3D gaat passief of brilloos
Nieuws

3D gaat passief of brilloos

donderdag 06 januari 2011 08:24

LG en Toshiba hebben alternatieven voor 3d-tv met actieve shutterbrillen. Ze komen met passieve schermen en brilloze tv's.

LG showt op de CES in Las Vegas zijn Cinema 3D-tv's, die werken met een andere 3D-techniek dan de huidige 3d-tv's die in Nederland te koop zijn. LG past de passieve 3d-techniek toe, waarbij licht per rijen pixels wordt gesplitst in beelden voor linker- en rechteroog. Speciale 3d-brillen zijn nog steeds nodig, maar deze zijn simpeler en goedkoper doordat ze niet razendsnel hoeven te sluiten op de frequentie van de tv.

Volgens LG kosten passieve 3d-brilletjes maar 20 dollar per stuk, vijf keer goedkoper dan de actieve brillen. Bovendien levert de fabrikant wel vier exemplaren mee bij de nieuwe Cinema 3d-tv's.

LG gaat overigens ook gewoon verder met het leveren van nieuwe, grotere tv's met de actieve 3d-techniek. Die 3d-tv's zijn tot nu toe geen groot succes. Consumenten vinden het verplicht kijken met een flikkerend brilletje op geen fijn idee.  De brilletjes zijn vrij duur (100 euro). Bovendien is er nog weinig in 3d te kijken, afgezien van een stuk of 20 Blu-ray-films en een paar demokanalen op tv.

Toshiba gaat nog een stap verder op 3d-gebied en toont nieuwe prototypes van zijn brilloze 3d-tv's met auto-stereoscopische schermen. Een lenticulaire lens, die het beeld min of meer opsplitst voor beide ogen, zorgt voor het 3d-effect. Een bril is dan niet meer nodig, maar de kijkhoek is beperkter. Je hoofd moet een hoek van maximaal zo'n 40 procent met de tv maken. 

Toshiba verkoopt al 12 en 20 inch modellen van deze tv's in Japan, maar is van plan later dit jaar in Europa een 40 inch model op de markt te brengen. Maar 40 inch is relatief klein vergeleken met de 'actieve' 3d-tv's van 70 inch of meer die nu ook op de markt komen. Op de CES staan ook al Toshiba-prototypes van 56 en 65 inch, met 4k-resoluties, dus dat begint er dus op te lijken. Het is een kwestie van tijd voordat auto-stereoscopische schermen een goed 3d-alternatief zijn geworden.

Toshiba zet de brilloze 3d-schermen trouwens nu ook in laptops. Het bedrijf is niet de enige met de auto-stereoscopische schermen. Nintendo stopt zo'n display in de 3DS die in maart verschijnt. En LG toont op de CES ook een mobiele tv met 3d. Sony heeft op de CES ook een prototype van een brilloos 3d-scherm met een 46 inch beelddiagonaal, maar dat apparaat komt voorlopig nog niet op de markt. Toch is het duidelijk waar dit heen gaat: over een paar jaar kan je misschien wel vaker zonder dan met brilletje van 3d-tv genieten.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Brilloze 3D TV's vind ik wel beter,

 

Ik geloof gewoon niet dat mensen met een bril op tv gaan kijken. Is hetzelfde als de Wii. Het is even leuk maar dan weet je niet wat je ermee moet.

Laten we nou eerst zorgen dat alles op tv echt HD is. En daarna graag zonder bril 3D...

 

Sony heeft de techniek om alle beachikbare content in 3d af te spelen (dus ook videotapes en 'normale' tv).

 

Bestaat niet. Natuurlijk, er kan wat 3D-informatie worden bijbedacht, zoals dat in een film mensen of grote dingen vaak wat meer op de voorgrond staan. Dan krijg je een 3D-gevoel, maar dat is erg slecht.

