46 :: Deathmatch: Slimme tv's van LG en Samsung

46 :: Deathmatch: Slimme tv's van LG en Samsung

04-07-2012 13:56 Laatste update: 28-04-2018 17:09

De Samsung ES8000 en LG LM860V zijn smart tv’s. Ze draaien apps en zijn te bedienen met spraak en beweging. Welke is het slimst?

Vormgeving & beeldkwaliteit
De 46 inch Samsung en de 47 inch LG zijn flinter- dun en hebben nauwelijks een rand om het beeldscherm. Het minimalistische design maakt ze aanzienlijk kleiner en minder dominant dan de oudere generatie platte tv’s. De beeldkwaliteit van de huidige led-televisies is verbijsterend goed. Zo goed dat alleen een getraind oog of meetap- paratuur grote verschillen onderscheidt. Ik had beide tv’s naast elkaar in de huiskamer en beide geven een fantastisch beeld. Maar als ik echt móet kiezen, dan vind ik het beeld van de Samsung een tikje mooier.

Dat geldt echter niet voor Samsungs 3d. Samsung gebruikt actieve 3d-brillen en LG passieve. Actief betekent dat de bril het linker en het rechteroog om en om razendsnel elektronisch afdekt. Je brein maakt daar een 3d-beeld van maar ik word daar altijd een beetje raar van in mijn hoofd. Het passieve 3d van LG zonder elektronica kijkt zonder flikkeringen een stuk prettiger. LG levert in tegenstelling tot de twee 3d-brillen van Samsung genoeg brillen voor een hele familie, inclusief opzetbrillen voor brildragers en Dual Play-brillen voor splitscreen gamen. Hoe goed LG’s 3d kijkervaring dan ook mag zijn, ik til er niet zwaar aan. Het huidige 3d-aanbod is minimaal en het gros van de kijkervaring blijft 2d.
Winnaar: LG

Slimme zaken
Uiteraard kan je beide tv’s via wifi met internet en je thuisnet- werk verbinden. De tv’s spelen content af die op je computer staat via DLNA. De LG doet dat beter. Video’s op je computer verschijnen in één venster overzichtelijk met coverart in beeld. Samsung biedt een primitieve mappenstructuur waarin je op zoek moet naar filmpjes. Bovendien is de DLNA-speler op de LG beter omdat je filmpjes ook kan terugspoelen. Dat mist bij Samsung.

Ze ondersteunen beide Wifi Direct. Je kan met pc’s, smartphones en tablets die Wifi Direct ondersteunen zonder tussenkomst van je thuisnetwerk direct een draadloze verbinding maken met de tv om je foto’s, muziek en video’s op de televisie te tonen. Handig. De Samsung en LG kunnen ook programma’s opnemen naar een harde schijf via usb of stick, mits je gebruikmaakt van de ingebouwde tv-tuner of een CI+ Module en het signaal niet versleuteld is. Heb je zoals ik via HDMI een externe digitale mediabox dan werkt dit opnemen niet.

Beide tv’s hebben dualcore processoren ingebouwd maar de Samsung biedt iets unieks. Vanaf 2013 kan je met Samsungs Evolution Kit de hardware van je tv upgraden door een kaart in de achterkant van de tv te steken. Je televisie kan op deze manier meegroeien met de veranderende technologie. Hoe dat in praktijk uitpakt, moet nog blijken, maar het belooft een mooie optie te zijn.

Al jaren proberen fabrikanten op hun tv’s internet content via apps te ontsluiten. Dat wil niet echt vlotten maar wordt wel iets beter. Samsungs Smart TV-platform bundelt dit alles in de Smart HUB vanuit waar je een deel van de functionaliteit van de televisie bedient en apps opent. De apps zijn de gebruikelijke: NOS Journaal gemist, YouTube, Facebook, Twitter, verkeersinfo, Buienradar, webbrowser etcetera. LG biedt in grote lijnen dezelfde apps aan onder de naam LG Smart TV. Het aanbod van zinnige apps is op beide televisies beperkt. Als ik met vrienden over een tv-programma wil twitteren, dan pak ik eerder mijn ‘second screen’ in de vorm van een smartphone of tablet.

