10 films waar we naar uitkijken in 2013
Nieuws

10 films waar we naar uitkijken in 2013

maandag 21 januari 2013 12:18

Met heel veel sciencefiction, waaronder op IJsland geschoten in 4K, veel superhelden én zombies!

De Oscars-nominaties voor de beste films van 2012 zijn bekend. Een paar van de favorieten moeten in Nederland nog in de bioscoop verschijnen, zoals Lincoln (31 januari) met een verpletterend optreden van Daniel Day-Lewis als de zestiende president van de VS en Denzel Washington in Flight (ook 31 jan). Komende week verschijnen Zero Dark Thirty over de liquidatie van Osama Bin Laden en The Master over Scientology-stichter Ron L. Hubbard van Paul T. Anderson. Silver Linings Playbook draait al en afgelopen week ging Django Unchained van Quentin Tarantino bij ons in première. Die kan ik aanbevelen. Naar de films hieronder is het nog raden. Ze lijken ons tof en hebben op papier veel mee. Gaan we.

Oblivion :: site trailer imdb :: Ik heb een zwak voor Tom Cruise. Niet omdat hij nou zo'n exceptioneel goede acteur is, maar, wat zal ik zeggen, ik ben met 'm opgegroeid. In welke kerk hij zijn geloof wil belijden moet hij weten, ik zie 'm gewoon graag op het witte doek. Vooral in sciencefictionfilms. De look 'n feel van Oblivion in de trailer maakt een goede indruk. IJsland is sinds Prometheus nogal in trek als filmlocatie. Morgan Freeman doet trouwens ook mee. De film is helemaal in 4K geschoten en verschijnt 11 april in de Nederlandse bioscoop.

Iron Man 3 :: site trailer imdb :: Robert Downey Jr., dat is nou een gast waar je een avond mee wil stappen. Het Iron Man-pak zit 'm na drie optredens - twee eigen films en The Avengers - als gegoten. Ik vraag me wel af of deel 3 niet wat veel van het goede wordt. Ik vond hem als teamlid in The Avengers sowieso beter gedijen. In november krijgt zijn Avenger-maatje en dondergod Thor ook een vervolg. Iron Man 3 verschijnt op 24 april.

Star Trek Into Darkness :: site trailer imdb :: In de eerste Star Wars trilogie was deel twee ('Empire') het beste. Het komt dit soort films dikwijls ten goede wanneer de dingen tegen zitten voor de helden in het verhaal. Daar heeft dit tweede deel van J.J. Abrams' Star Trek reboot ook alle schijn van. Het verraad komt van binnenuit, naar verluidt in de persoon van Kirks nemesis Khan, gespeeld door Benedict 'Sherlock Holmes' Cumberbatch. Verwacht op 6 juni.

Wildcard: Stoker van Chan-wook Park met oa Nicole Kidman (11 april)

Man of Steel :: site trailer imdb :: Het hoofdgerecht komend blockbusterseizoen is de herintroductie van Superman door Zack Snyder (Watchmen, 300). In 2006 keerde Superman al eerder eens terug in, eh, Superman Returns maar maakte de verwachtingen niet helemaal waar. Snyder zal worden bijgestaan door de reboot-grootmeester Christopher Nolan, die na zijn Batman-trilogie weer wat tijd had. Bekijk de trailer en voel hoe de sfeer meteen (melo)dramatischer is. Op 20 juni in de bios.

World War Z :: site trailer imdb :: Even genoeg over superhelden, door naar de zombies! Verdacht snelle zombies zelfs, afgaand op de trailer. World War Z is naar het gelijknamige boek van zombiespecialist Max Brooks (zoon van Mel). Brad Pitt speelt een VN-functionaris die op zoek moet naar de oorzaak van de zombiepandemie voordat de wereld verloren gaat aan de levende doden. Er is nogal gesleuteld aan het script, onder andere door Damon 'Lost' Lindelof. Verschijnt 4 juli. Goede timing voor zombiefans want dan zit het derde seizoen van The Walking Dead er alweer op.

Elysium :: site imdb :: Met zijn debuut District 9 maakte de Canadese Zuid-Afrikaan Neill Blomkamp veel indruk. Elysium is opnieuw een sciencefictionfilm en opnieuw over apartheid. De rijke elite woont in het luxueuze en schone ruimtestation Elysium, de rest van de mensheid bevindt zich nog op een overbevolkte en uitgewoonde aarde. De grens wordt streng bewaakt door recent uit de kast getrede Jodie Foster en Matt Damon gaat de boel op z'n kop zetten. We zijn benieuwd. 18 augustus in de bioscoop.

