3d-printer haalt nieuw Kickstarter-record
Nieuws

3d-printer haalt nieuw Kickstarter-record

vrijdag 26 oktober 2012 15:07

De FORM 1 3d-printer haalde in een maand bijna 3 miljoen dollar op en is daarmee het succesvolste project in de categorie technologie.

Zojuist is het Kickstarter-project FORM 1 afgelopen. In een maand haalde de 'betaalbare professionele 3d-printer', zoals de makers het noemen, meer dan 2,9 miljoen dollar op. De printer is zo populair omdat hij gebruikmaakt van de nauwkeurige printtechniek stereolithografie, in tegenstelling tot goedkope 3d-printers.

De campagne verliep voorspoedig. Na de lancering op 26 september prezen grote blogs als Wired, Techcrunch en core77 de FORM 1 de hemel in en ook wij schreven er positief over. Binnen 2,5 uur werd het beoogde startkapitaal van 100 duizend dollar gehaald en in 2,5 dag was het eerste miljoen binnen. De printer ging vanaf 2300 dollar over de fundingstoonbank.

Met de 2,9 miljoen dollar is de printer financieel gezien het beste project ooit in de categorie Technology. Het verslaat de virtual reality gamebril Oculus Rift (2,4 miljoen). Volgens het Most Funded-lijstje op Wikipedia komt de FORM 1 op plek 6, net boven de game Wasteland 2. Onaangetast op nummer 1 staat nog steeds het slimme horloge Pebble (10,3 miljoen) gevolgd door de gameconsole Ouya (8,6 miljoen).

En nu maar wachten tot-ie binnen komt. Want volgens Erwin is crowdfunding een mooi woord voor 'levertijd een jaar'.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Nieuwsbrief