Acer over de Microsoft Surface: doe nou nie-hiet!
Nieuws

Acer over de Microsoft Surface: doe nou nie-hiet!

dinsdag 07 augustus 2012 16:22

Computermaker Acer ziet de bui al hangen en vraagt of Microsoft de verkoop van hun eigen Surface-tablet wil heroverwegen.

“Microsoft kan beter twee keer nadenken voor ze hun Surface tablet op de markt brengen”, zegt Acer CEO JT Wang in een gesprek met de Financial Times. Hij is daarmee de eerste grote productent van Windows-hardware die openlijk kritiek heeft op de controversiële beslissing van Microsoft. Tot op heden was Microsoft altijd van mening dat zij het beste waren in het maken van software, het maken van hardware lieten ze liever aan anderen over.

Dat verandert als Microsoft op 28 oktober naast Windows 8 ook de Surface uitbrengt, hun eerste zelf geproduceerde tablet. Met Windows 8 zijn ze partner van computermakers als Acer, HP, Samsung en Asus. Die komen dit najaar ook allemaal met Windows 8 tablets, zoals de Acer Iconia. Microsoft komt vanaf dat moment in de vreemde positie van partner én concurrent. Wang zegt bang te zijn voor een ‘forse negatieve impact op het ecosysteem’. Ook zegt hij dat andere merken weleens negatief zouden kunnen reageren.

Wang zegt Microsoft op het hart te hebben gedrukt ‘dat dit niet iets is waar jullie goed in zijn, denk dus alsjeblieft twee keer na’. Maar laat het nou net onkunde zijn waarom Microsoft de Surface heeft gemaakt. Onkunde van al die hardwarepartners welteverstaan. Het gerucht gaat dat Microsoft ontevreden is met de prestaties en de mogelijkheden van het gros van de Windows-hardware.

Dit zou vooral te maken hebben met het succes van de iPad. Omdat Apple de productie van hardware en software helemaal zelf regelt, heeft het simpelweg een voorsprong. De Surface zou niet meer zijn dan een noodgreep om te laten zien waar Windows 8 met al zijn aanraakgevoeligheid toe in staat is.

Of Microsoft na de Surface hardware zal blijven maken is nog niet duidelijk. Deze waarschuwing van Acer lijkt ondertussen meer op een kat in het nauw. Het bedrijf is redelijk afhankelijk van Microsoft, wordt de Surface een succes geldt dat andersom een stuk minder.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

De Surface wordt een groot succes. Let maar op.

 

lol

 

Wat wou Acer doen dan? Overstappen op Linux? Waarschijnlijk worden die Surface dingen toch te duur en hadden ze makkelijk een eigen versie goedkoper kunnen maken en de concurrentie kunnen winnen.

Watjes.

 

Gezien de prijs ben ik bang dat het niets wordt met de surface. Een iPad heeft zichzelf bewezen en kost een stuk minder.

 

Voor Windows 8 RT ben ik met je eens, maar de Windows 8 Pro is een ander verhaal. De PC heeft zich al langer bewezen en nu krimpen ze het in een tablet jasje.

Je moet die versie vergelijken met een MacBook Air in een jasje van de iPad.

Lijkt mij erg interessant, mits de prijs natuurlijk vergelijkbaar is met een normale PC/Laptop.

 

Ik snap Microsoft wel. Al sinds de start wordt windows' reputatie kapot gemaakt door nitwit fabrikanten. Niet dat windows perfect is maar fabrikanten als Acer hebben daar geen goede bijdrage aan geleverd in het verleden.

 

Nieuwsbrief