6 tips voor de mooiste hyperlapse

6 tips voor de mooiste hyperlapse

29-08-2014 09:05 Laatste update: 28-04-2018 04:14

Jody van den Tillaart

Instagrams nieuwste app Hyperlapse maakt coole filmpjes, maar met wat simpele tips haal je er nog meer uit.

De wereld heeft een paar dagen mogen spelen met Hyperlapse; een losstaande app van Instagram, waarmee je heel makkelijk timelapse video's kunt maken op je iPhone (helaas pindakaas voor Androidbezitters). De software maakt gebruik van de gyroscoop in je iPhone, waardoor je video superstabiel is, ondanks dat je hem met je trillende handen op een hobbelige weg hebt geschoten. De belofte van een supersmooth filmpje wordt waargemaakt, maar toch zijn er inmiddels heel wat filmpjes waar je zeeziek van wordt als je er naar kijkt. Daarom een paar simpele tips die iedereen kan gebruiken:

1. Kies één onderwerp

Richt je op één bewegend voorwerp, persoon of volg één kijkrichting vanuit een rijdend voertuig. Tuurlijk, je hand mag trillen of er kan een drempel in de weg zitten, daar weet de software wel raad mee. Maar als je heen en weer zwiept van de ene naar de andere hoek, dan is het effect van een gelikte hyperlapse wel weg. Ga bijvoorbeeld stilstaan bij een druk kruispunt en film dat, of richt je op een zonsondergang of een bloem die opengaat. Als zelf beweegt tijdens het filmen, dan krijg je de mooiste resultaten als je dat in één kijkrichting doet. Dus recht vooruit als je in de auto zit of op de fiets. Ga je ogenschijnlijk rustig het landschap filmen van links naar rechts, dan ziet dat er niet meer uit in de hogere versnelling van je hyperlapse.

Check dit voorbeeld van een kolonne mieren. Ook een leuk idee: maak een hyperlapse van een tekening die je maakt voor het betere Fokke en Sukke effect.

2. Het belangrijkste in het midden

Hyperlapse snijdt het beeld af. Om de kleine bewegingen die je maakt op te vangen en te corrigeren is een marge nodig. Misschien overbodig om te zeggen, maar zorg dus dat het belangrijkste van wat je wilt laten zien in het midden van je scherm is.

3. Licht/donker

Als je een hyperlapse opneemt, dan past je iPhone camera zich automatisch aan aan de lichtsterkte. Je hoeft dus weinig te doen als je een filmpje maakt in het heldere daglicht. Maar wil je een leuke hyperlapse maken van een tour door je bedrijf en wil je van buiten naar binnen lopen om alles van receptie tot kantine te filmen, zorg dan dat overgang van licht naar donker soepel gaat. Je kunt je scherm aanraken om even opnieuw te focussen, de camera past zich dan aan de nieuwe lichtsterkte aan.

4. Ga niet te snel

Om voort te borduren op het voorbeeld van het bedrijfsfilmpje: ga niet als een malle door je bedrijf rennen. Neem rustig de tijd. Kies een versnelling (van 1x tot 12x zo snel) waarmee je een resultaat krijgt dat niet vaag of onduidelijk wordt. Realiseer je dat als je 3 minuten filmt en dat 12 keer zo snel afspeelt, je maar 15 seconden overhoudt. Doe. Het. Langzaam. Of kies een lagere versnelling als je er geen invloed op hebt.

5. Plan je filmpje

Ga je je echt uitleven? Maak dan een planning voor je filmpje. Als je je hyperlapse op Instagram wilt zetten, kun je maar 15 seconden video kwijt. Bedenk dus goed wat je wil laten zien en maak een klein scenario voordat je gaat opnemen.

6. Zet er een lekker muziekje onder

Al die stille timelapse videos zijn wel wat saai. Zet er een leuk muziekje onder voor een extra wow-effect. Een soft intro van een indie bandje als je lekker de hipster uit wilt hangen, of juist over the top hard en hysterisch om de versnelling te benadrukken. Er zijn verschillende apps voor op je telefoon waarmee je videos kunt bewerken en er gemakkelijk een deuntje bij kunt plakken.

bekijk op Vimeo