Almere krijgt groen stadseiland voor Floriade 2022
Nieuws

Almere krijgt groen stadseiland voor Floriade 2022

dinsdag 25 september 2012 10:24

Winnend plan met woningen in een boomgaard en een plantenbibliotheek bezorgt Almere de Floriade van 2022 én een nieuw stadsdeel.

Gisteren werd bekendgemaakt dat Almere de volgende editie van de Floriade mag organiseren. Het plan dat Nederlands architectenbureau MVRDV maakte, viel in de smaak bij de Nederlandse Tuinbouwraad.

Dit plan behelst geen tijdelijke expositieruimte, maar een ideale stad die na de Floriade blijft voortbestaan als uitbreiding van het centrum. Bovendien zal de tuinbouwtentoonstelling 300 procent groener zijn dan nu de norm is. Daar wordt heel wat voor uit de kast getrokken.

Het schiereiland zal ingedeeld worden als rooster bestaande uit verschillende tuinen met verschillende planten, waardoor het hele eiland een plantenbibliotheek wordt. In deze tuinen en parken worden paviljoens, huizen en kantoren gebouwd, plus een universiteit als verticale botanische tuin, waar in iedere klas andere planten groeien. Bezoekers kunnen overnachten in een jasmijnhotel, zwemmen in een lelievijver en eten in een rozentuin. Het nieuwe stuk stad zal bovendien zijn eigen voedsel en energie produceren.

Het concept sluit aan bij de andere stedenbouwkundige plannen die MVRDV voor Almere maakte en waarvoor 60.000 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Wonen in de grootste buitenwijk van Amsterdam in je persoonlijke bamboepark, je kunt het slechter treffen in de stad.

Nieuwsbrief