Adieu Minitel: Frans internet-avant-la-lettre is niet meer
Nieuws

Adieu Minitel: Frans internet-avant-la-lettre is niet meer

zaterdag 30 juni 2012 19:24

Het Minitel netwerk verbond gelijknamige Franse computers via de telefoonlijn, vandaag gaat de stekker eruit.

Fransen worden misschien niet gezien als het meest technologisch vooruitstrevende volk ter wereld. Toch hadden ze jaren voor de intrede van internet zoals wij dat kennen al een landelijk verbonden computernetwerk. In 1982 ging het Minitel netwerk live, in eerste instantie als digitale gouden gids. Mensen betaalden voor de verbinding, de hardware was gratis. Dat maakte Minitel populair, zelfs vandaag zouden naar schatting nog zo'n 800.000 mensen gebruik maken van de dienst.

Minitel groeide in functionaliteit en verbond op het hoogtepunt midden jaren 90 ruim 25 miljoen gebruikers via zo’n 9 miljoen apparaten. Voordat de rest van de wereld dat kon, zaten de Fransen al te ‘internet’bankieren en bestelden ze artikelen via Minitel. Ook was het land van de Moulin Rouge de eerste met cybersex: Minitel Rose was ’s werelds eerste erotische chatroom. Hier in Nederland heeft de Minitel nooit een groot succes willen worden. De namen Viditel en Videotex zullen bij weinigen een belletje doen rinkelen.

Ondanks de nostalgie en het chauvinisme dat Minitel bij veel Fransen oproept, heeft France Telecom besloten het inmiddels erg verouderde netwerk vandaag af te sluiten. Het onderhoud kost ondertussen gewoon te veel in verhouding met het steeds afnemende gebruik.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Haha, bij franse les ( begin jaren '90) vertelde de docent heel enthousiast hierover. Net als mijn medeleerlingen snapte ik er heel weinig van. Maar hij verzweeg dus de erotische chatrooms, dat had de zaak voor ons pubers enorm verduidelijkt denk ik nu.

 

Nou begin 80 waren de Fransen toch zeker wel vooruitstrevend en zij aan zij met de Japanners. TGV in 1981, Kerncentrales bij bosjes, en na Japan het land met de meeste handheld games in die tijd.

 

Ook leuk is dat wij dankzij de Fransen die Minitel terminals maakten, IN NEDERLAND, de vetste game-console ooit hebben ontworpen: de Videopac G7200. Zo mooi zijn ze nooit meer gemaakt.

 

"Ondanks de nostalgie en het chauvinisme dat Minitel bij veel Fransen oproept". Wat flauw!!! Er klinkt jaloezie in je opmerking!
Maar goed, dat laat aan jou over. Ik had een Minitel in 1982 geleend van een Franse vriend, om in Nederland te gebruiken, hij zag de nut nog niet van in. Ik wel, en een nieuwe wereld zou onder mijn ogen verschijnen, enige probleem ik moest in bellen op een franse nummer. Ik heb het niet zo lang volgehouden vanwege de telefoonkosten. Maar leuke herinneringen aan de Minitel overgehouden.

 

Nieuwsbrief