Samsung introduceert echter ook de ‘eigen’ kanalen Fitness, Family Story en Kids. Family Story is Samsungs eigen sociale netwerk waarmee families content kunnen delen. Klinkt aardig maar je familie in Frankrijk moet dan ook de nieuwste Samsung Smart tv in huis hebben om bijvoorbeeld foto’s te delen.

Het grote verschil tussen de apps van Samsung en LG zit hem voornamelijk in de interface. De apps zijn bij LG overzichtelijk ondergebracht in ‘kaarten’ op rubriek maar verschijnen ook in een menubalk onder aan het scherm die je zelf kan indelen. Dat navigeert makkelijker dan de Samsung Smart Hub waar de apps wil- lekeurig over meerdere schermen zijn verdeeld. De makkelijkere navigatie en de uitstekende DLNA-speler maken de LG tot winnaar.
Winnaar: LG

Nieuwe generatie bediening
Samsung en LG hopen zich te onderscheiden door de nieuwe afstandsbediening met spraak en beweging en doen dat op hun eigen manier. Samsung heeft boven op de televisie een kleine camera met ingebouwde microfoons. Spreek ‘Hi tv’ uit en je activeert spraakbediening dat als een menu onderin het scherm verschijnt. Vervolgens kan je commando’s zoals ‘tv zachter’, ‘kanaal 100’ of ‘bron’ uitspreken. De Samsung reageert redelijk op de commando’s maar grote kans dat je er door je setup niets aan hebt. Gebruik je bijvoorbeeld een externe mediabox dan kan je alleen via deafstandsbediening van die box kanalen wisselen. Je kan met spraak ook zoeken op het web maar vaak maakt de Samsung daar abracadabra van. Bovendien verschijnt de spraakbalk tijdens het tv-kijken voortdurend in beeld omdat hij het commando ‘Hi tv’ denkt te horen. Niet fijn.

Ook de bewegingsbediening waarmee je een cursor op het scherm kan bedienen met handgebaren laat te wensen over. Het werkt alleen bij optimaal licht. Niet te weinig en vooral geen tegenlicht. Ik kreeg het in mijn huiskamer niet aan de praat. Naast een traditionele afstandsbediening levert Samsung ook nog de Smart Touch Remote die een aanraakgevoelig vlak heeft. Maar ook deze remote werkt onprettig. De beste bediening blijft de traditionele afstandsbediening.

Dat is niet het geval bij de LG die ook twee afstandsbedieningen levert. Hoewel de firmware voor spraakbediening op het moment van schrijven nog niet beschikbaar was om te testen, maakt de nieuwe Magic Remote de bediening van de tv wel makkelijker. Beweeg deze Wii-achtige afstandsbediening een keer snel en een cursor verschijnt op het tv-scherm. Het is even wennen maar door het bewegen van de Magic Remote positioneer je de cursor redelijk nauwkeurig op het scherm. Tekstinvoer is met deze remote ook een stuk makkelijker. De Magic Remote heeft naast een volume- en een kanalenknop ook een d-pad, een scrollwieltje waarmee je makkelijk browst, een knop voor 3d en een knop om snel apps naar voren te brengen. In de praktijk kan de Magic Remote de traditionele afstandsbediening zonder problemen vervangen.
Winnaar: LG

Conclusie
LG wint. Vooral omdat hij prettiger te bedienen is en bovendien 300 euro goedkoper is. Neemt niet weg dat de Samsung ook een kei van een tv is. Je moet je bij deze generatie slimme tv’s goed afvragen of je al die extra features wel nodig hebt. Opnemen op een harde schijf is prachtig maar dan moet het met jouw opstelling thuis wel werken. Ga je echt twitteren op je tv? Voor een televisie met dezelfde beeldkwaliteit van hetzelfde merk maar zonder slimme mogelijkheden betaal je een stuk minder. Soms is dat slimmer.