Antwerpen gaat je smartphone volgen: privacyschending?

Antwerpen gaat je smartphone volgen: privacyschending?

20-06-2015 16:15 Laatste update: 27-04-2018 23:36

Bright Promotie

Doe je binnenkort een dagje Antwerpen? De gemeente volgt je smartphone met sensoren die overal hangen. Privacy, iemand?

Binnenkort worden overal in het stadscentrum van Antwerpen sensoren geïnstalleerd waarmee signalen van smartphones worden opgepikt. Op basis van die signalen zijn de bewegingen van mensen bij te houden, maar ook 'koopgedrag' wordt geregistreerd. Je locatie en looproute worden opgeslagen door de gemeente.

Al die informatie is volgens projectleider Davor Meersman nodig 'om de stad beter vorm te geven'. Het is een academisch onderzoeksproject, waardoor privacy niet in het geding zou zijn. Dat beaamt de burgemeester van Antwerpen, Bart De Wever: "We pikken alleen het signaal op, we weten niet van wie de gsm is."

Achterdocht

Maar wordt die privacy wel echt gewaarborgd? In België zijn al verschillende tegengeluiden te horen. Zo schrijft Johan Sanctorum op NewsMonkey.be dat hij meteen achterdocht voelt door Meersmans oneliner 'dit gaat over onderzoek om de stad te verbeteren voor iedereen, zonder de privacy te schaden'. Volgens hem wordt de informatie 'wel degelijk doorgespeeld aan bedrijven'. Alleen mensen zonder smartphone kunnen volgens Sanctorum rekenen op privacy: "Kleine kinderen, bedelaars en digi-beten."

Nederlanders

Antwerpen wordt drukbezocht door Nederlanders. Ook hun signaal wordt bij grote drukte geregistreerd. Daphne van der Kroft van Bits of Freedom zet vraagtekens bij het project: "Twee dingen: kunnen mensen zelf kiezen om mee te doen? En daarnaast mag beter worden uitgelegd wat er met de data gebeurt. Hoe gaan ze al die informatie anonimiseren?"

Navraag bij Meersman leert dat alleen van mensen die zich vrijwillig aanmelden het koopgedrag wordt geregistreerd. Bij grote drukte, zoals evenementen of in de zomerperiode, wordt inderdaad van alle bezoekers en bewoners die daar dan aanwezig zijn het signaal opgepikt. "Maar dat is het. Er wordt puur gekeken naar de aantallen, we kunnen niet eens achterhalen wiens nummer daarachter hangt."

Herleiden

Van der Kroft is sceptisch. "Er wordt vaak gezegd dat ze niet weten welke persoon er achter een signaal hangt. Maar het is altijd wel tot een individu te herleiden." Ook laat het project The City of Things een ander probleem goed zien: "De publieke ruimte in het dagelijks leven, buiten op straat, wordt steeds kleiner."

Bron: RTL Toekomstmakers