39 :: Deathmatch: iPhone 4 versus Xperia Play

39 :: Deathmatch: iPhone 4 versus Xperia Play

22-04-2011 08:31 Laatste update: 29-04-2018 00:23

Apple's iPhone domineert mobile gaming. Sony Ericsson zet de tegenaanval in met de Xperia Play alias de PlayStation Phone. Fight!

Gaming
De iPhone en de iPod Touch hebben touchscreengaming groot gemaakt. Apple's App Store biedt duizenden games. Sony Ericssons Xperia Play draait op Android. Het game-aanbod daarvoor loopt wat achter maar is gegroeid. Megahits zoals Angry Birds, Flight Control en Doodle Jump zijn voor zowel iOS als Android te krijgen. Deze touchscreengames zijn simpel te bedienen, vaak verslavend en perfect voor onderweg, maar de bediening kent ook zijn beperkingen.

De hardcoregamer wil meer diepgang en dat vereist speciale gameknoppen zoals je die op een PSP of een DS vind. De Xperia Play biedt het beste van deze twee werelden: een touchscreen én een uitschuifbare PlayStation-gamecontroller op de plek waar je normaal bij een slidertoestel een qwerty-toetsenbord zou verwachten. Ondanks de veel krappere layout van de knoppen dan die op een PSP is hij zelfs met grotere handen goed te bedienen. De L en R knoppen aan de voorkant van de slider zijn wel een tikje gevoelig. De richting- en actieknoppen zijn kleiner dan je gewend bent van controllers, maar klikken wel duidelijk gedefinieerd. De twee ronde gamepads vervangen de analoge joysticks die je op een PlayStation-controller vindt. Vergeleken met analoog heb je minder gevoel met de touchpad-joysticks en ik moest met regelmaat mijn duim herpositioneren. Kwestie van gewenning.

Dat de gamecontroller daadwerkelijk het gameplezier naar een hoger level brengt, merk je meteen bij een game als FIFA 10 die geoptimaliseerd is voor de Xperia Play. FIFA 10 kan je net zoals op de iPhone via het touchscreen bedienen, maar dan mis je allerlei moves. Je hebt daarvoor te weinig virtuele knoppen, die sowieso al verre van ideaal zijn omdat je niet voelt waar je drukt. Bovendien zitten je vingers op het touchscreen deels in de weg. Gebruik je de controlerknoppen van de Xperia Play dan kan je wel schijnbewegingen, een-tweetjes en steekballetjes uitvoeren. Zo speel je games zoals je op een console gewend bent. Dat spreekt de echte gamer zeker aan.

Wat ik in de Xperia Play mis, is een gyroscoop en een accelerometer. Vreemd, want Android ondersteunt dit wel. Mijn favoriete game op de iPhone is Real Racing HD 2. Die bestuur je onder andere dankzij de sensoren, door de iPhone als een 'stuur' te bewegen. Dat voelt veel natuurlijker dan het indrukken van knoppen. Een gemiste kans. Desondanks is de Xperia Play de betere gamecontroller.

Winnaar: Xperia Play

Games
Touchscreengames zijn er voor beide smartphones genoeg maar de Xperia Play biedt nog veel meer. Het stikt namelijk van de game-emulatoren in de Android Market, waarmee je al die oude klassieke games van de Nintendo consoles en handhelds en die van Sega kunt spelen. Op een touchscreen zijn die nauwelijks speelbaar. Tegelijkertijd de virtuele A en B-knop op een touchscreen indrukken terwijl je ze niet voelt, is nauwelijks te doen. Met de knoppen van de Xperia Play is het als vanouds en wordt die vele klassiekers weer nieuw leven ingeblazen.

Daarnaast kan je via de app PlayStation Pocket allerlei PS1-games online kopen. De klassieker Crash Bandicoot is al geïnstalleerd op de Xperia Play en werkt vlekkeloos. Het overige aanbod in die app is nu nog beperkt maar dat zal de komende maanden groeien. En dan zijn er nog games die speciaal voor de Xperia Play zijn geoptimaliseerd, zoals FIFA 10 en Star Battalion. Via wifi kun je veel van deze games ook online in multiplayermodus spelen. Op dit moment zijn er 'slechts' vijftig games in de Android Market die zowel met het touchscreen als de gameknoppen zijn te spelen, maar dat aanbod zal ook snel groeien. Zeker als Sony later dit jaar de PlayStation Suite lanceert, een online winkel voor PlayStation-games die ook op andere smartphones met Android Gingerbread draaien. Dat zal de ontwikkeling van nog meer games alleen maar stimuleren.

Winnaar: Xperia Play

Mobiel
Hoe je het ook wendt of keert, je koopt een Xperia Play of een iPhone in eerste instantie als smartphone. Gaming komt op de tweede plaats. De Xperia Play draait op de jongste versie van Android (2.3.2 alias Gingerbread) en de iPhone 4 op de jongste versie van iOS (momenteel 4.3.1). Welke het betere OS is, is afhankelijk van je voorkeur. De Xperia Play voelt wel iets snappier bij het starten van apps en het scrollen. Beide hebben een lage resolutie front-facing camera voor videoconfering en een 5 megapixel aan de achterkant voor video en foto's. Merkwaardig genoeg schiet de Xperia Play een magere 800 x 480 pixels video in tegenstelling tot de meeste smartphones die 720p schieten.

De iPhone 4 heeft 16 of 32 gb flashgeheugen ingebouwd. De Xperia Play daartentegen wordt standaard geleverd met een 16 gb microSD-kaart, uit te breiden tot 32 gb. Dat biedt meer flexibiliteit omdat je microSD-kaartjes met games zo makkelijk kunt wisselen. Naast de uitschuifbare gamepad is het scherm het opvallendste verschil tussen de twee smartphones. De iPhone 4 heeft een 3,5 inch retina display van 960 x 640 pixels. De Xperia Play een 4 inch lcd display met 854 x 480 pixels. De beeldkwaliteit van de Xperia Play is matig. Met name in direct zonlicht is het schermpje nauwelijks te lezen. Het kan niet tippen aan de helderheid en detaillering van de iPhone. Daarentegen is het scherm van de Xperia Play diagonaal een halve inch groter. Dat lijkt niet veel, maar in de praktijk biedt het toch aanzienlijk meer screen real estate. Dat is een plus met name voor video en gaming.

Ondanks het grotere scherm is de Xperia Play in de lengte en breedte nauwelijks groter dan de iPhone. Dat geldt echter niet voor de dikte en het gewicht. De Xperia Play is door het uitschuifbare gamepad bijna twee keer zo dik en bijna 40 gram zwaarder. Het is een forse klomp die je in je broekzak steekt. Te fors naar mijn smaak als het alleen om smartphonefunctionaliteit gaat.

Winnaar: iPhone 4

Conclusie
Ik ben niet echt een gamer en stop liever een dunne iPhone 4 in mijn zak. Maar als je gaming je ding is, dan sla je met de Xperia Play twee vliegen in één klap; je hebt een high-end smartphone die op het rappe en mooie Android Gingerbread draait én een volwaardige gaminghandheld met een groot aanbod aan games. Okay, het aanbod van PS1-games en Xperia Play-games is nu nog beperkt maar dat zal snel groeien. Dat hij dikker is dan een iPhone zal je als gamer niet storen. Die dikte is zelfs functioneel omdat de game controller daardoor optimaal in de hand ligt. De Xperia Play wint.