Android-virus sms't er op los
Nieuws

Android-virus sms't er op los

woensdag 11 augustus 2010 12:44

De eerste sms-versturende trojan voor Android-toestellen is een feit. De malware jaagt Android-bezitters op kosten.

De kwaadaardige software stuurt sms-berichten naar dure betaalnummers. Het vermoeden bestaat dat de malware-ontwikkelaars een deel van de opbrengsten van de sms-exploitanten krijgen. Vooralsnog is de trojan alleen in Rusland in het wild opgedoken.

In een verklaring stelt Google dat het geen reden ziet om de beveiliging van Android aan te scherpen. 'Als gebruikers een applicatie installeren, krijgen ze te zien tot welke informatie en systeem-resources de applicatie toegang krijgt (zoals het telefoonnummer van een gebruiker of het versturen van een sms). Gebruikers moeten dit expliciet toestaan en kunnen de applicatie op elk moment verwijderen.'

De malware wordt ook niet aangeboden via de Android Market. De software, die belooft een mediaspeler te installeren op de telefoon, wordt volgens virusbestrijder Kaspersky aangeboden op een dubieuze website.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Wie installeert dan ook een mediaplayer van een vage site die SMS kan verzenden. Dan ben je echt dom en verdien je een virus.

 

Als mensen niet controleren wat ze downloaden dan krijg je dit soort zaken.

Vooral het feit dat het niet via de Android Market is gegaan geeft aan dat dit de toch wel wat gevorderde gebruikers zijn. Die hadden beter moeten weten en moeten opletten.

Jammer dat Android nu een slechte naam krijgt qua virussen oid. Komt mede door al die misleidende titels op diverse websites.

 

in before the Apple troll

 

Maar dat geldt toch ook voor Windowsgebruikers? Als je software uit onbetrouwbare bron installeert haal je de duivel in huis. Als Android meer gemeengoed gaat worden zal het aantal trojans dan ook sterk gaan toenemen want zo zijn mensen nou eenmaal, waarschuwing of niet.

Ik begrijp dan ook wel dat Apple alleen apps uit de eigen store toelaat en de tweakerts die jailbreaken geheel voor eigen risico laat experimenteren.

 

Ik snap ook niet waarom mensen een andere media speler zouden downloaden. De standaard player is m.i. voldoende.

Daarnaast is het vreemd dat mensen buiten de market om zaken gaan downloaden en installeren.

Hoewel de market ook niet 100% virus/spyware vrij zal zijn lijkt me dit toch wel de juiste plek om veilige software binnen te halen.

Enfin uiteindelijk blijft het ieder zijn keus.

 

De standaardspeler is niet op elke telefoon zo goed.
Bij mij speelde die niet alle audio/video-formaten af.

Dus ik kan begrijpen dat mensen een andere willen, alleen begrijp ik niet waarom mensen dat niet op dat lijstje met toestemmingen kijken.

Een simpele stelregel: Nooit een applicatie installeren die toestemming vraagt om betaalde nummers te bellen.
Met uitzondering van diensten die dat nodig hebben, zoals beveiligingssoftware.

 

@richardD een app instaleren zonder de market is echt piece of cake. linkje mailen en klikken maar. geen enkel probleem. alleen moeten mensen tijdens het installatieproces gewoon beter lezen.

 

Het is inderdaad niet moeilijk maar wel meer dan op een linkje klikken. De gebruiker moet daarvoor wel eerst ingesteld hebben dat 'ie software van een onbekende bron wil kunnen installeren.

 

Nog een rede voor de Iphone

 

Tja, op de iPhone kan zo'n app geen kwaad want als ke geen bereik hebt kun je ook geen betaalnummers bellen en sms'en. ;) Maar goed, het is wellicht een reden voor een iPhone, maar gelukkig zijn er meer redenen tegen een iPhone

 

Nog een reden voor Android. De vrijheid is gewoon een pluspunt. Het houdt je scherp als gebruiker ervan. Dat sommige mensen daar niet mee om kunnen gaan, heb je altijd en overal. Daarom pleit ik ervoor om alle domme mensen een Iphone te geven. Daar wordt alles al voorgekauwd en uitgekotst door Iphone, en dan mogen de gebruikers er lekker van snoepen. Niks engs aan. Je weet wat je krijgt en het is altijd goed.

Maar ieder zijn ding. Ik veroordeel er niemand om

 

Hoe heet de app?
Geen enkel bericht noemt de naam van app. Daarnaast zou het alleen in Rusland zijn opgedoken, en staat het niet in de App-store, wat ervoor zorgt het lastig is te controleren wat dit beveiligingsbedrijf meldt.

Ik noem dit een hoax van dat beveiligingsbedrijf om meer naamsbekendheid te maken en om FUD rond te spreiden, of hun eigen crapware te verkopen.

 

Hah, en nu stappen ze allemaal op bij android en gaan ze naar iOs

 

Lol, ik neem aan dat je sarcastisch bent!

 

@Bezoeker :: het houdt je scherp? Haha dat is wel een heel slecht USP

 

Nieuwsbrief