderwetse lantaarns met paal.

Alex Hoogeveen, 3 jaren geleden
afbeelding van Alex Hoogeveen

Of het de eerste stad is met zwevende straatlantaarns hangt af van wat je straatlantaarns noemt. Vaak is de verlichting die je nu ergens ziet hangen meer 'sfeerverlichting' en vooral gemaakt om het er gezellig uit te laten zien. Dit is echt anders. Ik vind het zelf erg mooi, het zorgt voor een plein wat er wat opgeruimder uitziet. Ook kan je het plein anders inrichten (meer bomen bijvoorbeeld).

Het zorgt er wel voor dat er minder lantarenpalen zijn om je fiets aan vast te maken. Voor fietsenbezitters een nadeel, voor de gemeente die een net plein wil een voordeel.

Asjemenou, 3 jaren geleden
afbeelding van Asjemenou

Nou Alex, er staan dan wellicht minder palen op het plein, ik zie op de foto wel heel veel boompjes (daarvoor in de plaats?). Nadeel daarvan is dat die met hun bladerdak dan wel weer een deel van het licht tegenhoud. "Elluk nadeel heb ze voordeel" zullen we maar zeggen...

Diatopia, 3 jaren geleden
afbeelding van Diatopia

Onderzoeksleider Yen-Hsun Su uit Taiwan kwam op het idee om nanodeeltjes goud in te zetten bij zijn zoektocht naar vervanging van fosfor. Hiermee blijkt het mogelijk om boombladeren in te zetten voor straatverlichting. Misschien de volgende oplossing voor philips. Was ook eerder een item op bright geloof ik


NB: Om te kunnen reageren dien je aangemeld en ingelogd te zijn op de Bright Bunch, het gratis lidmaatschap van Bright. Je bekijkt dan de site bovendien advertentie-vrij.

The Bright Bunch
inloggen aanmelden

Wie is nu Hier?

Er zijn momenteel 3 Bright Bunch leden en 124 bezoekers online.

Reacties

   

   

Gebouwd en onderhouden door joep-i.nl