Apple opener voor goede doelen
Nieuws

Apple opener voor goede doelen

vrijdag 03 februari 2012 10:28

Nu Tim Cook de baas is bij Apple staat het bedrijf meer open voor donaties aan goede doelen.


Apple-baas Tim Cook heeft afgelopen week tijdens een interne personeelsbijeenkomst verteld over de donaties die Apple heeft gedaan aan goede doelen. Steve Jobs was altijd zwijgzaam over dit onderwerp. Hij zou volgens zijn recent verschenen biografie weinig aan liefdadigheid hebben gedaan. Jobs vond dat hij beter de waarde van Apple kon verhogen, zodat aandeelhouders zelf konden beslissen aan welke goede doelen ze een deel van hun rijkdom zouden schenken. Geven aan goede doelen noemde Jobs volgens de recent verschenen biografie 'tijdverspilling'.

Het contrast met Bill Gates en Microsoft is groot: de Microsoft-oprichter zegt uiteindelijk zelfs 99 procent van zijn miljarden te willen weggeven. Microsoft heeft sinds 1983 meer dan 4 miljard dollar aan goede doelen gegeven. De medewerkers zelf doneren bij Microsoft ook jaarlijks ruim 70 miljoen dollar.  

De bedragen die Cook noemt zijn relatief bescheiden. Zo heeft Apple de afgelopen jaren 50 miljoen dollar gegeven aan twee ziekenhuizen in Stanford en ging hetzelfde bedrag naar Product RED, dat als doel heeft geld in te zamelen voor onderzoek naar aids.

Nadat Cook vorig jaar de leiding kreeg bij Apple startte hij een project waarbij medewerkers werden gematcht aan goede doelen. Microsoft heeft zo'n programma waarbij personeel wordt gestimuleerd te doneren al jaren. Pas onder leiding van Cook komt er iets soortgelijks bij Apple op gang. 

Veel Apple-medewerkers zijn immers schatrijk geworden, als ze een paar jaar geleden aandelen hadden. Apple zelf heeft bijna 100 miljard dollar op de bank staan. Wetenschappers hebben Apple eerder al 'een van de minst filantropische bedrijven van Amerika' genoemd

Cook claimt overigens ook dat Apple wel genoeg doet voor de duizenden Chinese fabrieksmedewerkers die zijn producten zo'n 12 uur per dag met de hand in elkaar moeten zetten. In een e-mail aan het Amerikaanse personeel schrijft de Apple-ceo dat het bedrijf 'elk jaar meer fabrieken inspecteert'. 'Geen enkele andere partij in onze industrie doet zoveel voor het verbeteren van werkomstandigheden als wij.' 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

100 miljard op de bank?!?! Te belachelijk voor woorden. Apple kan dan makkelijk de totale fabricage in de VS kunnen doen. En toch kiezen voor uitbuiten van mensen om een zo groot mogelijke winstmarge te hebben. Des te meer ik te weten komt over Apple, hoe meer ik een hekel krijg aan hun bedrijfsvoering.

 

Zegt een loon kabouter die nog nooit zelf iets heeft ondernomen...

 

hier wat Apple nog meer met de 100 miljard kan doen ;-) [humor-alert]

http://www.geekculture.com/joyoftech/joyarchives/1645.html

 

Ik kan je link helaas niet bekijken.
Wel een leuke site, staat gelijk een tip waar voor apple nog wat te ontwikkelen en te investeren valt..
http://www.redmondpie.com/humor-watch-the-banned-siri-iphone-4s-commerci...

 
 

@PDJ.....voor de miljoenste keer...ze zijn in amerika niet snel genoeg om een eventuele aanpassing snel door te voeren....in (west)europa ook niet trouwens http://webwereld.nl/analyse/109316/flexibiliteit-lokt-apple-naar-china.html

 

gewoon 10 miljard stoppen in een eigen auto lijn en net als redbull innovatieve projecten flink sponseren.. Niet aan de arme meer geld meeeeer

 

Geef van die 100 miljard er 15 aan Rutte, ken die ook zn huishoud boekje vlak trekken

 

Interessante journalistiek om te zeggen dat Apple het geld liever aan aandeelhouders geeft en vervolgens Bill Gates te noemen. De genoemde donaties zijn van de man Bill Gates die 99% van zijn rijdom doneert, rijkdom die hij verworven met zijn aandelen in Microsoft.
Microsoft en Apple zijn beide commerciele bedrijven, waarbij Apple aldus dit artikel in ieder geval 100 miljoen doneert aan 2 instellingen, een net bedrag voor een commercieel bedrijf.

