In 2016 ransomware voor pacemakers en insulinepompen?

In 2016 ransomware voor pacemakers en insulinepompen?

25-11-2015 12:30 Laatste update: 27-04-2018 18:57

Marktonderzoeker Forrester waarschuwt dat 2016 wel eens het jaar kan worden van ransomware voor medische apparaten.

Ransomware die geld eist voor het vrijgeven van de bestanden op je pc kun je wellicht nog negeren, maar wat moet je doen als je pacemaker er opeens mee ophoudt en je een berichtje krijgt dat je moet betalen om ‘m weer aan te zetten?

Forrester Research verwacht dat er komend jaar ransomware zal opduiken voor een medisch apparaat of een medische wearable. Tot nu toe zijn er geen gevallen bekend van criminelen die medische devices ‘gijzelden’ in ruil voor losgeld. Volgens Forrester investeert de medische sector echter veel te weinig in beveiliging. En dat is vragen om problemen.

Operatierobot

De marktvorser is niet de enige die er zo over denkt. Eerder dit jaar waarschuwde de Amerikaanse toezichthouder FDA al voor security-problemen met een infusie-apparaat. Uit onderzoek was gebleken dat onbevoegden simpel controle konden krijgen over het systeem. Op die manier zou een kwaadwillende de dosis kunnen aanpassen die een patiënt krijgt toegediend.

En ook robots die worden ingezet voor operaties op afstand, kunnen eenvoudig worden gehackt, zo ontdekten onderzoekers van de universiteit van Washington. Ze slaagden erin de bewegingen te manipuleren die de robot in opdracht van de arts maakte en de controle over het apparaat op een zeker moment zelfs compleet over te nemen.