'Apple is het nieuwe Microsoft en Sony'
Nieuws

'Apple is het nieuwe Microsoft en Sony'

vrijdag 27 april 2012 09:00

Kritiek op Apple: het bedrijf is wat beveiliging betreft net Microsoft 10 jaar terug. En Apple moet eenzelfde lot als Sony vrezen.

De baas van security-bedrijf Kaspersky vindt dat Apple met de beveiliging van OS X 10 jaar achterloopt op Microsoft. Volgens Eugene Kaspersky heeft Apple veel te laks gereageerd op de uitbraak van het Flashback-virus, waarmee honderdduizenden Macs besmet zouden zijn. 

Windows werd een decennium geleden getroffen door een stortvloed aan virussen vanwege zijn dominante marktpositie, waarna het bedrijf zijn software wel beter moest beveiligen. Apple's marktaandeel groeit nu rap en daarna ook de aanvallen op de beveiliging van OS X. Volgens Kaspersky moet Apple dan ook het tempo van uitbrengen van beveiligingsupdates fors verhogen. Maar het bedrijf geeft volgens de Russische anti-virus-guru momenteel te weinig uit aan de beveiliging van zijn besturingssysteem.

Ook uit andere hoek ligt Apple deze week onder vuur. Het belangrijke adviesbureau Forrester voorspelt dat Apple het nieuwe Sony wordt. En dat is niet als compliment bedoeld, want met Sony gaat het slecht. Forrester-ceo George Colony haalt socioloog Max Weber aan die een theorie ontwikkelde waarin een charismatische leider een van de belangrijke redenen voor het succesvol functioneren van een economische organisatie zou zijn. Die leider, Steve Jobs, is weg en volgens Webers theorie moet elke charismatische roerganger worden opgevolgd door een nieuw persoon met veel charisma.

Maar Tim Cook is volgens Colony wat dat betreft een verkeerde keuze. Hij zal bijdragen aan een neergang voor Apple. Colony had liever hoofdontwerper Jon Ive als de nieuwe Apple-baas gezien. Apple zal nog twee tot vier jaar goed vooruitkunnen met wat Jobs achterliet, denkt hij. "Maar zonder de komst van een nieuwe charismatische leider zal het van een geweldig bedrijf een gewoon goed bedrijf worden, een stap terug in omzetgroei en innovatie. Net als Sony na Morita, Polaroid na Land, Apple medio jaren 80 na Jobs' vertrek en Disney twee decennia na Walt Disney."

Zoals te verwachten zijn er velen in de technologiewereld het oneens met Colony.  

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Helaasch is het zo. Tim Cook heeft het charisma van een houtsplinter en na het wegvallen van Jobs is Apple gelijk op een hellend vlak terecht gekomen. Ze zullen nog even drijven op de leftovers maar het gaat binnen 2 jaar downhill I'm afraid.

 

mooi zijn van die fruitkraam af ;-)

 

Het charisma van Tim Cook is inderdaad niet te vergelijken met dat van Steve Jobs. Omgekeerd geldt hetzelfde voor Steve Ballmer t.o.v. Bill Gates. Met Ballmer aan het roer van MS werd ook de ondergang voorspelt. Maar niets bleek minder waar.
Eerlijk gezegd denk ik dat het met Apple ook wel mee zal vallen. Tim Cook had en heeft dezelfde ideeën over Apple zoals Steve Jobs die had. Het is ook niet voor niets dat Tim Cook eigenlijk al jaren de leiding had over Apple toen Steve Jobs er nog was.
Wanneer het over product presentatie gaat zijn er maar weinig die het nivo van Steve Jobs halen. En dat geldt jammer genoeg ook voor Tim Cook. Ik weet niet of Jon Ive een zelfde bevlogenheid aan de dag legt zoals wijlen Steve Jobs, maar een goed designer is nog geen CEO. Tim Cook heeft wat dat betreft behoorlijke credit opgebouwd, dus ik denk dat dat ook de komende jaren wel goed gaat.
Waar ik meer bang voor ben is de dag dat Jon Ive zijn heil elders gaat zoeken. Zijn ontwerpen zijn de laatste jaren wel heel erg bepalend geweest voor een deel van het succes van Apple.
Ach, de toekomst zal het uitwijzen…

 

Dag Toon. Ik ben het ten dele met je oneens vooral wat betreft dezelfde ideeën. Steve Jobs IS Apple, het is grotendeels zijn visie
en op zn hoogst was Tim Cook het ermee eens. Ze hebben nog een watervoorraadje maar de put is droog. Ik deel jouw angst voor het vertrek van Ive. Om hem meer aan Apple te binden is een functie met meer belang (CEO is idd niet zijn cup of tea, denk ik) wel wenselijk lijkt me maar we'll see.

 

Nieuwsbrief