Apple krijgt patent op design Macbook Air
Creative Class

Apple krijgt patent op design Macbook Air

donderdag 16 februari 2012 16:07

Apple heeft de rechten op het design van de Macbook Air gekregen en dat kan een vrij belangrijk wapen worden in de huidige patentenstrijd.

Het design van de Macbook Air is de grote inspiratiebron voor fabrikanten van ultrabooks, die dit jaar de markt gaan overspoelen. Apple heeft het patent gekregen op het ultradunne design, dat vooral gebaseerd is op de vormen en rondingen en hoe deze op elkaar aansluiten. Steve Jobs wordt als een van de bedenkers genoemd.

Het is duidelijk dat sommige fabrikanten veel inspiratie halen uit de Macbook Air en dat resulteert in bijvoorbeeld de Toshiba Z830 of ASUS Zenbook. De strijd tussen ultrabooks en de Macbook Air gaat dit jaar echt losbarsten. Daarom is het voor Apple erg belangrijk om dit patent in hun bezit te krijgen, waardoor ze mogelijk gemakkerlijker designs van ultrabooks kunnen laten verbieden. Dit lukte eerder bij de Galaxy Tab, die volgens de rechter te veel op de iPad leek.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

afbeelding van Erwin van der Zande

Oh lekker, krijgen we er nog een slepende patentenoorlog bij :(

 

haha... een patent gebaseerd op de "vormen en rondingen"
...dan kunnen de Playboy Bunnies / Penthouse Pets etc hun borst(en) wel nat maken voor de volgende ronde van de rechtszaken door Apple ;-P

 

Dit is een "design-patent" (het registratienummer begint met een "D"). In Nederland valt dat onder het modellenrecht.
Is wel iets anders dan een "patent"(in NL "octrooi", wordt toegewezen aan unieke uitvindingen). Modelbescherming regelen is niet meer dan normaal voor een industrieel product. Het zou wel verontrustend zijn als Apple patent zou krijgen op het maken van ultrabooks. Maar dat is dus niet zo.

 

Nieuwsbrief