Apple dokt voor jatten ontwerp stationsklok
Creative Class

Apple dokt voor jatten ontwerp stationsklok

zaterdag 13 oktober 2012 10:19

Apple heeft een schadevergoeding betaald aan de Zwitserse Spoorwegen wegens het jatten van het ontwerp van de stationsklok.

Apple heeft met het Zwitserse treinbedrijf SBB een akkoord bereikt over compensatie voor het gebruik van het ontwerp van zijn stationsklok in de nieuwe klok-app in iOS 6. Apple werd vorige maand beschuldigd van plagiaat van het beroemde ontwerp van de klok, dat is gemaakt door de bekende horlogemaker Mondaine. 

SBB maakte vervolgens wereldkundig dat het bedrijf een schadevergoeding wil ontvangen van Apple. Daarover is nu een deal bereikt, meldt de Zwitserse vervoerder. Apple heeft een licentie-overeenkomst gesloten. Hoeveel Apple dit kost, is niet bekend gemaakt. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

En terecht, zo hoort het.
Gewoon betalen.

 

Tim Cook bewijst opnieuw van een ander kaliber te zijn dan wijlen Jobs. Misschien komt het ooit nog goed met Apple.

 

Op het eerste oog lijken ze wel op elkaar, maar als je goed kijkt is eigenlijk alleen het (suffe) bolletje van de seconden wijzer gejat en verder alles anders.

Minuten streepjes zijn smaller, wijzers hebben een hele andere verhouding en steken verder door over het draaipunt, de seconden wijzer is anders bevestigd. Daarbij is het gewoon een klok, niet zo vreemd toch als er 12 brede strepen op staan en 48 smalle met 3 wijzers in het midden...

 

Zo is Apple, die betaald gewoon als ze een ontwerp lenen. Kan samsung nog wat van leren.

 

Eerst jatten en achteraf betalen bedoel je

 

Heh.. klinkt toch een beetje de pot verwijt de ketel! Dus Samsung, volg het goede voorbeeld!

 

Als Samsung een origineel ontwerp van apple zou hebben gejat zou dat terecht zijn. Maar dat is helemaal niet zo. De tablet bestond namelijk al jaren.

In dit geval is het gewoon schaamteloos 1:1 overgenomen en dat terwijl het ontwerp al jaren bestond.

Als Samsung iets gekopieerd zou hebben, dan moet apple nu dokken voor het schaamteloos kopiëren van een handzaam formaat tablet.

 

Zo is Apple? heheheh. Daarom moeten ze nog de helft aan de rechtmatige eigenaren, de aandeelhouders, van de 100 miljard in kas terugbetalen. Gelukkig heeft Tim Cook toezegging gedaan dat dat niet langer kon. Fijne vent die Jobs. Nee...zo is Apple :)

 

Betaald en betaalt: toch twee verschilllende dingen

 
afbeelding van David Daniel Wouters

Ha, betalen? Onder Jobs zou dit niet gebeurd zijn, die zou zelf hoogstpersoonlijk naar Zwitserland zijn gevlogen om daar bij de SBB wel even een heel betoog te houden waarom die klok NIET gejat is, met schema's, diagrammen en blauwdrukken van het hele design-proces tot definitief product met alle punten en highlights van hoe Apple een klok als icoon neerzet. Met duidelijke aantekening van de breedte, positie en afstand tussen de wijzers, de wijzerplaat en de posities van de streepjes vor uren en minuten op de klok. Apple zou onder Jobs nooit hebben toegegeven dat ze iets hebben na gemaakt.

 

Zo, en nu nog betalen voor het jatten van de complete Braun design taal....

 

'schadevergoeding' Heeft Bright dat nu creatief geschreven of heeft de SBB echt gesteld schade te hebben geleden?

 

@AvMD
Als n Samsung jurist over de verschillen van hun tablet met de iPad hadden gesproken zoals jij nu de jatontwerp van Apple verdedigd dan had je wel anders gepiept. De Apple fanboys zijn zum kotsen.

 

Net als dat de Fandroids zum kotsen zijn?
Niet zo generaliseren joh, dat hoort met Marokkanen niet, met Belgen niet en ook niet met Apple Fanboys.

Hou toch op, Samsung gaf zelfs zijn medewerkers de opdracht om meer op de iPhone te lijken.
Google heeft zelfs aan Samsung gevraagd niet teveel te gaan kopieeren.
Die hele patenten zooi moet eens afgelopen zijn en Samsung moet blijven stoppen met kopieeren.
Heb meer respect voor een Nokia ofzo..die gaan tenminste echt hun eigen weg.

 

Kijk maar een naar icoon plaatjes. De meeste zijn nagemaakt van apple.

 

Wat moeten die Android fanboys hier nu weer? Het gaat volgens mij over Apple en niet over lelijke onveilige rommel zoals Android of Samsung koelkast telefoons...

 

Vreselijk om te zien hoe de reacties op een artikel uiteindelijk altijd eindigen in een Apple vs. Android/Samsung-strijd...

 

Lift@Thijs Oost

*zucht*

 

Alle fanboys zijn per definitie irritant, of het nu Fandroids of iPhoneys zijn. Ze missen relativeringsvermogen en prijzen de meest mislukte features van hun afgod de zeven hemelen in. Ik heb hier van alles van Apple maar blijf wel met beide benen aan de grond. Apple is ook niet vies van jatwerk dus dat moet ook gezegd kunnen worden. Fout is fout en het heeft niets met generaliseren te maken Daeji.

 

@Bleft
Triest dat je mij meteen als Apple fanboy bestempeld! Dat is net zo bekrompen als jij fanboys vind.
Je hebt ook gewoon mensen die het onderwerp op zich zelf staand kunnen beoordelen.
Type ik mobiel draaiend op android 4.1...

 

Jongens wordt eens volwassen. Kinderachtig gedoe.

 

Nieuwsbrief