Android 4.0 geeft smartphones nieuwe look
Nieuws

Android 4.0 geeft smartphones nieuwe look

woensdag 19 oktober 2011 12:04

Android 4.0 geeft telefoons een nieuwe look, die lijkt op Honeycomb. Nieuw is onder meer unlocken via gezichtsherkenning.

Google heeft woensdagochtend in Hong Kong het nieuwe Android 4.0, aka Ice Cream Sandwich, onthuld. De verse Android-versie heeft een nieuwe user interface die lijkt op tableteditie Honeycomb. Ice Cream Sandwich werkt zowel op telefoons als tablets. Het systeem heeft onder meer virtuele navigatieknoppen en verbeterde multitasking met thumbnails. Google voert een nieuw lettertype in, Roboto. Volgens Google is de Android-interface strakker en overzichtelijker en zijn onnodige elementen weggelaten.  

Op de thuisschermen is de grootte van alle widgets preciezer aan te passen. Net als Honeycomb kan Ice Cream Sandwich thumbnails van alle openstaande apps tonen: handig voor het multitasken. Ook is het makkelijker mappen voor apps aan te maken door apps erin te slepen. Knippen-en-plakken van tekst is verbeterd. De nieuwe webbrowser laat je tot 16 sites in tabbladen openen. De browser synct automatisch je bookmarks met Chrome op de desktop.

Android 4.0 maakt het mogelijk om op de telefoon in te loggen met behulp van gezichtsherkenning. Een demonstratie van deze zogeheten Face Unlock ging trouwens de mist in. 'Heb ik toch meer make-up op dan gedacht', aldus de teleurgestelde Google-manager. Ook de standaard-apps van Google, zoals Gmail, Calendar, YouTube en Maps, zijn uitgebreid. 

De foto-applicatie is verbeterd met onder meer gezichtsdetectie, snellere shuttersnelheden, en allerlei bewerkingsfuncties, zoals croppen en tal van filters. De nieuwe People-app brengt updates samen van vrienden afkomstig verschillende sociale netwerken, zoals Google+ en Twitter.

Ice Cream Sandwich beschikt verder over volledige NFC-ondersteuning. NFC is een techniek voor mobiele transacties en werkt met een chip die op korte afstand contact maakt, net als de ov-chipkaart (lees meer over NFC in deze uitlegparty van vorig jaar). Via de nieuwe app Android Beam is het via NFC mogelijk om links, apps of filmpjes te delen door twee NFC-toestellen tegen elkaar te houden. 

De eerste telefoon met Android 4.0 is de Galaxy Nexus van Samsung, die in december in Nederland te koop is. Hieronder de video van de hele presentatie van Android 4.0 en de Galaxy Nexus.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

ik wil niet vervelend zijn maar er staan een paar spelling foutjes in zoals: syncy inplaats ban synct en mis inplaats van mist

 

Nee, jij bent lekker bezig! ;)

 

was ik terwijl je reageerde aan het verbeteren :)

 

Youtube link werkt niet (op iPhone)!
En waar blijft de recensie van de Nexus?

 

De Nexus heeft een andere post gekregen https://www.bright.nl/galaxy-nexus-eerste-met-android-40

 

MY next phone!

 

Het ziet er zeker goed uit

 

Hmmm .. ik vind het toch nog steeds een schaamteloze iOS ripoff ..

 

ik vind deze anders veel inovatiever dan ios (geen idee hoe je dat schrijft)

 

Haha inplaats moet in plaats zijn en ban moet van zijn... Kijk ook eens naar jezelf!

 

Jammer het lijkt beetje iOS 5. Copycat.

 

Tja en iOS5 lijkt weer een beetje op Android 1.6:
http://betanews.com/2011/06/07/5-things-apple-borrowed-from-android-for-...

 

Mooi juist, iOS is een top OS en dit word Android 4 vast en zeker ook =)

 

Ja ik typ ook wel fout ja

 

De interpunctie zou ik eerder aankaarten in jouw geval.

 

Wat mij opvalt is dat de standaard zoek functie als hardware knop weg is... ok, dat de knoppen weg zijn is 1 ding, maar de zoek functie? die gebruik ik erg vaak en dat vind ik toch wel heel gek voor die zoek gigant die het produceert ...

 

De terugknop is iets wat ik als Android gebruiker in iOS mis. Altijd zoekende naar de knop om terug te gaan in iOS...

 

@frans waarschijnlijk de terug-knop langer ingedrukt houden

 

@fransIII De zoekactie zit standaard boven in je homescreen. Het is een zoekveld geworden.

 

Heeft google het gebruik van widgets trouwens gepatenteerd? Het gebruik van het zichzelf updatende items op het homescreen zou natuurlijke evolutie zijn van ios. Zoals trouwens het uiterlijk van alle smartphones op dit moment. De trend van alleen scherm en weinig knoppen begon al jaren geleden, de mda compact was voor mij de allereerste smartphone!

 

@Android bright app gebruikers hierboven: Dank! maar ik vond de zoek functie in elke app juist handig, bij je contacten, in je app 'map' maar ook bijv in youtube enzo. en de google widget is inderdaad standaard ( schijnt dat je deze zelfs niet weg krijgt ) maar dat lijkt me toch een stapje terug ...
tweakers zegt dat de knoppen per app kunnen verschillen, misschien zit t m daar dan

 

Jezus wat een slechte presentatie van die samsung gast. Leek wel een robot hoe die het zat op te lezen. En jezus wat een debiel grote telefoon. Pfff

 

Nieuwsbrief