Apple geeft Maps-fail schoorvoetend toe
Top5

Apple geeft Maps-fail schoorvoetend toe

vrijdag 21 september 2012 16:19

Apple heeft na alle klachten van iOS6-gebruikers min of meer toegegeven dat zijn nieuwe Mapps-app nog niet goed is. TomTom ontkent schuld.

Apple verving in het nieuwe iOS6, dat sinds woensdagavond beschikbaar is, de vertrouwde Google Maps-app door een eigen kaartdienst. Maar Apple's Maps-app is lang niet zo goed als die van Google, wordt alom opgemerkt. De kaarten zitten vol met fouten, zijn minder gedetailleerd en verouderd en satellietfoto's zijn regelmatig vervormd. Er is al een populaire Tumblr-blog die Apple's genante kaarterrors verzamelt, met uiteraard de nodige grappen.

Een Apple-woordvoerder heeft tegenover de New York Times toegegeven dat het Maps-team nog 'hard aan het werk is aan verbeteringen'. "We zijn er pas net mee begonnen", zegt ze. "Hoe meer mensen Maps gebruiken, hoe beter het wordt." Maps maakt weliswaar naast data van TomTom gebruik van gecrowdsourcte gegevens van OpenStreetMap, maar het bedrijf heeft zelf geen handige manier om fouten in de kaarten zelf in te tekenen, zoals Google met zijn Map Maker. Wel heeft de Maps-app een functie om fouten te melden aan Apple.

Volgens de Apple-woordvoerder krijgt een nieuwe Maps-versie onder meer ook openbaar vervoer-informatie, die nu wordt gemist. Bronnen van AllThingsD melden dat Apple's Maps-team zich in een zogeheten 'lockdown' bevindt waarbij in korte tijd alles op alles wordt gezet om een deadline te halen. Dat betekent in de VS soms ook dat programmeurs op het werk overnachten.

TomTom stelt dat de problemen niet zijn te wijten aan de kwaliteit van zijn geografische gegevens. Het Nederlandse bedrijf is bereid om Apple te helpen met het verhelpen van de fouten. "Wij zijn ook leverancier van Blackberry, HTC, Google, autofabrikanten en daar zijn geen problemen", zegt een TomTom-woordvoerder. "Hoe onze klanten met de data omgaan, daar hebben we geen oordeel over." Ook TomToms eigen app, die met dezelfde data werkt, heeft de problemen niet.

Google werkt intussen al aan een losse Google Maps-app, die nog op goedkeuring van de App Store zou wachten. Zo bracht de Apple-rivaal eerder ook al een losse YouTube-app uit nu die ook standaard is verdwenen in iOS6. Juist deze week voerde Google nog enkele verbeteringen door in de Android-app van Google Maps.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ik snap best dat Apple niet afhankelijk wil zijn van Google, en dat het daarom liever zelf applicaties invoert, van eigen hand.

Maar om daarom nou een uitstekend werkende applicatie van je concurrent verwijderen. Met als vervanging een half-bakken kopie in te voeren.

Ik gebruikte de standaard Maps van Google echt heel vaak, het was een handig dingetje. De nieuwe van Apple is weer een paar stappen terug.

Maar ik mis ook de Youtube applicatie, weet iemand de applicatie van Google?

 

Kinnesinne over de ruggen van de fanboys.
Maar ja, slechts 16% van de markt begrijpt dat nog niet, dus er is nog hoop voor de mensheid.

 

Zoek op youtube in de app store...

 

Ik heb nog maar 1 voordeel in de nieuwe maps app gevonden en dat is dat er recentere satteliet foto's inziiten. Voor de rest heb ik graag Google maps terug!

 

Apple lijkt de weg kwijt te zijn.

 

apple is ook totaal de hele weg kwijt klopt ze vinden weer een nieuwe iphone uit de iphone 5 en ik dacht nou die laat ik iemand uit nederland mee nemen voor mij ik woon dus op curacao ik blij ga dus naar de lokale uts phone store en wat denk je hebben ze nog geen nano sim kaart nou dan krijg je ter plekken uitslag en bulten van is toch niet te geloven conclussie apple doen gewoon je huiswerk en zorg gewoon dat overral ter wereld gelijk tijdig een nano kaart kan kopen is toch diep triessttttt voor zo'n
miljaarden bedrijf jammer gemiste kans apple ga morgen lekker samsung galaxy kopen .

 

Wat?

 

@Wim...voor zover ik weet heeft Curacao ook 't Internationale Interpunctie Verdrag getekend.

 

Doe 'es leestekens gebruiken.

 

En daarnaast geloof ik niet dat Apple verantwoordelijk is voor de simkaart.

 

Volgens mij weten we nog steeds neit waarom Apple en Google wat Maps betreft niet meer samenwerken. We weten niet of Google niet meer als native app op een iPhone wilde staan of meer licentiegeld vroeg, of dat het misschien Apple was die niet meer wilde samenwerken.

Het is hoe dan ook typisch: in 2007 stonden Steve Jobs en Eric Schmidt nog gemoedelijk te laten zien hoe mooi het ontwerp van Apple met de data van Google werkte. Best of both worlds.

De haast waarmee Apple deze app op ons bordje heeft geschoven, doet mij vermoeden dat hij redelijk halsoverkop in elkaar is gezet. Dat geeft de denken over hoe het achter de schermen tussen Apple en Google zit, en dat is alleen maar heel erg jammer.

 

Wim, verkoopt Apple daar telefoonabbonementen dan? Hier nog niet!

 

Nieuwsbrief