3d-camera maakt twee andere kiekjes tegelijk
Nieuws

3d-camera maakt twee andere kiekjes tegelijk

dinsdag 08 november 2011 12:29

Panasonics eerste 3d-compactcamera heeft twee lenzen en beeldsensors en kan ook twee verschillende foto's tegelijk maken.

De Lumix 3D1-camera is Panasonics eerste 3d-compactcamera. De camera heeft twee beeldsensors van 12 megapixel en twee lenzen, net als de 3d-compactcamera's van Fujifilm. Hij maakt stereoscopische 3d-filmpjes en foto's. Bijzonder aan het Panasonic-model is dat de ene lens is te gebruiken om in te zoomen, terwijl de andere een overzichtsbeeld kan schieten. 

De Lumix 3D1 kan ook fotograferen tijdens het filmen. De video wordt niet onderbroken. De filmpjes worden opgenomen in avchd- of mp4 in 1080/60i-formaat. De camera heeft een 3,5 inch touchscreen. Volgens Panasonic hebben de dubbele lenzen en sensors weinig gevolgen voor het energieverbruik van de camera. De Lumix 3D1 is vanaf december in de VS te koop voor circa 500 dollar. De Nederlandse adviesprijs volgt nog.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Maar hoe is de kwaliteit van zo'n ding? Die lenzen zien er niet echt uit alsof ze hele mooie kiekjes gaan opleveren.

 

Nee het is geen DLSR, maar dat is ook zeker niet het doel van de cam. Leuke functie de twee kiekjes tegelijk.
met twee aparte camera's in een toestel kan je veel leuke features inbouwen in de software waarvan er al 1 genoemd is. Andere dingen kunnen zijn ondersteuning bij breedbeeld opnames, allerhande correctie van bewegingsonscherpte door de twee beelden te combineren, twee focus points in 1 foto combineren of een dubbel zo snelle burstmodus? Er zijn vast nog wel meer creatieve ideeën! iemand?

 

Wat is hier 3D aan? Of geven ze die naam alleen omdat 3D marketing technisch goed werkt?

 

hij maakt ook stereoscopische filmpjes en foto's http://nl.wikipedia.org/wiki/Stereoscopie

 

Wat een onzin dit, 3D op een fotocamera. De meeste mensen kunnen nog niet eens een fatsoenlijke foto nemen met een normale compact camera, of laat staan een dslr.

 

Panasonic mist met deze camera een kans om de al een tijd verkrijgbare 3D-camera van FUJIFILM (Fuji W3) kwalitatief voorbij streven:
1. de lenzen van deze Lumix 3D staan (te) dicht naast elkaar; de parallax is dus te klein, in elk geval is de separatie veel minder dan de (juiste) gemiddelde oogafstand van ca 75 mm. Bij de Fujifilm W3 is wel een lens-separatie toegepast van 75mm. Lumix-3D-foto's zullen dus geen echt overtuigende 3D-foto's opleveren van onderwerpen die op iets grotere afstand staan, zoals bijv. bij landschapsfoto's het geval is.
2. De Panasonic-camera heeft geen auto-stereoscopisch scherm, je kunt de foto's op de camera zelf dus niet in 3D bekijken. De FUJI W3 heeft wel zo'n scherm, een heel goed scherm zelfs. Je ziet de foto's en het motief vóór opname zonder 3D-bril in glashelder stereo. FUJI levert overigens ook een 7-inch stereo scherm

De genoemde optie om tegelijkertijd 2 foto's met verschillende zoominstelling te maken heeft de FUJI W3 ook. Daarnaast kan ke met de W3 ook separaat een linker- en rechterbeeld maken, ideaalvoor het maken van stereofoto's van zeer nabije onderwerpen (macro) of juis zeer verafgelegen objecten (bijv wolken vanuit een vliegtuig.

De Panasonic heeft maar één voordeel boven de Fuji, nl de groothoekobjectieven.
NB: het bekijken van 3D-foto's is inmiddels voordehandliggender dan ooit: alle 3D TV's kunnen de foto's (en filmclips) zonder meer weergeven. Dat was tot voor een paar jaar wel anders: je had een stereokijker nodig of twee (in het geval van luxe!)diaprojectoren.
Wladimir T.

 

Doet me denken aan de viewmaster die mijn oma vroeger had!

 

@Wladimir Eens met al je stellingen. Het enige wat de Fujifilm mist is de mogelijkheid om tijdens (2D) filmen ook een (weer 2D) foto te maken. Maar ja, als je in HD filmt kan je natuurlijk ook altijd later een redelijke foto uit de film trekken.

 

Nieuwsbrief