Achter de schermen in de slimste regio ter wereld
Nieuws

Achter de schermen in de slimste regio ter wereld

vrijdag 01 juni 2012 15:16

Van 1 tot en met 8 juni organiseert Eindhoven de eerste Dutch Technology Week. Met een bomvol programma rondom high tech.

De regio Eindhoven is vorig jaar gekozen tot slimste regio ter wereld, zoals je in Bright 42 kon lezen. Eindhoven staat bekend om de mix van design en technologie. De Eindhovense Dutch Design Academy staat internationaal aangeschreven als een van de beste designopleidingen ter wereld en van oudsher is Philips er gevestigd. De laatste jaren is vooral de High Tech Campus in ontwikkeling, er werken inmiddels zo'n 8000 onderzoekers, ontwikkelaars en ondernemers aan hun technologische innovaties.

De Dutch Design Week in het najaar is de jaarlijkste hoogmis in Nederland voor design, de Dutch Technology Week (DTW) wil dat worden voor technologie. Geen overbodige luxe, want Eindhoven mag dan de slimste regio ter wereld zijn, de meesten van ons weten niet wat er daar gebeurt. Welke bedrijven zorgen voor innovaties? Welke technologische vooruitgang wordt er geboekt op het gebied van zorg, automotive, food en gezondheid en gadgets? Met een kijkje achter de schermen zie je aan welke innovaties wordt gewerkt lang voordat ze in een eindproduct zijn terug te vinden.

De DTW richt zich op kinderen, studenten, professionals en technologie-liefhebbers. Het programma op de site is handig te filteren als je voor een van deze doelgroepen kiest. Voor professionals zijn er diverse congressen, jamsessies, een startup weekend en bijvoorbeeld de science hackday waarin teams van coders, designers, kunstenaars en hackers samen slimme oplossingen bedenken. Ook is er een speciale editie van TED, TedxBrainport.  

Kinderen en studenten hebben hun eigen rondleidingen en competities. Voor kinderen staan die vooral in het teken van laten zien hoe leuk en belangrijk technologie is, en hoe uitdagend het is om mee te werken aan uitvindingen die de wereld veranderen.

En wat kun je er als gewone Bright-lezer, eh, technologieliefhebbers doen? We tippen de High Tech Ontdekkingsroute op zaterdag 2 juni waarbij je bij allerlei bedrijven rondleidingen kunt krijgen. Chipsfabrikant ASML in Veldhoven opent voor het eerst de deuren voor publiek. Ook bedrijven op de High Tech Campus doen mee. Je kunt er bijvoorbeeld terecht bij NXP, het Next Experience Lab, waar tal van demo's staan opgesteld. Bijvoorbeeld een slim operatieverband waar chips registreren of ze wel of niet in het lichaam zijn achtergebleven. Ook kun je zien hoe een elektrische motor zelf 112 belt in het geval van een ongeluk en hoe mobiel betalen werkt.

Op zondag kun je bij de Technische Universiteit meedoen aan allerlei experimenten en onder andere voetbalrobots en zorgrobots ontmoeten. Maak een model van een eigen segway, of rij rond in een auto waarin de laatste technologische snufjes zijn toegepast. 

Op vrijdag 8 juni wordt een Quiznight XL gehouden, met vragen over wetenschap en technologie. Er is plek voor 2500 deelnemers. Daar pas je vast nog bij. Diezelfde avond wordt laatste dag van de DTW wordt bekendgemaakt welke wereldstad zich het komende jaar 'slimste regio ter wereld' mag noemen. In de running zijn: Austin (Texas, USA), Oulu (Finland), Quebec City (Canada), Riverside (Californië, USA), Saint John (New Brunswick, Canada), Stratford (Ontario, Canada) en Taichung (Taiwan).

Nieuwsbrief