Apple nu lid van de selecte half-biljoen-club
Nieuws

Apple nu lid van de selecte half-biljoen-club

woensdag 29 februari 2012 14:24

Apple is toegetreden tot het zeer selecte clubje bedrijven dat ooit meer dan 500 miljard dollar waard was op de beurs.

Dinsdag was het zover: voor het eerst in zijn bestaan doorbrak Apple op de beurs de waardering van een half biljoen dollar. Op Wall Street steeg het aandeel Apple tot 535,41 dollar. Daarmee kwam de totale waardering voor het bedrijf uit op 504 miljard dollar. Dit jaar alleen al stegen de aandelen Apple met 30 procent. In de afgelopen tien jaar werd Apple 4.500 procent meer waard.

Onvoorstelbare cijfers die ervoor zorgen dat Apple nu het meest waardevolle bedrijf ter wereld is: 90 miljard dollar meer dan ExxonMobil. De oliegigant is een van de vijf andere bedrijven die ook ooit meer waard waren dan 500 miljard dollar. De andere vier zijn: General Electric en de tech-bedrijven Intel, Cisco en Microsoft. Dat laatste bedrijf, dat nu nog maar een waarde van 266 miljard vertegenwoordigt, is bovendien het enige bedrijf dat ook ooit boven de 600 miljard dollar uitkwam.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Ow wow !

 

Maar wanneer komt Apple weer met iets nieuws? De iPad is een leuk product, dat geef ik zeker toe. Zonder meer de beste tabel die er is. De iPhone? Top ding, maar de Android toestellen zijn toch al veel en veel aantrekkelijker. Macbooks? Same old, same old. Leuk design, goed samengesteld, maar weinig speciale specs en een veel te hoog prijskaartje. Nieuwe versies van bestaande producten zijn leuk, maar hier door is Apple niet groot geworden. Apple is een prima bedrijf, niet geheel innoverend, maar bestaande producten werken ze op een geniale manier uit. Maar ben je daardoor zoveel waard? Ach, gelukkig kunnen ze daar goed met hun geld om gaan, dus die bubbel zal niet snel barsten.

 

Wanneer komt Apple weer met iets nieuws? In 5 jaar tijd hebben ze de telefonie markt opnieuw uitgevonden, de tablet markt in leven geblazen en met de macbook air de intrede van de ultrabooks ingeluid en daarmee ook de unibody behuizing. Dat lijkt me toch een best aardige prestatie. De iPhone kent veel nadelen maar het display is nog steeds ongeëvenaard. De iPad is nog steeds de enige tablet die er toe doet en de macbook air (nog) de beste "ultrabook".

Apple computers zijn inderdaad te duur, dat is een nadeel maar Apple niet innoverend noemen ben ik het niet mee eens. De laatste 12 jaar hebben ze vele industrieën her-uitgevonden of nieuw leven ingeblazen. Je kan zeggen van Apple wat je wil maar ze zijn van essentieel belang geweest voor de technologische vooruitgang. Dus ja, ik vind die waarde geheel terecht.

 

Die waarde gaat alleen keihard crashen. Aandeelhouders hebben een voet tussen de deur gekregen bij Apple bestuur (was Jobs altijd verschrikkelijk weigerachtig over, met reden),
Macbooks worden voorbijgestreefd door Ultrabooks,
OS X (wat steeds meer verword tot een speelgoed OS a la iOS, totaal ontoereikend voor een desktop) word al sinds Windows 7 voorbijgestreefd door Microsoft,
de iPhone word sinds de Galaxy SII al voorbijgestreefd door Android, en zal door de SIII helemaal gesloopt worden, de enige 2 markten waarop Apple nog succesvol is zijn de tablet markt (waar Android met ICS een gigantische slag gaat maken), en MP3 spelers (welke een uitstervend ras zijn, gezien alle telefoons tegenwoordig genoeg opslag capaciteit en afspeelmogelijkheden zijn). Over 5-10 jaar is Apple weer terug bij af..

 

zoveel tekst en zoveel onzin gefeliciteerd.

De MacBook AIR is de enige ultrabooks die goed verkoopt, de OSX is alleen qua marktaandeel voorbijgestreeft door Windows 7 maar qua techniek lopen ze jaren voor.

