1243 lampen zijn samen één lichtbron
Creative Class

1243 lampen zijn samen één lichtbron

donderdag 18 maart 2010 10:21

De lampen What Watt? en Gulp van Tim Fishlock zijn wondertjes van ingenieus fröbelwerk.

Een bolvormige kroonluchter, gemaakt van 1243 aan touwtjes bungelende gloeilampen in alle soorten en maten. Het zijn oude, niet meer werkende lampen, die worden verlicht door slechts één lichtbron, een spaarlamp. Als symbool voor het nieuwe dat het oude vervangt.

Tim Fishlock maakte deze kroonluchter van 1,1 meter in doorsnee in opdracht, noemde hem de What Watt? en produceerde deze vervolgens in een oplage van tien. De Londense ontwerper ziet het als een ode aan de gloeilamp, die aan een geleidelijke capitulatie is begonnen wegens nieuwe Europese wetgeving, en die in 2011 zal zijn vervangen door groenere alternatieven.

What Watt? from Tim Fishlock on Vimeo.

Zijn nieuwste ontwerp, Gulp (800mm), is vervaardigd van drieduizend doorzichtige, in elkaar gestrengelde rietjes. In principe zou je eruit kunnen drinken, als je het ene uiteinde in een glas zou steken en uit het andere drinken, beweert hij. (Misschien niet echt aan te raden als experiment: ‘gulp' staat voor slikken en in één keer achteroverslaan, maar ook voor stikken.)

Het kostte Fishlock precies één week om de lamp te maken. Op zijn website kun je hem gewoon bestellen. Deze is ook in een beperkte oplage verkrijgbaar, van 50 lampen. Prijs: 1250 pond.

Reacties

Spaarlampen is de meest zinloze uitvinding ooit. Ik sla die generatie neplicht over en ga straks direct van gloeilamp naar led lamp!

 

Ze moeten eerst maar eens een nummering voor LED verlichting invoeren net als voor TL lampen. Koop een TL5 lamp met getal 950 en je weet wat je koopt. 9x10=90% of hogere CRI en 50*100=5000K kleurtemp. Bij LED is het russisch roulette.

Gooi er bij een codering maar meteen lumen/watt in. Dus een LED 94011 graag, 90%CRI, 4000K en 110 lumen/watt.

Nu is het gemiddelde ledlampje maar een brakke 43004 of zo. 40% CRI, 3000K en 40 lumen/watt. Kortom, slappe hap vergeleken bij een kwaliteits TL balk.

 

Beetje dom he

 

Niemand heeft het over BINs (kleursortering) bij LED.....goedkope LEDs hebben slechte sortering en dus nooit constant! Daar profiteren alle 'LED handeltjes' van omdat de consument niet beter weet....slim uiteraard!

Het is nog 1 grote ontransparante soep....als je LED wilt, kies dan geen troep maar een betrouwbaar merk zoals Philips of Osram!

 

Nieuwsbrief