‘Google+ is een spookstad’
Nieuws

‘Google+ is een spookstad’

donderdag 01 maart 2012 08:29

Facebook weet gebruikers 135 keer zolang vast te houden op zijn site als Google+.

Het is een vreemd fenomeen. Hoewel ik vrijwel niets doe met Google+ zijn er toch al 365 mensen die mij hebben opgenomen in hun cirkel. Dat is ongeveer het dubbele van het aantal vrienden dat ik op Facebook heb – een site die ik desalniettemin veel vaker bezoek.

Volgens The Wall Street Journal ben ik daarmee echter allesbehalve uniek. Mensen melden zich wel massaal aan voor Google+, maar doen er vervolgens niets mee, zo schrijft de zakenkrant op gezag van marktonderzoeker comScore.

Terwijl Facebook zijn gebruikers in januari 405 minuten op zijn site wist vast te houden, bleef de teller voor Google+ gemiddeld op 3 minuten staan. Ook in vergelijking met andere ‘sociale’ sites zoals Tumblr (89 minuten per gebruiker per maand), Pinterest (eveneens 89 minuten) en Twitter (21 minuten) doet Google+ het nog altijd slecht. Volgens The Wall Street Journal is Google+ daarmee een ‘spookstad’.

Sinds de lancering in vorig jaar juni hebben 90 miljoen mensen zich aangemeld voor Google+. Bepaald geen slechte score. Wat moet Google nu doen om die miljoenen mensen ook actief te laten worden op het sociale netwerk? En heeft de zoekgigant dat überhaupt wel in eigen hand?

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Op een gegeven moment is het wel welletjes geweest met die sociale websites. Ze zijn allemaal uniek dus als je drie sites hebt moet je ook drie sites onderhouden. Daar zit men denk ik niet op te wachten en dus komt het niet van de grond.

Ook de privacy verandering bij Google helpt niet mee.

 

Ik hoor er vaker mensen over, dat sociaalnetwerkprofielen zoveel tijd & moeite kosten. Maar de hoeveelheid tijd die je eraan besteedt, heb je toch zelf grotendeels in de hand? Ik heb zelf tientallen sociale accounts, maar ik kan niet zeggen dat ik daar nou zo veel tijd mee kwijt ben...

 

Google moet media overhalen... the voice of Holland etc. dan wordt het meer gebruikt. zelf werk ik in de psychiatrie en zorg, studeer ook nog en ik heb er veel aan. ik hoef niet zo na te denken over wat ik post(zoals bij twitter) en niet panisch op zoek naar privacy settings, dus voor mij is dit ideaal. maar ja, als niemand het gebruikt dan sterft het denk ik... daarbij komt dat het feit dat je kunt selecteren met wie je wat deelt misschien wel de strop is... je kunt niet zomaar iedereen stalken...

 

De enige reden waarom ik nog vaak op + kom is vanwege de hangouts, vind het beter werken dan Skype..

 

De vormgeving blijft mooi en simpel. Dat je kunt kiezen met wie je wat deelt vind ik ook een + punt. Maar idd, ik gebruik het niet zoveel verder. Dat komt weer omdat andere mensen er nog niet erg actief zijn. Wellicht als er nog meer schapen over de dam komen.

 

Toch denk ik dat Google+ best een kans zou maken als wat meer mensen er gebruik van zouden maken. De opzet is uitermate geavanceerd. Soms vraag ik me af of het ze niet alleen te doen is om meer verband aan te brengen in alle gegevens die ze al over ons hebben. Is het ze nog geen eens te doen om daadwerkelijk gebruik van de dienst. Maar doordat wij relatie aan brengen in onze contacten kunnen ze een nog geavanceerder beeld krijgen van de data die ze al tot hun beschikking hebben

 

Nieuwsbrief