1 kubieke meter hout per persoon
Nieuws

1 kubieke meter hout per persoon

donderdag 17 maart 2011 13:11

Kunstenaars maken bijzondere bomen voor het project Make a Forest.

Op 23 maart, het begin van de lente, is in Rotterdam een bos te zien. Geen stammen en loof, maar culturele bomen. Die maken onderdeel uit van Make a Forest, een wereldwijd project van Anne van der Zwaag (AkzoNobel, Mondriaanstichting) en Joanna van der Zanden (voorheen Platform21).

De eerste boom die onthuld wordt, is van Christien Meindertsma (bekend van het geweldige project PIG 050409). Met het hout van een Hollandse boom laat zij zien waaraan een Nederlander de gemiddelde 1 kubieke meter hout per persoon per jaar spendeert. Die hoeveelheid kunnen we met slim bosbeheer zelf produceren.

Christien is de eerste van velen die een boompje opzet. Iedere start van een seizoen laat Make a Forest nieuwe bomen van over heel de wereld zien. In Suriname woont in iedere 50 meter hoge kankantri een voorouder, in Nederland is bijna al het bos door mensen gemaakt, en in Japan bouwde men een museum naast, onder en tussen negentien bomen. Wereldwijd spreekt het bos tot de verbeelding (geen sprookje zonder bos), net zoals duurzaam bosbeheer een verantwoordelijkheid van de hele wereld is.

Het bomenplatform laat blogs en foto's zien in aansluiting op het VN-jaar van het bos. 'We planten geen bomen maar zaaien begrip', aldus Joanna van der Zanden.

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Een kuub per persoon??? Dan moeten er mensen zijn die bijna niets gebruiken. Tot twee dagen voor het broedseizoen gezaagd en 7 kuub heb ik zeker liggen op het plaatsje. Ik heb alleen alle stukken door elkaar gegooid, dus zo mooi als op de foto krijg ik de bomen niet meer in elkaar gepuzzeld.

 

En is die ene kuub dan inclusief het papier wat we ook verbruiken?

 

En de hardhouten tuinmeubelen die we voor veel te weinig bij de Gamma jaarlijks halen?

 

Ik probeer nu op het internet uit te vinden hoeveel bomen er nodig zijn op de CO2 uitstoot van 1 ademend mens te compenseren. Is er iemand die daar een exact antwoord op heeft?

 

Nieuwsbrief