Apple koopt kwakkelende startup Color Labs
Nieuws

Apple koopt kwakkelende startup Color Labs

donderdag 18 oktober 2012 15:41

Apple zou de maker van foto-app Color gaan overnemen. Ondanks grote investeringen heeft Color nooit groot succes gehad.

p>Color begon in maart 2011 als foto-deel app. De plannen waren groots: ze wilden hét nieuwe sociale fenomeen worden. Het nieuwe Instagram, dat leek de insteek. De app werkte simpel maar ook verwarrend: je maakte foto’s met Color, deden meer mensen in een bepaalde straal dat, kwamen ze samen in een album. Color CEO Bill Nguyen, die eerder muziekdienst LaLa maakte, had er het volste vertrouwen in. En dat wist hij kennelijk goed over te brengen: investeerders staken op goed geluk 41 miljoen dollar in de startup.

De rest van de wereld leek minder enthousiast over Color. Het publiek wilde er niet aan en journalisten trokken direct paralellen met de internetbubble. Zo werd voor domeinnaam color.com 350 duizend dollar neergelegd. Niet alleen het grote succes, maar elke vorm van succes bleef uit. Color begreep uiteindelijk ook dat het zo niks werd, de app ging eind 2011 op de schop.

Jammer alleen dat het nieuwe Color ook al niks was en niks is geworden. Je kon er filmpjes mee maken van maximaal dertig seconden. Facebook-vrienden konden live meekijken, daarna kwam de video in je timeline. Ik snap het eerlijk gezegd nog steeds niet. De rest van de wereld evenmin, bij CEO Bill Nguyen viel als laatste het kwartje. Eind vorige maand gaf hij de dagelijkse leiding van zijn bedrijf op en ging, om de soap compleet te maken, zitten mokken in zijn huis op Hawaii. 

Nu zou Apple vergevorderd zijn in het overnemen van Color, zo melden ‘goedgeplaatste’ bronnen tegenover The Next Web. Apple zou een bedrag van tientallen miljoenen over hebben voor het bedrijf. Alles zou al geregeld zijn, enkel de handtekeningen moeten nog gezet worden. 

Wat Apple precies met de dienst wil is niet duidelijk. Het zou een zogenaamde ‘talent acquisition’ kunnen zijn: Apple koopt met Color in wezen een groep talentvolle ontwikkelaars. Maar ook enkele patenten van Color zouden boeiend kunnen zijn, zoals een manier om mobiele video fors te verkleinen. Denk dan bijvoorbeeld aan een uitbreiding van Apple’s Photo Stream, zodat ook video mogelijk wordt. Dit is trouwens niet de eerste deal tussen Apple en Nguyen. In 2009 kocht Apple muziekdienst Lala, wat een basis zou zijn geweest voor het huidige iTunes Match.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Nieuwsbrief