Nu ook 3D-print-filament gemaakt van bier
Nieuws

Nu ook 3D-print-filament gemaakt van bier

donderdag 29 oktober 2015 09:58

Het nieuwe bierfilament van 3Dom is gemaakt van graanafval uit de bierproductie.

3D-printen met koffie kan al sinds augustus, zie deze post, maar nu kun je ook met bierfilament printen. Het kreeg de catchy naam Buzz.

In het koffiemateriaal (genaamd Wound Up) ruik je de koffiebonen nog, maar Buzz is gegarandeerd vrij van biergeur, aldus producent 3Dom. Goed om te weten.

3Dom USA is gespecialiseerd in milieuvriendelijke materialen voor 3D-printing en belooft meer recyclebare, biologisch afbreekbare filamenten te gaan ontwikkelen. Dat is een fijne ontwikkeling, naast alle slecht recyclebare plastics die de 3D-printmarkt moment overspoelen.

Google geeft heel Sri Lanka internet vanuit ballonnen

Miranda is Brights specialist op het snijvlak tussen mode, tech en duurzaamheid. Is momenteel geobsedeerd door Girls Can Code en 'shrimp-treated bespoke denim'.

Reacties

Leuke marketing praatjes, maar bier wordt gemaakt van graan en graan(afval) wordt niet gemaakt van bier. Daarnaast is het creƫren van een hybride materiaal vanuit de cradle2cradle gedachte niet ideaal. Producten gemaakt van dit filament zijn niet te recyclen (hoe ga je het graanafval scheiden van het plastic waar het mee gemengd is?) en biologisch afbreekbare kunststoffen breken alleen goed af onder specifieke omstandigheden. De luchtvochtigheid en temperatuur moeten zodanig zijn dat schimmels en micro-organismen hun werk goed kunnen doen. En die omstandigheden komen niet in de natuur voor. Daarom hebben afvalverwerkers composteerfabrieken, maar die zeven de grote stukken eruit - omdat die niet binnen 6 weken afbreken - en gooien ze in de verbrandingsoven (keuringsdienst van waarde heeft daar ooit een uitzending aan gewijd).

 

Nieuwsbrief