Android is omdat er heel veel €10,- telefoontjes op de markt zijn met Android zo groot geworden en niet alleen door de Galaxy, de iPhone was vorig jaar de best verkochte smartphone ter wereld en dat met 1 model in 3 variaties (3GS, 4 en 4S). En dit terwijl en honderden verschillende toestellen zijn met Android.

De tablet zal hetzelfde worden als met de smartphone, honderden tablets voor €100,- met Android 2 en een paar met 3 of 4. Dit tegen een model en dan nog een groot aandeel hebben.

Nogmaals zet eerst jouw anti bil af en kijk daarna verder.

 

Inderdaad redelijk veel onzin. De aandeelhouders zijn niet dom. Zij zien ook dat Apple succes op succes heeft gestapeld de laatste jaren dus die gaan zich er nu echt niet meer mee bemoeien. Pas als de waarde van Apple gaat kelderen zullen ze gaan morren. Never change a winning team.

De galaxy S gaat de iPhone niet slopen. Deze 2 systemen (iOS en Android) kunnen prima naast elkaar bestaan. De ene keer zal Android de bovenliggende partij zijn en dan iOS weer. Dit zal gewoon stuivertje wisselen blijven. Het is veel te simpel gedacht om te denken dat er slechts ruimte is voor 1 systeem in de markt. Windows Phone zal ook een grotere rol van betekenis gaan spelen en dat zal met name ten koste gaan van Android en RIM. Deze markt is nog in ontwikkeling en marktaandelen zullen nog gaan schuiven maar geen van de 2 (iOS of Android) zal gesloopt worden.

OSX richt zich duidelijk op de particuliere gebruiker, de casual computer gebruiker die geen extreme eisen heeft. Apple is zich echt wel bewust dat ze de slag om de zakelijke markt 20 jaar geleden al verloren hebben (Xserve is niet voor niks gecancelled en de Mac Pro gaat misschien ook verdwijnen). De fusie van iOS en OSX is daardoor een logische stap.

De klassieke iPod is inderdaad een uitstervend ras maar dat is niet erg. De teruglopende verkoop is allang opgevangen door de iPhone, iPod touch en iPad. Apple heeft de iPod zelf ook de nek omgedraaid door de iPhone met een uitstekende iPod uit te rusten dus dit is waarschijnlijk al jaren ingecalculeerd.

Macbooks worden voorbij gestreefd door ultrabooks? Hoe kom je daarbij. Het is een ander type computer dus nauwelijks te vergelijken. De MB Pro zal worden gekannibaliseerd door Apple's MB Air dus ook dat is waarschijnlijk al ingecalculeerd.

 

Anti bril? Heb zelf een iPhone 4 en een Macbook Pro 15 inch, maar als ik zo om me heen kijk zijn de redenen waarom (die voormamelijk voor de Macbook Pro 4 jaar geleden golden) allang niet meer van toepassing. Heb de Macbook Pro om de sublieme bouwkwaliteit. Heerlijke machine en geweldig scherm, maar wat is nou net het probleem: De ultrabooks hebben ook deze aspecten (bouwkwaliteit en scherm).
En OS X jaren vooruit lopen op Windows? Dat gold ten tijde van XP misschien, maar is nu een lachertje. De taskbar van Windows 7 is een soort Dock op steroïden, alle, letterlijk alle hardware word ondersteund d.m.v Windows Update (trekt elke driver binnen een minuut binnen, het befaamde "it just works"). Met Windows 8 komt ook de "unified" look die OS X al jaren heeft naar Windows Programma's. Mac heeft de App Store, Windows de Windows store. Vergaande iCloud intergratie? Windows heeft het met Xbox Live (waar Zune in geïntegreerd word).
De iPhone is een heerlijk stabiel apparaatje, maar dat is Galaxy SII/Android ook, met een groter scherm en snellere hardware.
Tablets doe ik zelf niet aan, maar daar is Apple voor zover ik weet (nog wel) heer en meester.
Als Apple weer begint te innoveren en voor te lopen stap ik gelijk over, maar nu is het sprookje eventjes voorbij. Jullie als die-hard Apple fanaten zullen dat alleen niet willen toegeven.

 

Nieuwsbrief