Wildcards: After Earth (27 juni) van M. Night Shyamalan en Will Smith kan misschien verrassen, en Pixar grijpt na het ietwat tegenvallende Brave vorig jaar terug op een oude hit met Monsters University (10 juli).

Only God Forgives :: clip imdb :: Heel veel is er nog niet bekend over deze misdaadthriller van Nicolas Winding Refn met een hoofdrol voor Ryan Gosling. De vorige film die de twee echter samen maakten was Drive, de verrassing van 2011. Gosling speelt een politieluitenant in Bangkok die tegenover een lokale gangsterbaas komt te staan. Ja, ze gaan thaiboksen. Wordt 5 september verwacht.

The Hunger Games: Catching Fire :: site imdb :: De drie scifi-adventure boeken van Suzanne Collins hebben Harry Potter inmiddels van de bestsellerlijsten verdreven. De eerste film, The Hunger Games, behoort tot de succesvolste van 2012. Dit najaar staat deel 2 op de rit. Jennifer Lawrence als Katniss Everdeen gaat samen met Peeta als winnaars van de 74e Hongerspelen op een zegetocht langs alle twaalf districten van Panem. De president is zo gefrusteerd met haar rebelse optreden in deel 1 en de rellen die daardoor zijn ontstaan in de districten dat hij speciale Hongerspelen organiseert: de zogenoemde Kwartskwelling. Daarin moet Katniss en Peeta het opnemen tegen eerdere winnaars. Hoe dat afloopt kun je op 21 november gaan zien.

The Hobbit: The Desolation of Smaug :: imdb :: Nog een tweede deel van een trilogie. Eentje waar we zeer naar uitkijken. The Hobbit was als thuiskomen in de wonderlijke wereld van Tolkien die Peter Jackson eerder in de Lord of the Rings trilogie zo uitnodigend in beeld bracht. The Hobbit deel 1 was praktisch gezien LOTR deel 4 maar dan zonder de ellenlange homo-erotisch getinte scenes met Frodo en Sam. The Hobbit was meer in balans, grappiger ook dan LOTR. Niet in de laatste plaats door Martin 'Dr. Watson' Freeman. Misschien niet ontoevallig wordt Smaug en de Necroromancer gespeeld door Benedict 'Sherlock Holmes' Cumberbatch, die blijkbaar in trek is als bad guy. Op 12 december gaat die draak eraan.

Wildcards: In The Lone Ranger (7 aug) steelt Johnny Depp de show als indiaan Tonto. En nog meer moderne sciencefictionklassiekers met Ender's Game (14 nov).

Gravity :: teaser imdb :: Deze film van Alfonso Cuaron (Children of Men) is al een tijdje onderweg. Eerst was Angelina Jolie aan boord voor de vrouwelijke hoofdrol, toen Scarlett Johansson en het is uiteindelijk Sandra Bullock geworden. Hmm, ja, nou ja, vooruit. De mannelijke hoofdrol was eerst voor Robert Downey Jr. maar wordt uiteindelijk gespeeld door George Clooney. De release stond gepland voor november 2012 maar is door een drukke agenda bij Warner Bros. verschoven naar eind dit jaar. Het verhaal is in elk geval onveranderd gebleven: twee astronauten die proberen naar aarde terug te keren nadat hun shuttle is verwoest door ruimteafval.

Een eerste reactie op een testscreening vorig jaar was alvast veelbelovend: "In short, Gravity genuinely makes you feel like you have been to space. It really, really does. And guess what? It’s beautiful, and awe-inspiring, and profound (and a little scary too), everything you thought it would be since you first thought about going to space when you were a kid." Kijk, dat scheelt je weer een retourtje met Virgin Galactic!

De releasedatum voor Gravity staat nu op 31 december. Wat zoveel betekent als: het kan nog alle kanten op. Voor hetzelfde geldt wordt Sin City: A Dame to Kill For, die nu voor januari 2014 staat gepland, naar voren gehaald. Ook geen straf.

Bonusvraag: bovenstaande still met Clooney is niet uit Gravity. Uit welke film wel? Like onze post op Facebook en zet het goede antwoord in de reacties. Onder de goede inzendingen verloten we een Samsung WB150F camera met wifi.

