Amazon gaat je muziek matchen net als iTunes Match
Nieuws

Amazon gaat je muziek matchen net als iTunes Match

dinsdag 19 juni 2012 09:25

De vier grootste platenlabels hebben deals gesloten met Amazon over een iTunes Match-achtige functie voor zijn Cloud Player.


Amazon kwam vorig jaar met zijn muziekdienst Cloud Player, waarmee muziekbestanden in de cloud zijn op te slaan en te streamen. Gebruikers krijgen bij Amazon gratis 5 GB ruimte, maar voor 20 dollar per jaar biedt het bedrijf zelfs onbeperkte muziekopslag. Sinds kort heeft de Cloud Player ook een iOS-app, maar alleen in de Amerikaanse store. De muziekindustrie was vorig jaar ontstemd over Cloud Player nadat Amazon de dienst lanceerde zonder toestemming vooraf.

Die overeenkomsten zijn recent wel gesloten, zo blijkt nu, en voor meer dan alleen de online liedjeskluis. CNet meldt dat Amazon met de vier grote labels - Universal, Sony, EMI en Warner - deals heeft getekend. Daarbij gaat het niet alleen om de huidige muziekdienst, maar ook om een nieuwe functie waarbij je liedjes op je computer automatisch kan matchen met de Amazon-cloud. Dat voorkomt dagenlang mp3-bestanden uploaden. Als een liedje al ergens op een Amazon-server staat, en die kans is natuurlijk groot, hoef je 'm niet meer te versturen.

Dit betekent dat Amazon komt met een concurrent voor Apple's iTunes Match, dat iets soortgelijks doet. Op zijn beurt voegt Apple binnenkort een streamingfunctie toe aan iCloud, zo bleek vorige week. Google's vergelijkbare Play Music-dienst heeft nog geen optie om je eigen mp3-collectie 'te matchen met de cloud'.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Nieuwsbrief