Amsterdam wordt terecht Appsterdam genoemd
Nieuws

Amsterdam wordt terecht Appsterdam genoemd

vrijdag 28 oktober 2011 07:48

Afstudeeronderzoek toont aan dat app-makers lekker allemaal bij elkaar kruipen, voornamelijk in Amsterdam.

App-ontwikkelaars zijn net normale mensen. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het afstudeeronderzoek 'De Nederlandse app-industrie in kaart' (samenvatting in pdf) van UvA-student Mark Minkjan. Voor zijn onderzoek interviewde Minkjan 15 app-makers en bracht hij 91 bedrijven letterlijk in kaart om de spreiding te laten zien.

Ondanks dat deze bedrijven footloose en flexibel zijn, zijn er weinig verschillen met bedrijven uit andere sectoren. De werktijden zijn traditioneel, thuiswerken gebeurt nauwelijks, de keuzes voor locaties zijn vooral praktisch en het belangrijkste contact met werknemer en opdrachtgever is nog steeds face-to-face.

Waar de app-industrie wel in afwijkt, is de grote hoeveelheid contacten van bedrijven onderling in cafés en koffiebars. 'Door het belang van innovatie is kennisuitwisseling essentieel voor de app‐bedrijven. De industrie blijkt dan ook in belangrijke mate te steunen op de app‐community en de (informele) onderlinge contacten tussen app‐makers', stelt Minkjan in zijn onderzoek.

Met 32 van de 91 bedrijven in Amsterdam, mag de stad zich met recht Appsterdam noemen. 'En', zo sluit Minkjan zijn onderzoek af,  'het feit dat de industrie nog maar in de kinderschoenen staat, biedt perspectief voor Amsterdam als ’s werelds app‐hoofdstad.'

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Vragen:
Waar komt de info vandaan?
Hoeverre is een UVA student bevooroordeeld voor zijn studentenstad?
Wat is het technisch niveau van de app-makers. Een web-mashup met een kant-en-klare tool maken vind ik nog geen mobiele app-makerij?
Zit er verschil per regio in de branche?
Gaat het over Apple, of ook over andere systemen?

 

Nog een paar:
hoe verhoudt het zich met bijvoorbeeld Belgie? Daar is een veel grotere cafe-cultuur dan in Nederland, en heeft de gemiddelde provinciehoofstad al net zo veel buiten-de-deur eet/drink acties als Amsterdam.

 

klopt, Amsterdam is eigenlijk niet eens een echte stad. Minder dan 1 miljoen inwoners terwijl men meestal van een minimum van 5 miljoen mensen moet uitgaan om een beetje wereldstad te zijn. Amsterdam is enkel bekend door het drugs beleid anders zou niemand van deze stad hebben gehoord.
Amsterdam is een dorp net als elke andere Nederlandse 'stad'. Niets open voor 9 uur in de ochtend en alles dicht na 9 uur in de avond. Op een paar avondwinkels na. Dat is dorps en niet stedelijk. Maar al dit heeft niet veel met het topic te maken;-)

 

Dit is een scriptie... Voor vragen zoals jij zojuist hebt gesteld hebben scripties (en ook wetenschappelijke artiekelen) daarom doorgaans een afsluitend hoofdstuk genaamd 'limitations & directions for future research'. Het is onmogelijk om overal rekening mee te houden.

 

dat kan wel zo zijn maar zijn wel relevante vragen om jezelf te stellen zo je scriptie naar een hoger niveau te tillen.

 

Ik lees een aantal zeer relevante en interessante vragen.
In de samenvatting staat hoe ik de bedrijven op het spoor ben gekomen. Ik heb er alles aan gedaan om niet biased richting Amsterdam te zijn.
Het gaat om bedrijven waarvan de core-business het maken van mobiele applicaties (het eindproduct) is. Het zijn bedrijven die voor alle platforms voor mobiele apparaten ontwikkelen, maar in praktijk blijkt dat ze vrijwel allemaal iOS 'doen', veel óók Android en een enkeling alleen Android. Overige platforms worden er hier en daar 'bij gedaan'.
Opmerkelijk is voornamelijk de onderlinge vriendschappelijkheid tussen ontwikkelaars en het feit dat er weinig gevoelens van concurrentie zijn. Dat heeft misschien te maken met het feit dat er opdrachten te over zijn, maar het valt toch op dat de app-makers elkaar veel op weg helpen en bijvoorbeeld code delen. Deze netwerken bevinden zich voor een groot deel in een virtuele setting, maar worden dus kracht bijgezet door relatief veel fysieke ontmoetingen: vaak informeel, maar ook officiëlere bijeenkomsten en events.
Een goede opmerking hierboven: het onderzoek heeft inderdaad een aantal beperkingen en er zijn nog een aantal onderwerpen waar ik graag verder in zou duiken: de 'app-positie' van Amsterdam op internationale schaal, de studiestad-keuze van de ontwikkelaars, de dichtheid van de onderlinge netwerken, om maar wat te noemen. Het blijft tenslotte een masterscriptie van 'slechts' 135 pagina's.

Ik kan nog wel even doorgaan met nuances en verantwoordingen voor keuzes die hier niet staan uitgelegd, maar het volledige onderzoek is via de samenvatting te downloaden. Daarin zijn mijn keuzes en bevindingen uitgebreid toegelicht.

 
 

Hoezo dus niet?
Het venturebeat artikel bevestigd de strekking van dit bericht.

 

Nieuwsbrief