De bedenker en hoofdredacteur van Bright. Erwin heeft een zwak voor tech, een oog voor design en een neus voor trends. Hij woont in Amsterdam samen met vijf vrouwen: zijn vriendin, hun dochters en twee poezen.

Reacties

Helemaal mee eens, allemaal interessante films wat eraan zit te komen.
Superman Man of Steel wordt hopelijk ook goed.
Net als de laatste Batman films en Spiderman films..die allen stuken beter zijn dan de theatrale versies van daarvoor..Kon je niet serieus nemen (in hoeverre je dit soort films dan serieus kunt nemen), maar de films waren een stuk volwassener.
Rest van het lijstje is inderdaad ook zeer interessant.

 

Leuk artikel. Staan een aantal mooie films tussen.

Het antwoord op de vraag is Solaris. Een science-fiction film uit 2002.

 

leuke lijst, vooral de nieuwe Sin City.. The Great Gatsby lijkt me ook wel de moeite waard dit jaar..

 

Helemaal mee eens Ronald: ik hoop dat The Great Gatsby net zo fantastisch wordt als de trailer.
http://www.youtube.com/watch?v=sN183rJltNM

 

De still met George Clooney is inderdaad uit Solaris :)

Het EYE heeft toch 4K projectie? Ik hoop dat zij dan Oblivion gaan draaien, lijkt me echt gaaf!

 

Films is inderdaad Solaris, ook echt een aanrader. Goeie sfeerfilm.

 

De still komt uit de film Solaris :)

Dit jaar komen er echt een hoop goede films uit. Misschien toch maar weer Pathé Unlimited aanschaffen.

 

Jep de still komt idd uit de film Solaris.
Ben gek op zulke films :-)

 

Leuk artikel inderdaad! Maar hoe zit het met die 4k projectie in Nederland? Gaan we daar iets van merken in de bioscoop..

 

De still is idd afkomstig van de film Solaris. Grappig feitje: film zou eerst door James Cameron (Avatar) geregiseerd worden, masr deze bedankte. Steven Soderbergh heeft dit toen opgepakt. Soderbergh staat bekend om zijn films zichzelf te laten vertellen. Er wordt maar weinig uitgelegd en dat vinden veel mensen vervelend/lastig. Ik smul ervan! Ander grappig feitje: Daniel D Lewis zou eerst de hoofdrol vertolken.

 

Solaris...... :-))

 

Na alle reacties te hebben gelezen doe ik ook een wilde gok. Is de still van Armageddon?

Ik kijk idd ook uit naar alle films in dit bericht.

 

Solaris.
Facebook doe ik niet aan.

 

Steven Soderbergh's Solaris (2002)

 

Spacejunk? Klinkt als de docu SPACEJUNK 3D (http://www.spacejunk3d.com/), in Nederland waarschijnlijk alleen te zien in de CineMec in Ede of het Omniversum, ik geloof niet dat Pathé z'n vingers nog durft te branden aan IMAX docu's.

Er zijn momenteel 38 bioscopen in Nederland met 4K (58 doeken): http://www.cineserver.org/commercial/digital-cinemas/map-of-dutch-cinema...
EYE heeft in 2 zalen 4K, verder staan er 4K projectoren in Tuschinksi 1, City 6, Arena zaal 13, en in De Uitkijk. Of ze er ook allemaal 4K mee kunnen vertonen, en of de Majors en onafhankelijke distributeurs hier ook de films in 4K uitbrengen is een tweede. Er gaan een hoop 4K zalen buiten de Randstad er bij komen in de JT bioscopen.

Géén interesse in Guillermo Del Toro's 3-D krachtpatserij PACIFIC RIM? Met Robots een Godzilla-achtig monster uit de oceaan verslaag?

 

Oblivion was een goede film, ik ben helemaal niet zo'n fan van science fiction maar deze vond ik echt leuk. World War Z vind ik erg vaag ik ben erg benieuwd naar de film. Gravity met al die castings die veranderen waren de acteurs dan toch niet goed geschikt voor de rol? of vonden de acteurs het script niks? Het lijkt me in ieder geval een saaie film
''...uiteindelijk Sandra Bullock geworden. Hmm, ja, nou ja, vooruit. '' HAHA!

 

Nieuwsbrief