Apple en Google zijn niet leuk meer
Nieuws

Apple en Google zijn niet leuk meer

donderdag 08 maart 2012 08:25

Tech-bedrijven gaan dezelfde kant op als bedrijven in de telecom-, vliegtuig- en auto-industrie: ze worden saai.

Bedrijven in nieuwe sectoren beginnen vaak met als doel om de wereld beter en leuker te maken. Maar na een aantal jaren komt daar verandering in. Meer winst maken en de concurrentie een loer draaien, wordt steeds belangrijker. Het maken van producten waarop consumenten zitten te wachten, wordt daarentegen bijzaak.

Volgens tech-columnist Nick Bilton van The New York Times is dit een fenomeen dat je in tal van sectoren ziet. De pioniersgeest gaat verloren en bedrijven worden saai. Ook de tech-industrie, die de afgelopen decennia garant stond voor allerhande uitvindingen die ons leven makkelijker en aangenamer maakten, dreigt die weg op te gaan, schrijft hij.

‘Neem Apple. Toen Steve Jobs en Steve Wozniak hun bedrijf begonnen, waren het gewoon een paar jongens die knutselden met technologie. Nu is Apple een machine geworden die wil winnen en zich daarbij door niets en niemand laat tegenhouden.’

Eén van de voorbeelden van de nieuwe zakelijkheid bij Apple is volgens Bilton dat het bedrijf weigert een nieuw boek van Seth Godin toe te laten tot de iBookstore. Volgens Godin omdat het boek links bevat die het makkelijk maken om boeken aan te schaffen bij Amazon. Niet de lezer staat centraal, maar de concurrent die vooral geen extra omzet mag krijgen.

Heeft Bilton een punt? Of is een zekere mate van verzakelijking nu eenmaal onvermijdelijk als je zo groot groeit? En vormen de goede winst- en omzetcijfers van Apple en Google niet juist het bewijs dat de twee tech-giganten wel degelijk producten maken waarop we met zijn allen zitten te wachten?

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Welkom bij de carierecyclus van Silicon Valley:
1) Geld en aandelen verdienen door 5 jaar te buffelen bij de grote cash-pots (Apple, Sun, Cisco, MS, Google). Saai maar nodig om Stanford af te betalen en oorlogskas op te bouwen.
2) Startup beginnen: salaris is niet meer relevant, maar je bedrijf naar een gezonde omvang met een interessant product brengen des te meer. Nog meer uren/week.
3) Tijd voor kids en wife, met het geld van de verkoop van je bedrijf wordt je venture capitalist of business angel, en ga je lekker een bugaboo tegen Lombard street omhoog duwen.
Nee, Apple en Google zijn dus niet cool, maar gewoon een soort bank die geen rente maar kortstondige slavernij vraagt.

 

Ik zou zeggen: speak for yourself. Ik ben Grafisch ontwerper en gebruik de Mac sinds 1992, Apple is nog steeds mijn tool. Google, dat is toch de zoekmachine? Ok, laat maar Apple kopiëren als ze willen (Andy Rubin en Eric Schmidt hé!). Er is iets dat ze altijd zullen missen en dat is Ingenuity....

 

Google is geen zoekmachine, maar een reclamebedrijf. Als je denkt dat Google kan zoeken, kun je vast niks vinden, en snap je Google niet.

 

...jij bent zeker nieuw in de apple-vs-Google discussie?

 

bovenstaande = @noel_2012

 

bovenstaande = @noel_2012

 

Seth Godin was ik even vergeten, dat is toch iemand die over Permission Marketing heeft geschreven? Kijk even in iTune Store naar Seth Godin, je weet niet wat je ziet zoveel titels, apps en goodies van die man...

 

"Of is een zekere mate van verzakelijking nu eenmaal onvermijdelijk als je zo groot groeit?"
Met verzakelijking is niets mis als je zo'n groot bedrijf bent, maar deze twee bedrijven worden steeds grotere schurken-bedrijven...
Google respecteert geen enkele mate van privacy en Apple wil het liefst alle concurrentie kapot maken, door fabrieken te bedreigen wanneer ze voor andere merken produceren en constant onzinnige rechtzaken te starten.
Verzakelijking heeft hier niets mee te maken.