Om 2D om te zetten in correct 3D, zou ieder beeldje volledig opgesplitst moeten worden in losse voorwerpen, én zou uit de opeenvolgende beelden moeten blijken wat hun vorm is en hoe ze ten opzichte van elkaar staan, en op welke afstand. Voor goed 3D heb je niet genoeg aan de informatie uit bewegend 2D-beeld, maar moet je 3D-opnamen maken.

 

3D kan alleen doorbreken als je geen bril op hoeft, duur of niet.
De ontwikkelingen van de techniek gaan nu een stuk sneller dan de content. Weinig HD aanbod via de kabel, niet iedereen heeft Bluray voor bijv 3D en toch zijn we technisch alweer verder ah kijken. Mooi!

 

Jaren geleden had Philips toch al een brilloze 3D TV gemaakt en daarna de plannen in de koelkast gezet, moeten die niet heel snel eruit gehaald worden?

 

Nee man, lekker in de koelkast laten. 3D koelkasten hebben de toekomst!

 

Philips heeft al ruim 4 jaar een 3d zonder bril.
Met eigen ogen zien werken, en heeft 2 jaar geleden ook op de beurs in veldhoven het daglicht aanschouwd.
De berekeningen hoe het beeld moest worden opgebouwd waren zwaar. kwestie van tijd dat hiervoor een processor komt die snel genoeg is. Daarbij was de kijkhoek alleen op hele graden goed te zien. Ook dit heeft te maken met de rekenprocessor. Men schatte dat binnen 4 jaar de eerste modellen op de mark zouden komen. (dus nu ongeveer)
Waarschijnlijk is Philips terug geroepen om de huidige modellen (oude 3d-modellen) te kunnen laten afromen.
Ik wacht nog een tijdje met het aanschaffen van een 3D TV, omdat ik toen (4 jaar geleden) al dusdanig onder de indruk was van WOOX model van Philips, dat ik nu niet met een brilletje op dol ga zitten worden.

 
 

De techniek van Philips was niet gezond voor de ogen. De methode waarmee het beeld opnieuw werd opgebouwd (en afgewisseld voor het linker beeld en het rechter beeld) lag te hoog. Het gevolg: na 1 kwartier kreeg je enorme hoofdpijn. De 3D visualisatie werkte echter heel goed en realistisch, met een grote kijk hoek. Des al niet te min besloot men de plannen in de ijskast te leggen omdat men 4 jaar terug nog geen andere oplossing had voor de te hoge beeldopbouw.

 

Brilloze 3D is de toekomst!!!

 

Vraag me af of dit nou echt een verbetering is, op de prijs dan na.

 

Van 2d content 3d maken, zoals de 3d tv's van Samsung doen heeft 1 nadeel. Alles ziet er uit alsof je in een kijkdoos kijkt. Platte onderwerpen voor elkaar geprojecteerd. Echt 3d is het niet. Het komt bij mij dan ook niet realistisch over. En dan de crosstalk bij die Samsung schermen... Echt waardeloos.
Neem eens een Panasonic plasma, dan zie je wel hoe het moet. En ach, ik kijk altijd met een bril naar de tv, anders is het beeld wazig en krijg ik koppijn.

 

Brillen zijn uit

 

Je leest veel dat mensen zeggen:"t.v. kijken met een bril op, neen dat doen wij niet."
Maar helaas zijn er nog maar weinig mensen die dit ook daat werkelijk eerst hebben uitgeprobeerd voor dat men deze uitspraak doet. Uit eigen ervaring kan ik melden dat 3D tv kijken,met een brilletje, best een mooie ervaring is. Natuurlijk gaat men niet 4 uur tv kijken met een bril op, maar een 3D filmpje thuispakken, is zelfs mooier dan een 3D film kijken in de bioscoop. Het beeld komt meer tot zijn recht, dit heb ik gehoord van diverse personen die dan toch wel benieuwd waren naar de 3D beelden op mijn TV.
Mensen 3D met welke techniek dan ook is echt een beleving, en dan nemen we dat brilletje,tot dat er weer een andere techniek komt, maar op de koop toe. Probeer het maar eens een keer!

 

Nieuwsbrief