Steve Jobs heeft nooit uitspraken gedaan over eventuele persoonlijke donaties, in tegenstelling tot Bill Gates.
Ik vind het dan ook verrassent hoe jullie als journalisten het filantropische gedrag van Bill Gates kunnen vergelijken met het commerciele gedrag van het bedrijf Apple.
Ik zou persoonlijk het interessant vinden hoeveel Microsoft Corporation doneert in vergelijking tot Apple. En je kan prima Steve Jobs met Bill Gates vergelijken, ware het niet dat er over Jobs erg weinig data is.
Maar om Bill Gates te vergelijken met Apple is gewoon de volgende fanboy ruzie uit te lokken, en is niet de journalistiek die ik met regelmaat wel zie in jullie blad.

Jammer.

 

Er is onmiskenbaar een groot verschil tussen Gates en Jobs op dit vlak. Dat verschil zie je nog meer nu Cook er is en meteen wijzigingen bij Apple doorvoert. 

Jobs heeft wel gezegd dat hij geven aan goede doelen tijdverkwisting vond. Jobs once said, “giving money is a waste of time”.   http://www.google.nl/search?sourceid=chrome&ie=UTF-8&q=%22steve+jobs%22+charity+%22waste+of+time%22

Die 50 miljoen aan RED was van de afgelopen jaren, ziekenhuizen idem dito.

Microsoft heeft meer dan 4 miljard dollar aan goede doelen gegeven sinds 1983. In 2006 stond de teller op 2,5, in 2009 op 3,9 miljard. 

Bij Microsoft geven medewerkers zelf echter ook aan goede doelen door loon van overuren te doneren. Daar is een speciaal programma voor, Apple kopieert dat nu min of meer en dat gebeurt pas onder leiding van Cook.

Bovendien lees ook dit artikel uit het blad Fortune: 

"Last year the founder of the Stanford Social Innovation Review called Apple one of "America's Least Philanthropic Companies." Jobs had terminated all of Apple's long-standing corporate philanthropy programs within weeks after returning to Apple in 1997, citing the need to cut costs until profitability rebounded. But the programs have never been restored. Unlike Bill Gates - the tech world's other towering figure - Jobs has not shown much inclination to hand over the reins of his company to create a different kind of personal legacy"

Wat extra informatie heb ik na je reactie nog even toegevoegd aan het artikel. Dank voor de feedback.

 

@pdj
Los van het hierboven genoemde argument speelt ook het probleem dat veel westerlingen dit soort werk gewoon niet willen doen. Hetzelfde als in de land en tuinbouw. Waar wij oost europeanen hebben moeten ze in Amerika Mexicanen aannemen omdat de eigen mensen het werk niet willen doen.

 

Het gaat niet alleen om niet willen doen, maar ook niet kunne doen. Waar haal je 100.000 werknemers vandaan die de 4GS in elkaar zetten? Foxconn (de maker van heel wat gadgets, niet alleen Apple) heeft een complex waar binnenkort 400.000 werknemers zullen werken. Stel je eens voor om dat in het westen voor elkaar te boksen.

 

Over goede doelen gesproken:als ze die miliarden eens aan die arbeiders betalen, komen er vanzelf minder van die akelige Chinese filmpjes op YouTube.

 

Ik heb liever dat microsoft die 4 miljard in hun producten stopt, dat zou de wereld ook een stuk stabieler maken

 

Misschien had jobs ook door dat het geld voor goede doelen ten eerste de ceo's spekt! Kijk maar naar de lonen van deze filantropen! Mijn zuur verdiende geld gaat in geen geval naar dit soort "hulporganisaties" :(

 

Nieuwsbrief