 

Apple: Apple bedreigd echt niemand hoor! Apple is een immens bron van idéeen en technologie, die de weg baant door nieuwe genres uit te vinden met nieuwe state of the art producten. Deze producten worden o.a. maar in groot aantal bij Foxxconn geproduceerd, als je dit bedrijft bedoelt is een onafhankelijk productie bedrijf die onder eigen verantwoordelijkheid, produceert. Maar goed, sommige mensen hebben een kort geheugen en zijn niet eerlijk of "vindictive" in hun discours.
Google: Ik ben best tevreden met Google als zoekmachine, niet 100% maar door de bank genomen is prima. AltaVista dat was echt nog niet goed de moeder aller zoek machines. Iets anders is dat Google niet eerlijk is geweest met Apple, zoals ik al zei Andy Rubin en Eric Schmidt zijn daar in groet maat verantwoordelijk voor.

 

Apple en Google worden minder leuk. Als je goede dingen doet die voor zowel de werknemers als voor de uiteindelijke klanten leuk zijn komt daar haast automatisch geld uit. Probleem is van dit soort bedrijven dat ze geld de overhand geven.

Als je zoveel geld hebt, waarom ga je dan niet van de beurs? Je gaat naar de beurs omdat je je bedrijf moet financieren. Apple kan zo langzamerhand de hele USA financieren. Waarom ga je dan niet van de beurs?

Op die manier voor dat je door kan gaan met "leuke en goede dingen doen" zonder dat iets of iemand je kan beinvloeden om achter het geld aan te gaan... Dit is immers het begin van het einde. Apple en Google zijn druk bezig om die fout te maken en zullen op de lange termijn ook die kant opgaan.

Wie kent een bedrijf dat het wél begrepen heeft?

 

Jammer dat er mensen zijn die door hun aanbidding van een bedrijf niet het onderscheidt kunnen maken tussen geleverde producten en de fun factor van een bedrijf.

Apple en Google zijn ondertussen erg saai geworden. En ze worden door centen gedreven en niet meer door persoonlijke interesses en inspiratie, het zijn productie bedrijven geworden.

 

Mensen moeten eens ophouden een merk / produkt te verzaligen. Elk merk en produkt heeft zijn tekort komingen, anders zou er namelijk nooit een vervolg produkt komen en zou er maar 1 merk bestaan!! Vermoeiend dat Apple/Google gezeik. Feit is, Apple heeft 100 miljard op de bank staan en besteed de produktie uit aan een land die het niet nauw neemt met de mensenrechten. Reden, meer winst per verkocht produkt. Dit doet niet alleen Apple, maar vele tech bedrijven. Heeft helemaal niets met innovatie of dergelijke te maken!

 

Las een tijdje terug een artikel over China en de grondstoffen die zij bezitten. Veel van de 'exotische' varianten zitten in China in de bodem. Van de gewonnen hoeveelheden exporteert China per jaar maximaal 10%. Absoluut niet genoeg voor de vraag. Als je meer wilt is China erg duidelijk: "<cite>Wil je meer? Zet je fabriek in China en je krijgt onbeperkt toegang</cite>". Apple is aldus genoodzaakt om in China te fabriceren...

 

Apple staat niet toe dat je e-books die je in de iBookstore wilt verkopen ook via andere e-bookwinkels verkoopt. En inderdaad bepaalt Apple ook of je wel of niet in de winkel komt. Dus als Apple je iBook afwijst, heb je pech.

Dat ik tegenwoordig vaker lees over felle strijd die in rechtbanken wordt gevoerd, onder andere door Apple, geeft voor mij het merk een nare bijsmaak. En dat Google de voorwaarden en privacypolicy verandert terwijl de Europese Commissie zegt dat dat niet zo maar kan, maakt Google voor mij ook minder leuk.
Minder leuk dus, niet per se saai.

 

Nieuwsbrief